GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vikten i att ha ett internationellt nätverk

Vikten i att ha ett internationellt nätverk

När man pratar om “nätverk” brukar man mena att vi bygger en bas av kontakter för den professionella världen. Idag växer  dock våra nätverk ut i landet och är inte bara bekanta och vänner. Att utöka ditt nätverk kan vara så enkelt som att prata med dina arbetskamrater, bygga relationer med dina studievänner om du studerar och hålla kontakten med din grupp av vänner när du blir äldre.

Ditt nätverk blir internationellt när du lär känna personer utomlands eller när dina kontakter flyttar till en annan stad eller ett land. Att utveckla ett varierat internationellt nätverk kan ta lite mer tid och ansträngning. Men hör här – att lära känna människor från andra kulturer och upprätthålla en stark kontaktbas över hela världen kommer att hjälpa dig under de kommande åren. Listan med anledningar för att göra detta är oändlig, vi har samlat några av de viktigaste anledningarna nedanför.

Du får ännu fler skäl att resa

Att studera utomlands är ett av de enklaste sätten att utöka ditt internationella nätverk. De du lär känna kommer från olika delar av världen och när kursen är klar kommer ni alla gå i olika riktningar. Dina nyfunna kontakter kan flytta vidare till någon av världens alla hörn. Vilken bättre ursäkt att resa än att hälsa på en vän utomlands? Med ett internationellt nätverk kan du bo hos dina vänner när du reser. Du kan även få en personlig reseguide som känner till alla de bästa hemliga platserna i deras stad och människor som kommer att besöka dig i din hemstad.

Oändliga inlärningsmöjligheter

Ett av de bästa sätten att knyta kontakter är att dela en upplevelse. Allmänna råd för att knyta nya kontakter är att göra mer än bara byta visitkort. Prova en matlagningskurs, testa på vandring eller lär er ett språk tillsammans. Och lärande behöver inte sluta när du har skapat kontakter. Med ett internationellt nätverk av vänner kommer du alltid att interagera med – och lära av – olika kulturer. Plocka upp nya kulinariska färdigheter genom att göra deras favoriträtter i landet, behåll dina språkkunskaper skarpa genom att chatta regelbundet och få dina ögon öppna för olika perspektiv på livet.

För en internationell stödgrupp

Om du skulle flytta till en ny stad skulle det inte vara trevligt att veta att du hade minst ett vänligt ansikte där när du kommer fram? Din utbytes kompis kan vara den personen. Kanske karriärbyte eller ett jobb i ett annat land? Klasskompisen från dina studier utomlands för några år sedan kan erbjuda dig ovärderliga råd om sin bransch, arbetsgivare och till och med staden de har skapat ett liv i. Ditt supportnätverk kan omfatta alla områden i ditt liv och i flera kontinenter.

För framtida affärsmöjligheter

Möt nya människor, se till att du klär dig på rätt sätt och försök att inte göra bort dig… Att företagsnätverka kan vara skrämmande. Men det behöver inte vara det. Alla nätverk sker inte i en liten konferenssal där visitkort växlas och konversationer känns påtvingade. Ofta följer dina vänner, klasskamrater och tidigare kollegor karriärsvägar som du tycker är intressanta, eller har relevanta kontakter till dig i sina egna nätverk.

Du vet aldrig när någon du pratar med kan känna till en möjlighet som du aldrig skulle hitta online. Kanske kan personen ansluta dig till någon annan som kommer att kunna berätta om sina erfarenheter – eller till och med erbjuda dig ett jobb. Om du är osäker på vilken riktning i livet du ska ta kan du hålla kontakten med dina gamla kontakter för att jaga en liknande karriärväg. Glöm inte bort att göra samma sak själv: En dag kan befinna dig i en position till att hjälpa någon i ditt eget nätverk.

Vad väntar du på? Börja knyta kontakter, träffa människor och håll kontakten!

Vill du öka på ditt internationella nätverk?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig