GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 dolda pärlor på Malta som du borde besöka

10 dolda pärlor på Malta som du borde besöka

Från att hitta hemliga stränder där du kan njuta av Maltas fantastiskt klara vatten till att känna till de bästa ställena att ta en kopp kaffe med utsikt eller det mysigaste stället att på kvällsskvisten äta pastizzi(Maltas svar på piroger). Den här guiden är toppen när det gäller att upptäcka dolda pärlor på Malta.

1. Valletta

Maltas huvudstad är naturligtvis en populär plats att börja ditt besök på öarna. Men för den ultimata maltesiska upplevelsen, gå bort från de livliga gatorna och gå vilse bland de slingrande, vackra bakgatorna i Valletta. Här finns familjeägda kaféer, små restauranger och små retro butiker som bara väntar på att bli utforskade.

2. Ghasri Valley

Malta har ingen brist på vackra platser längst med kusten för stanna till och ta ett dopp. Ghasri Valley  är en av dem och detta ställe måste besökas. Här rinner kristallklart, turkost vatten försiktigt genom en brant, lindad dal för att skapa en avskild och naturlig s-formad pool som blivit komplett med en liten stenstrand. Det är också en utmärkt plats för snorklare och dykare, eftersom bäcken gömmer flera imponerande undervattensgrottor.

3. The Secret Passage i St Gregory’s Church

Malta har sin egen hemliga tunnel för att konkurrera med Paris spöklika katakomber. De tjocka stenmurarna i St Gregory’s Church i Zejtun har en dold passage inuti, fylld med mänskliga ben. Skeletten som man tror går tillbaka till 1600-talet, var dolda i århundraden innan den återupptäcktes på 1960-talet. Se upp för helgdagar och evenemang när kyrkan är öppen för besökare.

4. Fontanella Tea Garden

När du besöker staden Mdina så finns det bara en plats att stanna för förfriskningar. Fontanella Tea Garden ligger högt uppe på stadens stenbastioner, vilket innebär att dessa al-fresco-kaffe har den bästa utsikten över Malta. Viktigt – De är också kända på ön för sitt läckra urval av hemgjorda kakor – ja tack!

5. Il-Hofra L-Kbira

Om du letar efter en privat del av kusten så kommer Il-Hofra L-Kbira inte att göra dig besviken. Från parkeringen på klipporna ovanför är stranden nästan helt gömd nedanför. Grunt varmt vatten och en platt, stenig strand med ett litet grottområde som ger lite skugga är vad som väntar besökare som hittar hit. Det är inte långt från den superpopulära St Peter’s Pool i Marsaxlokk, så du kan njuta av dess dolda skönhet efter att ha besökt den turistiska platsen.

6. Crystal Palace Pastizzis

Pastizzi, ett mjukt bröd fyllt med grötiga ärtor eller mjuk ricotta, är Maltas goda mellanmål. Du hittar dem till försäljning nästan överallt, från barer till gatuförsäljare, men Crystal Palace Tea and Coffee Bar har blivit lite av en pastizzi-ikon. I utkanten av Rabat är detta kafé öppet 24 timmar om dygnet, så du kan få din Pastizzi när som helst under dagen eller kvällen.

7. Mnajdra Temple Complex

Malta har en lång och rik historia. Landet kan skryta med några otroliga romerska ruiner och vackra sönderfallande arkitektoniska platser från olika perioder av sitt förflutna. Många av dessa platser blir uppfyllda med många besökare. En dold pärla bland dessa platser är Mnajdra Temple Complex, nära byn Qrendi, där ett av de tre vackra neolitiska templen byggdes och utformades kring solens rörelser. Om du kan, planera ditt besök under en equinox eller solstice då speciella evenemang hålls.

8. Jesusträdet

Japp, detta är bokstavligen ett träd som ser ut lite som Jesus på korset. Lokala legenden säger att trädet ändrat form efter att ha träffats av blixten och idag så brukar lokalbefolkningen hylla trädet genom att placera blommor och gåvor vid det. Efter att trädet föll i en storm, säkrade de stammen i en betongbas, så dess heliga form kan fortfarande avnjutas. Om du är ute efter för en udda eftermiddags aktivitet, åk iväg för att hitta trädet strax utanför Mdina.

9. Fisk och skaldjur i Marsaskala

Det är ingen överraskning att skaldjuren på Malta är känd för att få turisters munnar att vattnas. Det har ett stort utbud av medelhavets fisk och skaldjur som fångas dagligen – rätterna som serveras här kan knappast bli färskare! Ett bra ställe att prova lokala rätter är i den lilla, avslappnade fiskebyn Marsaskala. Prova en svärdfiskstek eller en traditionell spaghetti med bläckfisksås, innan du vandrar längs strandpromenaden för att spionera på de färgglada fiskarnas hus och båtarna som guppar i hamnen.

10. Coral Lagoon

Denna perfekt cirkulära havsgrotta med öppet tak är så vacker! Du kan simma eller paddla kajak genom vad som ser ut som en liten grotta från havet bredvid Little Armier Bay. Här kommer du hitta dig själv i en liten rund lagun som hyser klarblått, klart vatten. Det är värt att komma dit tidigt innan turisterna anländer – detta mycket Instagramvänliga gömställe kommer inte att vara en hemlighet speciellt mycket längre.

Är du nyfiken på Malta?Läs mer här!
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig