GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Gå vilse: Utforska en ny stad i 9 enkla steg

Gå vilse: Utforska en ny stad i 9 enkla steg

“Not all those who wander are lost.”

– J.R.R. Tolkien

Även om det är både spännande och skrämmande så kommer du aldrig ha en andra chans att utforska en ny stad för första gången. Ta in allt. Gå vilse eller utforska med en gammaldags karta. Hitta den nertrampade vägen och lämna den igen. Förälska dig lite.

Här har du våra tips på hur du kan göra en underbar vandrings upplevelse vare sig du är i staden en eftermiddag eller en månad.

1. Kryssa av sevärdheterna

Om du besöker en stad för första gången bör du definitivt se det och posa framför alla populära sevärdheter – monument och så vidare är kända av en anledning trots allt och du behöver kryssa av dem på din lista.

2 Hoppa på en buss

Bussar är jättebra sätt att få en känsla av en stad. Turistbussarna ger dig dessutom en bra överblick av stadscentret medan de vanliga bussarna hjälper dig lära känna olika områden. Att hoppa på och av är enkelt och du sparar muskelkraft till senare.

3. Planera (eller inte)

Vissa människor följer en strikt reseplan, andra går med strömmen. Som alltid handlar allt om att ha en hälsosam balans. Till exempel så kan du planera att se den där kända byggnaden i det där söta lilla området mot slutet av dagen. Hur du kommer dit och tillbaka kan vara helt öppet för vad som kan hända.

4. Se dig omkring

Lyssna, lukta och kolla upp, överallt omkring dig. Sitt ner, ta raster, drick mycket kaffe på många olika caféer, och gå kanske lite vilse med mening. Bär bekväma skor, klä dig i lager och ta med dig lite pengar i hand (till de där caféerna). Se till att du inte blir uttorkad och ät så mycket lokal mat som möjligt.

5. Utforska med en karta

Alla vill inte vandra utan mål och att veta vart du är och vart du vill gå sparar både tid och förstånd – att ha en aning av båda gör utforskandet så mycket roligare. Kartor gör inte bara ditt liv lättare, de är också bra konversationsstartare (en av er kommer definitivt vara bättre på att tyda den!) och ett roligt minne att ha med sig hem.

6. Gå eller åk

Dina fötter eller en hyr-cykel är det perfekta och billigare verktyget att ta dig dit du vill gå. Det gör det även lättare att stanna längs vägen och posa för en selfie eller bara ta en paus och titta (på folk till exempel).

7. Prata med lokalbefolkningen

Att fråga lokabefolkningen är det bästa sättet att hitta gömna gem och utforska nya områden. Om du inte gillar att fråga okända människor på gatan kan du gå till ett café eller en bar och prata med serveringspersonalen. De är vana vid att småprata och är (vanligtvis) glada att hjälpa. Vem skulle inte vilja visa sitt kunnande av området?

8. Utforska med ett uppdrag

Kanske vill du hitta de bästa burgarna i stan eller växla mellan tre vänster och en högersväng. Att ha ett uppdrag eller ett geografiskt mål gör utforskandet mer spännande och ger dig något att göra medan du har gott om rum att upptäcka och utforska.

9. Och kom alltid ihåg…

Hur mycket du än utforskar en ny stad: håll koll på vilket område du bör undvika. Ta hand om dig och bli informerad innan du åker – en reseguide eller info från vänner är bra ställen att börja på. Respektera reglerna och lokala seder, och uppför dig alltid som att din mamma kollar.

Utforska en ny stad med ossLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig