Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

8 steg till bekvämt småprat

8 steg till bekvämt småprat

I början av nästan allt – från vänskap, till relationer och karriärer – finns småprat.

Att veta hur man startar, håller och smidigt avslutar en oplanerad konversation är en absolut nödvändig färdighet – en färdighet som kan läras. Vi kommer ta dig igenom steg som kommer göra dig till en exceptionell konversationist och väldigt bekväm i den fruktade och ibland hånade färdigheten småprat. Brownie-poäng inkluderas.

1. Hitta din måltavla

Ibland sitter du bredvid dem och ibland behöver du vandra runt i rummet för att hitta människorna med de bra berättelserna och ordets gåva.

2. Studera deras kroppsspråk

Prata med någon som ser tillgänglig ut. Människor som sover, läser eller pratar i telefon är ett nej. Kolla deras kroppsspråk och få ögonkontakt. När du väl har nått din måltavla, gör dig redo att hälsa. Ignorera allt svett, adrenalin och tendensen att tänka för mycket.

3. Säg något, vad som helst

Ta ett djupt andetag och säg något. Eller ännu bättre, fråga något i form av en öppen fråga. Ni är ju uppenbarligen på samma plats vid samma tidpunkt så ni måste ha något gemensamt. Voila! Det är ett perfekt sätt att starta din konversation.

4. Något som det här, menar du?

Jobb, studier eller intressen är klassiker och idiotsäkra ämnen. Samma gäller vädret, aktuella nyheter (minus politik och religion), omgivningen, musik, mat eller komplimanger om klädseln. Se till att du inte frågar ut dem utan håller balansen mellan att fråga och avslöja. Frågor som “Vad håller dig sysselsatt nu för tiden?” eller “Hur blev du en [jobbtitel] ?” funkar som magi.

5. Lägg nu till den magiska meningen

Här är en liten hemlighet jag stal från författaren Paul Ford: När personen säger vad de arbetar med säger du “Wow. Det låter riktigt svårt!” Bam! Du har nått målet av alla konversationer. Personen känner sig super speciell (Här, ta lite brownie-poäng).

6. Gör mycket av det här

Kom ihåg att vara artig och lyssna mer än du pratar. Få ögonkontakt, nicka, le, ge (ärliga) komplimanger och skratta åt skämt – även de icke-roliga. Försök att komma ihåg namn och vad du just pratade om och fint avsluta: “Oliver, det var trevligt att träffas. Jag ska definitivt kolla in webbsidan du rekommenderade. Åh, och lycka till med ditt maraton.” (Mer brownie-poäng, någon?)

7. Så, uhm… vädret, huh?

Det kommer förmodligen att uppstå en tystnad någon gång i samtalet, eller ibland så blir det bara obekvämt. Välj då bara ett ämne 0ch fortsätt prata. Ingen förväntar sig att konversationen ska ha en perfekt övergång. Om det är slut på ämnen att prata om behöver du inte vara rädd att fortsätta vidare.

8. Var kortfattad. Var strålande. Gå vidare.

Helst ska du lämna konversationen innan den når botten: ursäkta dig själv och gå till badrummet (en klassiker!), presentera personen till någon annan eller så säger du att du vill gå och träffa XY innan du måste gå. Om du är någonstans där du inte kan göra något av detta kanske du måste hinna med en buss eller återgå till din bok. Vad du än gör bör du vara så artig och charmig som möjligt.

 

Nästa steg: Småprata på ett annat språkLäs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Karriär