GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 BÄSTA SÄTTEN ATT SPARA TILL DITT LIVS ÄVENTYR

10 BÄSTA SÄTTEN ATT SPARA TILL DITT LIVS ÄVENTYR

Har du drömt hela ditt liv om att åka utomlands och få möjlighet att uppleva en ny kultur och nytt språk? Har du känt att ekonomin sätter käppar i hjulet för din dröm? Även om du sparar för en hel resa eller till extra fickpengar inför resan är denna guide till för dig för att få möjlighet att uppleva din dröm. Vi har samlat de 10 bästa tipsen för att kunna spara ihop till ditt livs äventyr.

1. SPECIFIKT SPARKONTO

Första tipset från oss är att starta upp ett specifikt sparkonto för din resa där du sätter över alla pengar du kan avvara varje månad tills du ska åka utomlands. Du kommer snabbt se hur mycket pengar som går att spara på om du följer alla dessa tips och råd och få ett kvitto på det också tack vare det växande bankkontot.

2. LAGA MATLÅDOR

Mycket mer pengar än man tror spenderas faktiskt varje månad på att äta mat ute. Både när det gäller småsaker som snacks men även luncher. Här kan du spara massor bara genom att se till att laga alla matlådor hemma och ta med dig snacks för dagen hemifrån. Googla fram billiga recept så kommer en måltid inte behöva kosta mer än några kronor!

3. HANDLA ALDRIG HUNGRIG MEN ALLTID SMART

När du handlar inför dessa måltider du nu ska laga hemma, se då till att INTE gå och handla hungrig. Vi vet alla att när man gör detta att det slinker ner en och annan godisbit eller liknande ner i vagnen. När vi ändå är inne på området matshopping, se över om det finns några större butiker i närheten av dig då det alltid är billigare att handla på ett stort Coop Forum än Coop Nära och vips så är du ett steg närmare att åka utomlands på ditt livs äventyr.

4. TITTA ÖVER DINA FASTA UTGIFTER

Äter ditt mobilabonnemang upp dina pengar varje månad på grund av den höga månadsavgiften? Har du det dyraste internet fast du inte använder det tillräckligt? Kan du hitta ett billigare elbolag? Alla dessa frågor bör du ställa dig själv och sen utvärdera om du kan göra något annorlunda. Det finns garanterat billigare mobilabonnemang och nästa gång du ska ha en ny mobiltelefon så kan du tjäna på att köpa den utan bindningstid till abonnemang då du får fler valmöjligheter att välja det som passar just dig. Du kanske även kan gå ner på hastigheten när det gäller internet hemma eller kanske till och med använda mobilens internet om du inte surfar speciellt mycket. Det är småsakerna som gör skillnad.

5. SHOPPING

Kanske bör du under en period inte köpa några kläder alls? Vi har oftast mer kläder än vi använder och behöver och vi köper för att vi vill ha och inte behöver. Om du vill spara pengar är det här du framförallt, efter matkostnader, kan göra drastiska skillnader. Köp inga kläder så länge du inte behöver. Med behov menar vi då om dina enda vinterkängor går sönder eller din enda jacka försvunnit. Använd istället de där gamla kläderna du tröttnat på i nya kombinationer så ska du se att den där resan utomlands snart är din!

6. RESOR

Äger du bil? Bor du centralt? Kanske kan du se över möjligheten att kunna ta dig med kollektivtrafiken till de platser du behöver åka. Då sparar du inte bara bensinpengarna utan även parkeringsavgifter, skatter och allt där till. Om du vill kunna åka på den där drömresan kanske det även är värt att spendera din tid med dina vänner i hemstaden ett tag framöver för att spara in på det allra sista.

7. HITTA ALTERNATIVA SÄTT ATT UMGÅS MED VÄNNER

När man träffar vänner blir det lätt så att man ses över en kopp kaffe eller lunch, men det finns billigare alternativ. Ta fler promenader med vännerna eller bjud hem dem på en middag hemma hos dig (eller varför inte bjuda över dig själv). Om det råkar vara sommar så är det ju ännu enklare att spendera tid utomhus utan att behöva spendera ett öre, nämligen att ligga på stranden en dag och ha med sig picknick.

8. AKTIVERA DIG

Om du har mycket fritid kan det vara en bra idé att hitta något att aktivera dig med som kanske kostar lite men som gör att du spenderar mindre pengar i allmänhet. Exempel på dessa är att ge sig ut och träna, antingen ute i joggingspåret eller på gymmet. Det må kosta med ett gymkort men det kommer garanterat göra dig mer upptagen och mindre benägen att spendera pengar. Självklart behöver inte detta vara ett gym, men en sådan slags aktivitet som gör dig upptagen flera dagar i veckan. Du förstår!

9. UTNYTTJA ALLA RABATTER DU KAN FÅ

Rabatter hittar du både för mat och kläder. Gå med i kundklubbar, speciellt då matklubbar som kan göra att du tjänar flera hundra kronor i månaden. Handla mat efter säsong och kläder på rean så har du sett till att det rullar in några extra kronor till det där sparkontot. Snart får du åka utomlands!

10. BYT TJÄNSTER

Varför inte ta tillfället i akt och visa dina färdigheter för dina vänner. Kanske är du bra på något som din kompis inte alls kan och är i behov av. Hjälp till och be om att få något i gengäld, som middag, nyfångad fisk eller vad det nu kan vara som denne person har tillgång till men inte du! Det kommer ni båda tjäna på i slutändan.

Men framförallt, se till att ALDRIG börja ta pengar ifrån det sparkontot när du väl börjat även om det känns lockande, för om du börjar är det svårt att sluta unna sig. Det är ju faktiskt så att om du följer dessa tips så kan du kanske både spara och unna dig någon gång i månaden. Så börja idag och åk utomlands på DITT LIVS ÄVENTYR!

ÅK UTOMLANDS PÅ DITT LIVS ÄVENTYR MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig