GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

20 sätt världen förändras när du lär dig ett nytt språk

20 sätt världen förändras när du lär dig ett nytt språk

Det är säkerligen inget nytt för dig att det är bra att lära sig språk (ja, tvåspråkighet är verkligen underskattat). Men, visste du att världen förändras när du lär dig ett nytt språk? Och att det med största sannolikhet kommer att förändra ditt liv, i synnerhet om du fördjupar dig i kulturen också?

20 anledningar hur världen förändras när du lär dig ett nytt språk:

1. Först och främst – ju fler människor som lär sig, ju bättre blir världen att kommunicera med varandra. Är du inte säker på var du ska börja? Investera språkkunskaper i engelska. Det är trots allt världens “lingua franca”, det vill säga språket som används mest sinsemellan människor som inte talar varandras modersmål.

2. Bättre kommunikation innebär också mindre utrymme för misstag. Felöversättningar kan vara kostsamma i affärer eller när du står vid en busstation efter att ha frågat efter vägen till banken.

3. Att lära sig språk är ett utmärkt sätt att dela kulturer, få samhällen att växa och förstå vad som är viktigt, speciellt för andra människor – förståelse och omsorg banar väg för fred.

4. Det öppnar dörrar till fler möjligheter inom alla typer av branscher. Språkkunskaper leder till bredare kontaktnät världen över – det gäller allt från konst till teknik.

5. Om du väljer att studera ett språk utomlands kan det ibland vara utmanande att leva med det nya språket dag in och dag ut. Men att göra det tillsammans med människor från hela världen gör att du utvecklar färdigheter som kommunikation, konflikt- lösning och problemlösning snabbare och mer naturligt än du skulle hemma.

6. Det finns en anledning till varför andra- och tredjespråkskunskaper ser bra ut på ditt CV. Arbetsgivare älskar drivna personer som kan kommunicera. I Storbritannien, där språkinlärning i skolan inte prioriteras lika mycket som i många andra länder, kostar språkunderskottet landet upp till £ 48 miljarder (GBP) per år i förlorade internationella affärsmöjligheter.

7. Att lära sig en ny färdighet (inklusive språk!) har visat sig vara bra för din mentala hälsa. Det utmanar dig att hålla dessa neuroner levande och det kan vara en enorm självförtroendeboost när du ser dig själv bli bättre.

8. Det är ett av de bästa sätten att få nya vänner över hela världen ..

9. … och bygga upp ett professionellt internationellt nätverk som kan hjälpa dig att komma vidare i din karriär.

10. Det anses också att du är artig om du behärskar ett annat språk! Att åtminstone kunna några få meningar på språket vars land du befinner dig i gör att du samlar stora pluspoäng. Ju mer du kan prata, desto bättre blir din upplevelse med lokalbefolkningen – och desto fler broar kommer du att bygga.

11. Det gör det lättare för forskare och entreprenörer att dela sin utveckling med världen och med andra forskare. Ju fler som behärskar språket, ju fler kan dra nytta av framstegenen inom vetenskap, sjukvård och teknik. Detta gäller särskilt akademiska artiklar skrivna på engelska- de refereras mycket oftare och har därmed en större inverkan.

12. Människor som talar flera språk är ofta bra på kreativ problemlösning. När du lär dig ett språk lär du dig också att se på världen (och problem!) ur andra perspektiv.

13. Teamwork påverkar kvaliten på arbetet. Och vad får internationella team att fungera? Stark kommunikation där man förstår varandra!

14. Språkinlärning är bra för att förbättra ditt minne och tros fördröja effekterna av sjukdomar som Alzheimers och demens. Dessa sjukdomar sätter press på våra hälso- och sjukvårdssystem och ekonomier över hela världen. Så att uppmuntra språkinlärning kan hjälpa våra vårdsystem och hjälpa drabbade att hantera sitautionen.

15. Det gör resandet mycket enklare om du kan läsa lokala skyltar och fråga lokalbor om hjälp. Resande är den bästa utbildningen och det gör dig också till en bättre person.

16. Att lära sig språk ger dig tillgång till många av det otroliga utbudet av kulturer och historier som utgör världen. Att se längre bort än ditt eget land kan vara en enorm källa till kreativ inspiration.

17. När olika kulturer lär känna varandra och arbetar tillsammans får vi mer mångfald i skolor och arbetsplatser, vilket ökar produktiviteten och kreativiteten, särskilt i näringslivet.

18. Att lära sig språk och samarbeta med andra kulturer hjälper världen att bli en mer accepterande och öppensinnad plats. Detta är särskilt viktigt för ungdomar som faktiskt kan upptäcka att likheter finns bland ungdomar från ett avlägset nytt hörn av världen. Detta kan bidra till en mer fredlig, ansluten värld genom att bryta ner mycket verkliga kommunikationshinder – och verkligen koppla oss samman.

19. Under processen att lära sig mer än ett språk blir din hjärna bättre på att hantera interna konflikter och fatta beslut, särskilt om du börjar lära dig i ung ålder. Vissa studier visar till och med att tvåspråkiga människor är bättre på att göra flera saker samtidigt.

20. Tvåspråkiga och flerspråkiga anställda tjänar ofta mer. I USA uppskattar en studie att du kan tjäna cirka 2% mer varje år genom att prata ett andra språk. Detta belopp stiger ju mer efterfrågat ditt andra språk är: att tala tyska är mycket användbart i industrin och internationellt för USA, så tysktalande kan tjäna 3,8% mer i genomsnitt.

Lär dig ett språk utomlands med ossMer information
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer