GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 tips för att jobba och plugga effektivt hemma

10 tips för att jobba och plugga effektivt hemma

Den tekniska utvecklingen i dagens globala värld har gjort det möjligt för många att både jobba och plugga från hemmet i allt större utsträckning. Med en dator, mobil och uppkoppling kan många uppgifter skötas hemma och det är enkelt att kolla kontakten med kollegorna eller studiekamraterna i Sverige och utomlands. Friheten av att jobba eller plugga hemifrån iförd skönaste mjukisstället efter en lång sovmorgon (då du slipper pendla till jobbet/skolan) lockar säkerligen många. Hemmakontoret passar däremot inte alla och kräver viss disciplin. Vi har samlat 10 tips för att jobba och plugga effektivt hemma:

1. Starta morgonen som vanligt

Även om en sovmorgon kanske lockar bör du gå upp i vanlig tid för att inte lura hjärnan. Om du har sömnbrist är en god idé att istället lägga dig tidigare på kvällen. Gör sedan dina vardagliga morgonrutiner. Laga en god frukost och klä dig som för en helt vanlig dag. Hoppa mjukiskläderna som ställer in hjärnan på ”chill-mode” och ger ett oproffsigt intryck om chefen helt plötsligt skulle vilja ta ett videosamtal.

2. Välj rätt plats i hemmet

Det är viktigt att du väljer rätt plats i hemmet att jobba eller plugga på. När du sitter hemma kan du givetvis sitta var du vill med datorn. Vid köksbordet, i soffan eller kanske liggandes i sängen – men de flesta platser är inte bra för varken din arbetsmiljö eller effektivitet. Välj en trivsam plats för dagen och samla allt som har med jobbet/plugget att göra där. Det kan vara värt att dra en snabb städrunda och plocka undan sådant som ligger och stökar – det brukar vara lättare att fokusera då. Sitt sedan på samma plats hela dagen och lämna bara din plats när du behöver ta en paus, hämta kaffe, gå på toaletten eller ska avsluta för dagen.

Ska du jobba eller plugga hemma under en längre tid är det bra att även tänka på ergonomin.  Sitt vid ett bord, variera mellan att stå och sitta, höj upp din skärm (har du inget stativ funkar en trave med böcker lika bra att placera laptopen på) och använd ett externt tangentbord och mus. Glöm inte bort att ha en bra belysning också, det är jätteviktigt för trötta ögon!

3. Strukturera en tydlig agenda för dagen (och håll dig till den!)

Sätt upp en checklista med saker du ska göra under dagen. När du är klar med en uppgift stryker du den och går över till nästa. Bestäm gärna redan på morgonen när du ska ta din lunchpaus.

4. Unna dig en härlig lunchpaus

Lunchen är jätteviktig för att orka dagen. Varken du eller någon annan blir glad av att jobba eller plugga i 8 timmar i sträck. Om du har planerat när du ska ta din lunchpaus riskerar du inte att hamna med ett knäckebröd över diskbänken (eller mellan soffkuddarna…). Använd lunchen till att samla energi och passa på att göra något som du tycker är roligt. Ät en näringsrik lunch och ge dig därefter ut på en kortare promenad, stretcha, måla naglarna eller varför inte testa dina språkkunskaper online?

5. Var tillgänglig

När du jobbar eller pluggar hemifrån är det enkelt att tappa fokus. Jobba/plugga inte med TV:n påslagen i bakgrunden (såvida ditt jobb/plugg inte kräver det), starta inte en lång whatsapp-konversation med bästa kompisarna och scrolla inte igenom dina sociala medier. Du ska vara tillgänglig på arbetstid – arbetsgivare, studiekamrater och andra kommer snabbt bli frustrerade om de försöker få tag på dig när du fastnat framför favoritserien eller en rolig film på Instagram.

6. Använd videomöten

Det kan kännas väldigt ensamt att jobba eller plugga hemifrån, i synnerhet om du också bor själv. Detta är en aspekt som många hemmasittare underskattar. Det bästa med att leva i en uppkopplad värld är dock att det aldrig varit enklare att hålla kontakten med sina kollegor och studiekamrater (men givetvis också vänner och familj). Om du gillar att vara social finns ingen anledning att bete sig annorlunda när du jobbar eller pluggar hemifrån. Så, prata med dina teammedlemmar och branschkollegor – flera tillsammans, eller en och en. Bestäm att ni ringer varje morgon och kör en 5-minuters incheckning där alla får ge en kort lägesrapport eller ta en gemensam fika på för- eller eftermiddagen. Videosamtal är utmärkt för att bibehålla teamkänslan!

7. Låt tvätten ligga

Det finns mycket i hemmet som kan behöva fixas, exempelvis den överfyllda tvättkorgen. Låt de inte ta uppmärksamheten från dina arbetsuppgifter. Håll dig till planeringen och låt tvätten eller andra tidskrävande hemmabestyr ligga tills du jobbat klart för dagen.

8. Frisk luft

Hinner du inte ta en promenad på lunchpausen, rekommenderas att i alla fall öppna ett fönster eller balkongdörren för att få in frisk luft och ny energi. Fräsch luft är A och O för att inte tappa fokus. I en för varm arbetsmiljö, med luft som inte cirkulerar, är det lätt att bli trött och tappa fokus.

9. Fira på fredag eftermiddag

Fredagseftermiddagar får vara lite mer avslappnade, även hemma. Slå på favoritmusiken (tips: spana in EFs spellistor HÄR), poppa popcorn eller unna dig en smarrig fredagsfika dagen till ära. Det är du värd!

10. Avsluta på rätt sätt

Sist men inte minst – se till att koppla bort jobbet eller plugget när dagen är slut. Det kan vara svårt att lägga arbetet åt sidan när man inte har den naturliga inramningen av att ta sig till och från ett kontor eller skolan. Det är dock jätteviktigt med återhämtning! Stoppa ner datorn i väskan tillsammans med andra eventuella arbetsredskap när dagen börjar lida mot sitt slut. Vila i att du har betat av de arbetsuppgifter du satte på agendan för dagen.

Vi hoppas att våra 10 tips för att jobba och plugga effektivt hemma har varit till hjälp. Att framgångsrikt jobba eller plugga hemifrån handlar till stor del om att också uppskatta det. Följer du tipsen här ovan kan hemmakontoret vara oerhört givande!

Drömmer du om att studera utomlands?Mer info om CSN
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer