GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Överförbara färdigheter är nyckeln till framgång: Så utvecklar du och highligtar dem på ditt CV

Överförbara färdigheter är nyckeln till framgång: Så utvecklar du och highligtar dem på ditt CV

Vare sig du aktivt söker jobb eller drömmer om att utvecklas i din nuvarande roll är det inte en enkel process. Nyexaminerade såväl som de som vill göra ett karriärsskifte står inför samma dilemma: man får värdefull erfarenhet genom att jobba, men för att få ett jobb behöver man erfarenhet. De som befinner sig längre fram i karriären och har erfarenhet behöver å andra sidan skicka ut ur mängden. Överförbara färdigheter är nyckeln till att lösa båda ekvationerna. Nedan berättar jag mer om hur du utvecklar dem och highligtar dem på ditt CV.

Vad är överförbara färdigheter?

Överförbara färdigheter, eller “transferable skills” som de heter på engelska, är färdigheter som du lärt dig med åren och som är överförbara och användbara oavsett jobb. Dessa färdigheter är relevanta för alla yrken – oavsett bransch eller arbetsplats. Överförbara färdigheter utvecklas och överförs och kan vara både mjuka och hårda.

Exempel på överförbara färdigheter

Hard skills är kvantifierbara och ofta unika för ett specifikt yrke (såsom att kunna prata ett annat språk eller kunna ett specifikt datorprogram). Soft skills går inte att mäta, men växer i betydelse hos många arbetsgivare. Det finns tusentals relevanta mjuka och överförbara färdigheter som arbetsgivare söker, exempelvis:

  • Förmågan att kunna kommunicera i tal och skrift

  • Kreativt tänkande, nyfikenhet och fantasi

  • Time management skills; förmågan att sätta och följa deadlines

Några soft skills är interpersonella och handlar om hur du hanterar och arbetar med andra, exempelvis:

  • Samarbetsförmåga

  • Förmågan att läsa andra människor

  • Anpassningsförmåga

Vikten av överförbara färdigheter

Det är mycket viktigt att förstå och highligta dina överförbara färdigheter när du söker ditt första jobb, om du skulle byta karriärväg eller återvända tillbaka till arbetslivet efter en paus. Även om du är erfaren i din nuvarande karriär är överförbara färdigheter värdefulla och visar din förmåga att arbeta effektivt  eller leda ett team.

Utveckla dina överförbara färdigheter

Börja med att reflektera över vilka soft skills du har. Identifiera därefter de färdigheter som du saknar eller behöver förbättra. Värt att poängtera är att du inte ska se dem som svaga färdigheter – utan se dem som en möjlighet för utveckling. Nästa steg är att undersöka hur du kan utveckla de färdigheter som du saknar eller behöver förbättras. Behöver du förbättra dina organisatoriska färdigheter? Lär dig mer om och implementera olika tekniker för time management och prioritering. Eller vill du bli en bättre ledare? Sträva efter kortsiktiga möjligheter med mer ansvar på din nuvarande arbetsplats!

Oroa dig inte om du känner att du inte har kommit långt i din drömkarriär – det finns många sätt att utveckla dina soft skills. Exempelvis genom att ta en paus från jobbet, efter studierna och även under din semester.

Studera utomlands

Utlandserfarenhet är en ovärderlig erfarenhet och en möjlighet att utveckla flera överförbara färdigheter. Vare sig du väljer att göra en utbytestermin eller läsa en kortare språkkurs (med EF exempelvis) kommer du att djupdyka i en annan kultur och i ett annat levnadssätt – vilket kräver anpassning och förståelse.

Du kommer att återvända hem med en ökad förståelse för andra kulturer, men också vara en bättre lyssnare då du bor i ett annat land med ett annat språk. Som grädden på moset kommer du också att utveckla din problemlösningsförmåga och dina time management skills då du säkerligen stöter på en del utmaningar under tiden utomlands. Bäst av allt är kanske att du återvänder hem med förbättrade språkkunskaper (en färdighet som väger tungt på ditt CV på dagens globaliserade arbetsmarknad) – och minnen för livet.

Volontärarbeta

En klassiker för att utveckla soft skills! Beroende på dina intressen och dina karriärsmål kan du volontärarbeta utomlands och bidra till djurhem eller människorättsorganisationer eller delta i miljöprojekt. Praktisk erfarenhet och engagemang för social rättvisa säger mycket om dig som person. Du kan dessutom utveckla nyckelfärdigheter såsom teamarbete, uthållighet, organisatoriska färdigheter och kommunikationsförmågan.

Handled eller lär ut

Är du en musiker eller ett matematiskt geni? Eller kan du kanske prata flera språk flytande? Erbjud dig att lära barn och unga för att lära dig mer själv. Dina time management-, predagogik-, målsättnings- och kommunikationsskills kommer att sättas på prov!

“Casual work”

Om du inte har något jobb just nu kan det vara en god ide att ta ett extrajobb för att fylla ut luckan i ditt CV – och dessutom för att få en referens. Kontakta företag inom retail-, design-, service- eller hotellbranschen – eller varför inte kontakta en familjevän som har ett litet företag inom ett område som du drömmer att jobba inom?

Highligta dina överförbara färdigheter

Med allt ovan i åtanke – och innan du klistrar in dina överförbara egenskaper på ditt CV – kom ihåg att det bästa sättet är att bevisa och inte berätta. Det räcker inte med att punkta ned dina överförbara egenskaper på ditt CV – du måste också kunna förklara och ge exempel på hur du använder dig av dina specifika skills och hur de kan hjälpa och bidra till rollen som du söker dig till.

Istället för att prata om dina ”organisatoriska färdigheter” eller ”din framgångsrika mötesteknik” kan du säga: ”Som projektcoordinator för lanseringen av vårt företags nyhetsbrev ansvarade jag för ett team bestående av fyra personer i två olika tidszoner. Under mötena fick alla specifika ansvarsområden och roller, vilket effektiviserade den lyckade lanseringen då vi nådde 1 000 nya subscribers i första utskicket!”

Denna typ av bevis understryker dina skills i ditt CV – och du har praktiska exempel att ge under en intervju.

Dagens arbetsplats skiljer sig mycket från den som våra föräldrar är vana vid. Idag är det viktigt att känna sig själv och vad man kan bidra till i ett företag eller i en ny position. Det är således viktigt att förstå och utveckla dina överförbara färdigheter för att lyckas i din framtida karriär.

Samla värdefull erfarenhet utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig