Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

10 häftiga platser att besöka 2018

10 häftiga platser att besöka 2018

Vi är fortfarande i början av 2018 och vanlig ordning tänker de flesta ”Nytt år, nya möjligheter”. Men vad betyder det egentligen? Personlig utveckling handlar inte bara om träning och detox. Du kan också satsa på dig själv genom att resa mer. Vi föreslår att du detta år istället tänker ”Nytt år, nya platser” och ger dig ut för att upptäcka världen. Här är 10 häftiga platser att besöka 2018!

1. Petra, Jordanien

Magiska Mellanöstern är ett spännande resmål och Jordanien är inget undantag. Ta ett dopp i Döda Havet eller ge dig ut på en ökenutlflykt i Wadi Rum. Men Jordanien är kanske mest känt för Petra, sitt arkeologiska mästerverk. Staden är omgiven av berg och är med på UNESCO’s världsarvslista. Den byggdes redan 312 f.Kr men återupptäcktes 1812 av en schweizisk resenär. Om du är intresserad av historia och arkeologi toppar Petra listan av platser du borde besöka 2018.

2. Stora Barriärrevet, Australien

Längst Queensland’s kust i Australien finns mer än 20000 kilometer av korallrev, vilket är ett av de största i världen. Stora barriärrevet har alltså en självklar plats på alla resgalnas bucketlist. Revet kallas också ”Blue Outback” och är ett hem för tusentals fiskarter, blötdjur, hundratals fågelarter, hajar, stingrays, delfiner, valar och tumlare. Jag blir överväldigad bara att skriva detta, föreställ dig hur magiskt det är att se denna magiska plats? Om du inte är en dykare, inga problem! Snorkling är också ett sätt att njuta av en av världens sju underverk.

3. Kauai, Hawaii

Kauai är helt klart en av de regnigaste destinationer i världen, vilket gör hela ön till ett tropisk paradis även om alla med frissigt hår kanske inte håller med. Tänk dig tropiska vandringar, indigoblå naturpooler, underbara cykelturer och färgglada korallrev. Enligt mig, och Huffington Post tydligen, är Awaawapuhi Trail den bästa vandringsleden på Kauai. Njut av den makalösa utsikten över Stilla Havet. Hawaii kommer vara en av de vackraste plaster du någonsin sett.

4. Victoria Falls, Zambia & Zimbabwe

Slå två flugor i en smäll när du besöker Victoria Falls. Det storslagna vattenfallet som delar Zambia och Zimbabwe är varken det högsta eller bredast i världen. Men dess bredd och höjd i kombination med varandra gör det ändå till det klassas som det största vattenfallet i världen. Många anser att den sidan som ligger i Zimbabwe är den bästa, men varför inte besöka båda när du ändå är där och avgöra själv? Om du vågar ska du åka zip-line längst Victoria Falls Bridge eller hoppa bungyjump från bron. Jag menar, vad kan vara coolare än det?

5. Zhangye Danxia, Kina

När du tänker på Kina dyker säkert bilder av Kinesiska muren och pandor upp, inte sant? Men det är bara för att du inte hört om Rainbow Mountains än. De biologiska termerna är kanske inte så intressanta, men de har trots allt skapat denna magnifika plats där du kan bevittna regnbågens alla färger längst Zhangye Danxia bergssidor. Trots att du kanske inte kan förvänta dig att få se några enhörningar är det rätt cool upplevelse att se bergen skifta mellan regnbågens alla färger.

6. Yosemite National Park, USA

Den vanligaste uppfattningen av Kalifornien är att stränderna är fulla av kändisar och perfekta palmer som pryder gatorna. Jag är helt med, i Kalifornien lever de flesta har en rätt avslappnad livsstil. Men jag lovar dig att om du tittar upp en bit mot bergen kommer du se en helt ny sida av Kalifornien du kanske inte kände till. En av dem är Yosemite National Park. Omgiven av berg, vattenfall och skog är Yosemite en guldgruva för alla som gillar att vandra och campa. Det kända märket The North Face som grundades i San Francisco har faktiskt utformat sin logga efter ikoniska Yosemite’s Half Dome, en 1444 m hög granitvägg som ligger i östra delen av nationalparken. Det finns hundratals olika vandringsleder att upptäcka och se till att ha kameran i högsta hugg. Du kommer vilja föreviga denna unika naturupplevelse. Kolla in hashtagen #yosemite på Instagram och låt dig inspireras av helt magiska vyer.

7. Torres del Paine National Park, Chile

Jag erkänner att jag är en riktig friluftsentusiast, så jag var tvungen att nämna ännu en nationalpark. Men det är ju trots allt ditt stora reseeår? Jag är säker på att många har som nyårsmål att komma i bättre form, så varför inte kombinera det med ett äventyr? Någon som du behöver veta är att i Magallanesregionen i Chilenska Patagonien kommer du träffa fler får än människor. Du kommer också få se smaragdgröna dalar, häftiga floder, spegelblanka sjöar, glaciärer och isberg. Det är underbart! Jag rekommenderar att du planerar in en resa i antingen januari eller februari. Övriga månader kommer det troligen att vara för kallt, blött, blåsigt och allmänt eländigt för att det ska vara roligt. Men i början på året … lovar jag dig arr det kommer vara värt det!

8. Rom, Italien

Många anser att Paris är kärlekens stad, men jag tycker att Rom förtjänar den titeln just för att Roma (på italienska) baklänges blir “Amor”, vilket är det spanska ordet för kärlek. Hänger du med? Men å andra sidan kallas Rom för ” Den eviga staden”, vilket är rätt svårt att bräcka. Rom är inte bara en av de äldsta städerna i världen, utan det sägs också att västerländsk kultur på många sätt föddes där. Det är verkligen en historisk stad! Pantheon, Fontana di Trevi (min personliga favorit), Spanska trappan, Colosseum och Vatikanstaten. På en dag kan du se några av de mest ikoniska platserna i världen och efter ditt besök i Vatikanstaten kan du skryta med att du varit i världens minsta land. Allt detta är starka skäl att åka till Rom och då har vi inte ens pratat om glassen och alla godsaker du kan äta där.

9. Costa Rica

Ingenting garanterar en god natts sömn som tropiska ljud utan för ditt sovrumsfönster. Men jag gissar att du inte åker till Costa Rica för att sova? Börja med att testa vågorna i Tamarindo och är du modig du kan du åka zip-line genom skogen i Arenal. Ett måste är givetvis att utforska djungeln i Corcovado National Park. Äventyret tar aldrig slut i Costa Rica! Landets natur är perfekt för vandringar, klättring och strandhäng. Det finns många anledningar till varför du borde besöka Costa Rica 2018, men uttrycket ”Pura vida” sammanfattar alla ganska bra. Befolkningen i Costa Rica lever och andas detta motto och det ligger som grund för hela deras livsstil. ”Pura vida” handlar om att fokusera på det som gör dig lycklig och att omge dig av människor som ger dig positiv energi. Med det sagt tror jag att de flesta av oss skulle må bra av att spendera några veckor i Costa Rica.

10. Mauritius

Medan jag skriver detta faller en blandning av snö och regn utanför mitt fönster, vilket får mig att drömma lite extra om tropiska öar. Men faktum är att Mauritius ofta hamnar i skuggan av tropiska paradis som Maldiverna och Seychellerna. Jag kan inte med ord beskriva hur vackert Mauritius är med sina kritvita stränder och magiska solnedgångar. Det är verkligen en plats på jorden som förtjänar all uppmärksamhet. Det finns en anledning till att afrikanska solnegångar är kända för att vara extra speciella. På södra delen av Mauritius finns fina vandringleder och stränder som har riktigt bra vågor för dig som gillar att surfa. Kulturen har många likheter med Storbritannien, så bli inte förvirrad när du kör på vänster sida om vägen. Jag rekommenderar nämligen att hyra en bil och köra längst med kusten upptäcka ön. Du kommer märka att priserna är mycket lägre och att maten är mer välsmakande och autentisk. Vad mer kan man begära?

Trevlig resa!

Vilken är din drömdestination?Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor

Guide: Sabbatsår i Asien
10 anledningar att älska Berlin