Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Australien vs. Nya Zeeland: Var är bäst att studera?

Australien vs. Nya Zeeland: Var är bäst att studera?

Du som sitter och funderar på om du ska plugga i underbara Australien eller magiska Nya Zeeland har ett svårt val framför dig. Två spännande engelsktalande destinationer med mycket att upptäcka och perfekta för både studier och jobb. För att hjälpa dig att välja har vi jämfört de två länderna och dess fördelar.

Språket

Många anser att det engelska språket är detsamma i Australien och Nya Zeeland, men du kommer snart lära dig skillnaden. Nya Zeelanders uttalar sina vokaler lite annorlunda. “Bed” kan låta som ”Bid” till exempel, medan australiensare har en mer nasal twist på sin accent. Naturligtvis finns det gott om lokala slangord. Några Aussie / Kiwi klassiker inkluderar bushwalking / tramping (vandring), thongs / jandals (flip-flops) och esky/ chillybin (kylare). Vill lära dig fler? I Nya Zeeland kommer du höra bro / cuz (vän), chur (tack, som i “chur bro!”). Men om Australien är din drömdestination, måste du veta en sak. Aussies älskar att förkorta ord. Börja med att lära dig cuppa ( en kopp te), choccy (choklad), biccy (kaka), brekkie (frukost), avo (avokado), prezzie (present), Chrissy (jul), Chrissy prezzie (yep, julklapp).

Ta sig runt

Den största skillnaden med att ta sig runt i Australien respektive Nya Zeeland är landets storlek. Australien är som bekant väldigt stort, där avstånden mellan storstäderna är enorma ( ibland mil av öken). Perth ligger mer än 3,660 kilometer från Brisbane, vilket är längre än det är mellan Madrid och Moskva. På Nya Zeeland är det å andra sidan fullt möjligt att köra några timmar och uppleva ett helt nytt klimat. I båda länderna har alla storstäder (Auckland är i stort sett den enda i NZ) suveräna transportalternativ. Som en bonus kan alla som besöker Australien eller Nya Zeeland som har körkort använda det. Glöm inte bort att det är vänstertrafik bara!

Mat

Besöker du Australien eller Nya Zeeland kommer du snabbt introduceras till deras respektive matkultur. Vegemite och Marmite är nästan omöjliga att förklara för nykomlingar, men kärleken för dessa pålägg är oändlig för lokalbefolkningen. Om du lär dig att älska dessa kommer du passa in på nolltid! (FYI: Vegemite och Marmite är inte söta eller chokladrika trots deras bruna färg och konsistens. Ta bara jättelite och bre på din smörgås)

Vi går vidare från salta frukostspålägg till andra livsmedel värda att dyrka:

• Allens Lollies (Sherbies, Fantales och Minties) och Pineapple Lumps (Nya Zeelands chokladtäckta söta ananasbitar)

• Caramello Koalas (läcker chokladkola) och Perky Nanas (Chokladstänger fyllda med banan)

• Känguru och emu (Australien är det enda landet som äter både sina nationaldjur)

Sport och fritid

När det gäller sport är den främsta rivaliteten mellan de två länderna i Rugby Union, när Kiwis jublar för All Blacks och Aussies för Wallabies. Matcha dina färger till landet du hejar på: Svart för Nya Zeeland och grönt och guld för Australien. På arenan jublar du för Kiwi Haka eller sjunger “Aussie, Aussie, Aussie, oi, oi, oi!” för Australien. Många tycker att Nya Zeeland har ett mindre utbud av nattklubbar, vilket är ganska förståeligt på grund av de glest befolkade städerna. Sydney och Melbourne har däremot ett riktigt bra nattliv med sina otaliga klubbar och barer. I Auckland kan du se stadens ljus från Sky Tower, eller strosa runt på alla marknader som pågår till sent på kvällen.

Djurliv

Med en imponerande lista över världens mest giftiga djur kan man bli lite orolig när man besöker Australien. Men var inte det! Möten med hajar, ormar, maneter och otäcka spindlar är inget som händer i vardagen. Förutom de skrämmande djuren är Australiens ikoniska kända djur kängurur, wombats, bilbies, quokkas, platypuses och echidnas. Tvärs över havet är Nya Zeelands djurliv definitivt mindre udda. Landets enda inhemska däggdjur är fladdermöss och marina däggdjur, men det finns anmärkningsvärt många olika arter av fåglar, som tui, kea, gulögd pingvin.

Klimat och natur

Nya Zeelands klimat är mildare, kallare och regnigare – vilket kan vara positivt eller negativt beroende på vad du föredrar. Om du hoppas på ett varmt klimat, är Australien definitivt det bästa valet. Men bara så du vet innebär sommarmånaderna värmeböljor och hög luftfuktighet. Båda länderna leverer fantastiska landskap.

Nya Zeeland har sina enorma svävande berg, glaciärer, sjöar och skogar. Medan Australien har imponerande vackra stränder, långa sträckor av sand, korallrev, regnskogar, blodröda öknar och skog. Nya Zeeland vinner pluspoäng för sin närhet till Stilla havet, vilket gör det lätt att resa vidare. Det är inte konstigt att Australien och Nya Zeeland rankar så högt bland resenärer och studenter som vill plugga utomlands. Njut av att kunna välja mellan två helt fantatiska destinationer och ha den bästa tiden i ditt liv!

Behöver du mer hjälp att välja?Beställ en gratis broschyr här!

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor

Guide: Sabbatsår i Asien
10 anledningar att älska Berlin