GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Är “flyt” nyckeln till lycka?

Är “flyt” nyckeln till lycka?

Kan du minnas någon gång du har varit så inne i något att allt runtomkring bara försvunnit? Du kollade inte mobilen, du glömde din att-göralista, du glömde till och med att äta på evigheter. Studier har visat att uppnå detta ”flyt” är en stor drivkraft för lycka. På kort sikt skapar känslan av att ha ett flyt positiva känslor. Långsiktiga fördelar med det kan hjälpa dig att leva ett lyckligare och mer tillfredsställande liv.

Så hur hittar du ditt flyt? Hemligheten är att hitta en balans mellan utmaningen och dina färdigheter. Du vill hitta något som är utmanande nog att hålla igång din hjärna, men också något som du har kompetens nog att kontinuerligt förbättra. Om uppgiften är för enkel eller för svår så kommer du inte hitta din rytm.

Att välja en aktivitet som öppnar upp för nya känslor, upplevelser och posititivitet är också viktigt för att hitta flyt. Experter rekommenderar att övervinna behovet av att stanna vid varje misstag och istället fokusera på det stora målet med ett leende för det ultimata flytet!

Är du redo att hitta ditt flyt? Testa en av de här fem lyckodrivande aktiviteterna!

Lär dig ett språk

Flyt handlar om att utmana dig själv, utveckla dina kompetenser eller utvidga ditt tankesätt. Och det finns inget bättre sätt än att lära sig ett språk. Oavsett om du är en total nybörjare eller på en avancerad nivå, så kommer ett kontinuerligt lärande och övning att vidga dina kunskaper och skapa ett ännu bättre flyt.

Med så många språkkurser, böcker, podcasts och appar där ute är det inte bara en aktivitet som är lätt att fördjupa sig i, utan det är också lätt att se sin förbättring. Och när någon gör en kommentar på dina imponerande språkkunskaper, så kommer den stoltheten att bli ytterligare ett lyckorus!

Måla

Oavsett om du aldrig har hållt i en pensel, så är det lätt att föreställa sig känslan att få en målning att komma till liv genom ren kreativitet. Börja med enkla siffermålningar. Eller skriv ut ditt favoritfoto från någon resa och försök att återskapa det på en stor målarduk. Du kommer inte bara få en stor dos av lycka, utan även ha en ny fin målning som pryder dina väggar och lyser upp ditt hem.

Yoga

Yoga tillåter kroppen och sinnet att länkas, men det kan också ta bort stressen och spänningar som ofta blockerar ditt flyt. Att göra yoga regelbundet kommer inte bara förbättra din styrka och flexibilitet, utan kommer även att hjälpa dig skapa en känsla av lycka och lugn under dagen.

Lära sig ett musikinstrument

Precis som språk, så är att hitta ett flyt sedan länge kopplat till att lära sig ett musikinstrument. Du kanske vill plocka upp ett instrument du spelade i skolan? Eller så har du kanske alltid drömt om att kunna spela gitarr? Med lite extra tid i livet så är nu den perfekta tiden att börja!

Springa

Det borde inte komma som en överraskning att en springtur är en superbra aktivitet för att hitta ditt flyt. Den regelbundna rytmen när dina fötter slår ner på marken, den fysiska utmaningen och den konstanta strävan efter att springa snabbare eller längre. Alla dessa aspekter är huvudsakliga för att skapa flyt. Oroa dig inte om allt du känner är smärta efter din första springtur. Över tid så kommer du bli förvånad över hur snabbt det utvecklas till att kännas som en positiv, till och med lite beroendeframkallande aktivitet.

Så nu vet du nyckeln till lycka. Det är upp till dig att släppa lös din superkraft. Sök efter upplevelser och aktiviteter som engagerar, exalterar och utmanar dig. Då kan du uppleva lyckoruset och tillfredsställelsen som bara ett flyt ger dig.

Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig