GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

De 10 bästa stränderna på Malta

De 10 bästa stränderna på Malta

Bajja betyder strand på maltesiska och om du planerar att spendera tid på Malta mellan april och oktober kommer du garanterat besöka någon av alla dessa vackra bajjiet (vilket är plural för stränder). Malta är många personers favoritö i Medelhavet och har troligen fler stränder än du kommer hinna besöka, så var ska du börja? Jag har svaret! Här kommer en lista med de 10 bästa stränderna på Malta.

1. Ramla Bay

Det här är en av mina favoritstränder. Du hittar stranden på ön Gozo och sanden är en av de vackraste och lenaste du någonsin kommer vicka tårna i. Den kallas Ramla I-Hamra på maltesiska vilket betyder Röd Strand. Ett passande namn med tanke på att strandens orangeröda färg. Om du vill ta en paus från stranden kan du ta dig till den välkända Calyso Cave som ligger på klippan över Ramla Bay. Det är en liten promenad dit men, spoiler alert, vyn är fantastisk!

2. The Blue Lagoon

The Blue Lagoon har fantastiskt blått vatten och ligger på den lilla ön Comino som är endast 3,5 km². För att undvika folkmassorna rekommenderar jag att du är där tidigt på morgonen. Ön är perfekt för dig som vill utforska och se öns mer avskilda platser. Det finns flera platser som är perfekta att snorkla på med kristallklara vatten och olika fiskar under vattenytan. Du kanske till och med hittar Nemo!

3. Honodoq Ir-Rummien

Honodoq _Ir-_Rummien översätts till granatäpple vallgrav och ligger även den på Gozo, men på den södra delen. Se till att ha kameran redo för fantastiska vyer över Comino. Tack vare det fantastiskt klara vattnet och de naturliga grottorna i området är Honodoq ir-Rummien en populär plats att simma, dyka och snorkla på. Längs kusten hittar du romerska saltdammar och du får både en historielektion och semester i ett. #winning

4. Anchor Bay

Den här stranden hittar du på öns nordvästra sida. Den är mer känd för Popeye Village än den är för sina stränder. Anchor Bay var nämligen filminspelningsplatsen för musikalversionen av Karl-Alfred (Popeye) filmen på 1980-talet med Robin Williams i huvudrollen. Sedan dess har platsen blivit en stor turistattraktion. Själva bukten i sig är oftast inte lika trång som många andra stränder och klipporna, stenarna och grottorna i området gör den till en fantastisk plats att simma och dyka på.

5. Golden Bay

Oftast när du sätter ordet guld som prefix framför ett ord betyder det att det är extra fint och lyxigt, till exempel en guldpenna eller en guldpeng. Men när det kommer till den här stranden tycker inte jag att ordet guld tillräckligt beskriver hur fantastisk den är. Om jag hade fått namnge stranden hade jag döpt den till något som: Den Mest Fantastiska Stranden på Malta Någonsin.  (Men jag fick tråkigt nog inte namnge den.)

6. Dwejra Bay

Om vi återigen beger oss till Gozo är ett av de mest kända landmärkena Azure Window, en stor stenformation i havet som liknar ett fönster. Vad många inte vet är att det finns ett litet område precis bredvid “fönstret” som är perfekt att simma i. Platsen är lite svår att hitta, men följ efter dykarna som gillar att dyka i den här riktigt djupa “poolen”.

7. Mgarr ix-Xini Beach

Den här är en liten men pittoresk vik, som ligger längs med en biflod och en brant dal. Mgarr ix-Xini Beach ligger även den på Gozo och är en av de mer avskärmade stränderna vilket gör den perfekt för dig som letar efter lite lugn och ro. Det är nog ingen större överraskning att vattnet är kristallklart, att det finns snorklingsmöjligheter och massor med fiskar under ytan. (Om allt det inte får dig att vilja åka hit kanske jag kan locka dig med bergsklättring med en fantastisk utsikt?!)

8. Paradise Bay

Om du letar efter paradiset på jorden behöver du inte leta längre! Det finns en anledning till att Paradise Beach heter som den gör. Stranden bjuder på fantastiska vyer, naturliga grottor och fler vackra saker än din Instagram klarar av. Då det är ganska mycket maneter i vattnet har malteserna satt upp nät för att förhindra dem från att nå vattnet runt stranden. Nätet gör att du slipper vara paranoid och upplevelsen i vattnet blir mycket roligare. Om du har blivit ett russin efter att ha spenderat dagen i vattnet borde du göra en vandring eller två och utforska de vackra omgivningarna.

9. GhajnTuffieha

Den här stranden kallas ibland Riviera och om du letar efter orörda stränder med vacker sand kommer det kännas som att du har fått jackpot! Ghajn Tuffieha ligger precis bredvid Golden Bay, och kan endast nås via branta trappor (nästan 200 trappsteg!) men det är det verkligen värt! Det här är ännu en plats som har fantastiska vyer och är perfekt för alla sorters vatten- och fotoaktiviteter. Många kommer hit för surfingen och stannar för den fantastiska solnedgången.

10. Mellieha Bay

Letar du efter mer sand? Då ska du gå till den största, och troligen mest sandiga, stranden på Malta Mellieha Bay, som även är känd som Ghadira Bay. Stranden bjuder på grunt ankel-djupt vatten som är perfekt att sparka runt i. Om du istället vill göra aktiviteter på land borde du ta dig till det närliggande Ghadira Nature Reserve. Här hittar du flera sorters däggdjur, reptiler och fåglar.

Upplev de bästa stränderna på Malta med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig