GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 SAKER ATT ÄTA PÅ MALTA

10 SAKER ATT ÄTA PÅ MALTA

Malta är betydligt mer än bara en liten prick i Medelhavet – det är en himmelsk ö full utav vackra stränder, fantastisk arkitektur och munvattnande rätter. Basen av mat på Malta är vad du skulle kalla ”Cucina Povera” eller ”Fattigmansköket”, vilket i stort sett innebär att du får mer smak för en mindre peng. Maltas Cucina Povera är ett kök som blir till när man blandar sparsamma och kunniga italienare och arabiska kockar som tillsammans skapar ett av de första blandade köken i världen. Så om du tar dig till de maltesiska öarna så rekommenderar jag dig att äta dig igenom denna meny:

1. PASTIZZI

Låt oss starta med det mest populära snackset bland mat på Malta en pastizzi som du kan hitta i en – surprise! – pastizzeria. Pastizzis är små flagiga bakverk som är fyllda med antingen ricotta (ost) eller om du vill ha ett nyttigare alternative, mosade ärtor. (Det är lite som en croissant med en smaskig hemlighet på insidan.)

2. FTIRA

Ftira är en speciell typ av flatbread, brödet har ett hål i mitten och har olja, tomater, vitlök och lök skrubbat på utsidan för att få så mycket smak som möjligt. Exakt, det är typ som en ciabatta bagel som är dränkt i medelhavets kärlek. De bästa ftiras sägs komma från Gozo, men jag låter dig bestämma det själv. Det här mellanmålet är så väldigt typiskt för mat på Malta som det kan bli och de är perfekta till sommaren och eftersom det typ alltid är sommar på Malta så äts de året runt överallt.

3. STUFFATTAL-FENEK

Eller borde jag kanske kalla det traditionell kaningryta? Det här, eller vad som helst med kanin, är ansett som en nationalrätt i Malta. Den långkokas (i timmar) för att köttet ska bli så mört att det faller av benen och lätt kan blandas med en fyllig sås som tillverkas av tomater, röd vin och vitlök. Alla har deras egna åsikter om vad som bör serveras tillsammans med Stuffat tal-Fenek – så du kan få allt från grönsaker till pasta och maltesiskt bröd som alternativ.

4. SOPPA TA’L-ARMLA

Det kallas även Änkesoppan, Soppa ta’l-Armla är en grönsakssoppa som kan bli ännu bättre med lite färsk maltesisk ost och ägg i innan du strör lite parmesan över som topping. Ett annat alternativ är att lägga till lite pasta, eftersom att alla vet att lite pasta gör allt bättre.

5. DESSERTER

När man lever på en ö som är full av supergoda ostar och färsk frukt så kan man tro att det inte behövs mycket desserter. Det är fel. Man behöver det, så malteserna lånade (och anpassade) en massa olika dessert recept – cannoli, bröd pudding eller julrulltårtan för att bara nämna några. Malteserna gör generellt fantastiska tårtor och bakverk, så passa på att testa så många du kan. Om du kommer att fira jul eller karnival i Malta så måste du testa Qaghaq tal-Ghasel, vilket är formad som en ring som är fylld med marmelad, citrusfrukter, vanilj och kryddor.

6. FTIRA OMELLETTE SANDWICH

Titta på bilden till detta inlägg och du ser vad detta är: det är vad som händer när du fyller en ciabatta med en omelett och äter den till frukost. Det är den perfekta (och mättande) starten på dagen som är fylld med maltesiska äventyr, kan serveras som Ftira omelette sandwich är eller ibland liggandes på en härlig portion av pommes. Frukost är min favoritmåltid och ju större den blir desto bättre, så maten på Malta hittar alldeles rätt när det gäller att nå ända in till mitt hjärta.

7. HOBZ BIZ-ZEJT

Det här är en förrätt och serveras oftast på en fin restaurang eller bar. Det är ett fantastiskt gott bröd serverat med olivolja och en mix av krossade tomater, lök och örter. Enkelt är det nya underbara.

8. ALJOTTA

Malta är omringat av havet så här kommer du finna några utav de bästa och mest färska skaldjur. Ett sätt att dra nytta av denna fördel är att äta Aljotta, vilket är en traditionell maltesisk fisksoppa med vitlök och tomater.

9. GOZITAN OST

Ost från Gozo, och då framförallt getost, är ett måste! Gozo är mer av en herde-ö än Malta är så här finner du många herdar. De brukar göra ost på morgonen och sedan sälja det på eftermiddagen. Du kan faktiskt inte få färskare ost än detta.

10. IMQARET

Om du tycker extra mycket om sötsaker, som mig, så måste du testa en Imqaret. Speciellt eftersom du nästan kan hitta dessa överallt. Det här diamantformade bakverket är fyllt med dadlar och friteras sedan till perfektion. Åh, kommer du ihåg de där arabiska influenserna jag nämnde förut? Imqaret kommer att påminna dig om den där tiden du var i Marocko eller Tunisien och testade de där dadelfyllda desserterna. #foodmemoriesarethebestmemories

UPPLEV MAT PÅ MALTA MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig