GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Bli bättre på engelska med dessa 10 tips

Bli bättre på engelska med dessa 10 tips

Även om du har lärt dig engelska i skolan och förstår vad de säger på TV är det lätt att tappa språket, särskilt om du inte använder det varje dag. För att bli bättre på engelska är det viktigt att du använder det med självförtroende, något som blir lättare om du använder det i vardagliga situationer. Här kommer 10 tips på hur du kan bli bättre på engelska, oavsett vilken nivå du ligger på.

1. Imitera och upprepa

De flesta ser ändlösa glosor och högar med böcker framför sig när de tänker på språklektioner. Glosor och böcker är bra sätt att lära sig på men det finns även andra metoder. Något många glömmer, eller undviker, är de aktiva sidorna med att lära sig ett språk – att utforska, leka, lyssna och repetera.

Studier har visat att imitation är ett av de bästa sätten att förbättra sina språkkunskaper på. Att lyssna på vad andra säger och upprepa vad och hur de säger det – med betoning, känsla och ordval – är ett av de mest framgångsrika och roligaste sätten att bli bättre.

2. Lär dig inte enstaka ord

Är du trött på att lära dig verb och ord men ändå inte få till meningarna? Då är det dags att ändra din strategi. Lär dig i hela meningar istället enligt chunk-based learning. Föreställ dig det nya uttryck som en enhet. Lyssna och repetera. Glöm grammatiken och de enskilda ordens betydelse tills uttrycket börjar kännas naturligt.

Skapa inte heller onödiga hinder utan copy paste det du hör. Ett exempel är att lära sig I need water som en hel mening och inte översätta den ord för ord och inte böja verbet to need.

3. Använd det du lärt dig på en gång

Om det är något hjärnan tycker om är det att känna sig nyttig, den tycker inte om att slösa tid på onödig information. (Det kan vara därför du glömmer de engelska verben du försökte lära dig igår!)

Tips: när du stöter på ett ett nytt uttryck eller fras ska du säga det högt. Repetera det tills du kan säga det utan att titta på det. Om du kan skriva tre meningar som innehåller det nya uttrycket är det ännu bättre. Det är då du slutat memorera och börjat använda språket.

4. Ta fram dina skådespelartalanger

Skådespelare har ett uppdrag: att lära sig en text och sen övertyga alla att det är taget ur verkligheten. Det gör de genom att använda sig av känslor, överdriva, repetera och öva. Så varför inte inspireras av din favoritskådespelare och göra samma sak?

Testa att skriver ner uttrycket du vill lära dig på ett papper. Först läser du det tills du kan säga det utan att titta på pappret. Sedan försöker du säga det med olika känslor, var inte rädd för att överdriva! Efter en stund kommer du att vänja dig vid uttrycket och kan säga det utan att tänka på det.

5. Lyssna lika mycket som du pratar

Det finns tre saker de flesta kämpar med när de lär sig engelska; de är generade över sin dialekt, de tappar ord och de har svårt att förstå den de pratar med – vilket de tycker leder till pinsamma situationer.

Lösning: titta på serier och dokumentärer och lyssna på sånger, dialekter och konversationer. Det här kommer hjälpa dig att förstå hur de pratar i olika länder och hur olika personer uttalar orden.

Bonus: om du gör det här kommer du inse att majoriteten av de som inte har engelska som modersmål har en dialekt men att de med engelska som modersmål förstår och kan kommunicera med dem lika bra ändå. Så… varför skulle inte det gälla dig? En dialekt är inte hela världen – den är bara bevis på att du är modig nog att våga lära dig något nytt.

6. Lyssna på dig själv och få feedback

Vissa blir så blyga och nervösa i situationer där de behöver prata engelska att de är tysta istället. Ett bra sätt att komma över det här är att säga meningar högt. Lyssna på dig själv och hur du låter när du pratar.

Ett tips är att spela in dig själv när du läser. Det här hjälper dig på två sätt. Det första är att du blir mer bekväm med att höra dig själv prata. De andra är att du kan spara inspelningarna, hålla koll på din utveckling och se vilka framsteg du har gjort.

Det är också viktigt att hitta någon som kan ge dig feedback – optimalt en med engelska som modersmål. Ett av de lättaste sätten att göra det här på är att studera engelska i ett engelskspråkigt land. Där kan du få kontinuerlig feedback – på lektionen, medan du shoppar, går på stan eller från de du bor med. Det är mycket lättare att lära sig ett språk om du hör det runt omkring dig hela tiden. Ju mer du använder engelskan i vardagen desto snabbare kommer du se framsteg.

Om du inte kan resa iväg, försök få kontinuerlig feedback från någon som har engelska som modersmål, oavsett om det är en granne, lärare eller mentor.

7. Ta hjälp av bilder

Visuell inlärning är ett effektivt och allt populärare sätt att bli bättre på engelska på. Forskning har visat att det är lättare att komma ihåg ord om du associerar dem med bilder, vilket i sin tur hjälper dig när du pratar.

Använd en av dina egna bilder, eller en du hittat på Google, nästa gång du vill lära dig ett nytt ord eller uttryck. Att välja egna bilder till flashcards eller anteckningar är nyckeln till att komma ihåg orden.

8. Beskriv ditt liv

Ett annat sätt att komma ihåg nya ord på är att använd dem för att beskriva ditt eget liv. Ta ett ord eller uttryck du lärt dig nyligen och fråga ”Hur kan jag använda det här i mitt liv? I vilken situation kan jag se mig själv använda det här?”.

Det finns två fördelar med det här sättet. Ett: du kommer känna att du lär dig något användbart och undviker att bli frustrerad. Två: eftersom du redan övat kommer du vara förberedd när du behöver prata om dig själv, dina minnen och dina erfarenheter.

9. Börja sjunga

Forskning har visat att du använder samma del av hjärnan när du lyssnar på musik som när du lär dig språk. De som lyssnar på musik på engelska brukar ha bättre uttal och förstår andra lättare – engelskan kommer helt enkelt mer naturligt för dem.

Att sjunga är ett fantastiskt sätt att förbättra ditt humör och samtidigt bli bättre på engelska. Nästa gång du hittar en låt du gillar, leta upp sångtexten och läs den samtidigt som du lyssnar på låten. Nästa gång sjunger du med. Var särskilt uppmärksam på hur orden uttalas och försök att härma dem. Du kommer snart märka att du kan, och förstår, hela texten när du sjunger med i den.

10. Vad prioriterar du?

Frågar du någon ”Varför lär du dig engelska?” kommer du få flera olika svar. De flesta kommer nog säga ”eftersom jag vill ha ett bättre arbete”, ”eftersom jag vill flytta till London”, ”eftersom min sambo är engelsk” eller ”eftersom jag älskar engelska”.

Men, tror du att någon skulle säga ”jag vill lära mig engelska eftersom jag vill ha ett perfekt uttal”? Det tror inte jag! Prioritera effektiv, inte perfekt, kommunikation. Fokusera på att få fram ditt meddelande, att prata när du kan och att göra det så ofta som möjligt.

Studera engelska utomlands med ossLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig