Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

10 tips på hur du får till det perfekta CV:t

10 tips på hur du får till det perfekta CV:t

 

Rekryterare får in massvis med ansökningar som de måste gå igenom och då behöver ditt CV framhäva kompetenser, egenskaper och/eller erfarenheter som sticker ut. Men att skriva ett CV är inte det lättaste. Det är svårt att veta vad rekryterarna är ute efter och hur man ska få sitt CV att sticka ut ifrån mängden. För att göra det enklare för dig har du här 10 tips på hur ditt CV blir perfekt;

1. Välj rätt bild

Det är alltid bra att ha med en bild på dig själv i ett CV för att rekryteraren ska kunna få ett ansikte på den sökande. Inte för att utseendet spelar någon roll för vem som får jobbet men det kan vara bra så att rekryteraren kan föreställa sig personen framför sig. Därför är det bra att välja just rätt bild! Att välja rätt bild betyder inte att välja den bilden där du ser som mest attraktiv ut, utan en där du ser bra ut men som framförallt passar till jobbsökarsammanhanget. På det sättet ser rekryteraren dig som en proffesionell person och kan ta din ansökan på allvar.

2. Ett tredje språk

Dina språkkunskaper är viktigt att ha med i ditt CV. Beroende på vilket jobb du söker så är de olika meriterande, men just engelska språkkunskaper är en bra merit på ditt CV då det är ett globalt språk. Det är också bra att skriva vilken nivå av kunskaper som du har. Är det grundläggande kunskaper eller är du flytande i det språket? Ditt modersmål och kunskaper i engelska tittar många rekryterare på (om det inte är något specifikt språk som behövs för jobbet) men något som får ditt CV att sticka ut är ett tredje språk. Om du kan fler språk (utöver ditt modersmål och engelska) ska du absolut skriva det i ditt CV. Det betyder att du är mångkulturell och det gillar rekryterare!

3. Utlandserfarenheter

Om du har studerat utomlands under en period har du verkligen nytta av det till CV:t. Om du inte har det, gör det! Utomlandserfarenheter är en väldigt stor merit i jobbsökandet och det hjälper dig växa som person. 99 av 100 tillfällen väljer rekryterarna den personen med utlandserfarenheter före den personen utan, så vad väntar du på? Att ha varit utomlands under en tid gör dig mer flexibel och öppen till förändringar och du har också lätt att anpassa dig till nya miljöer och/eller kulturer. Dessa egenskaper är väldigt attraktivt för rekryterare så detta är något du absolut måste ha med ditt CV!

4. Gör ett tematiskt CV

Du kankse är ung och inte ännu hunnit samla på dig massor av yrkeserfarenheter, eller så har du massor av yrkeserfarenheter från massor av olika jobb. Vad du än har för yrkeslivserfarenheter kan det vara bra att skriva ett tematiskt CV. Vanligtvis uppger man de arbetsplatser du varit på och vad du lärt dig på respektive arbetsplats, för en rekryterare kan det se ut som att du inte vet vad du vill jobba med. Genom att göra ett tematiskt CV uppger du dina olika kompetenser istället och sedan därefter delegerar arbetsplatserna. Du kanske inte har fått alla dina kompetenser från arbetslivet, därför är det bra att ta upp dina kompetenser och vart du har utvecklat dem.

5. Var personlig

Skicka inte ut samma CV till varje tjänst du söker, skriv ett enkilt till dem istället för att vara mer personlig. Detta angår framförallt personliga brev men det kan ge en fördel med att göra samma sak med ditt CV. Alla jobbansökningar ser inte likadana ut och de letar inte efter samma saker. Därför är det bra att du anpassar ditt CV efter tjänsten och gör den mer personlig. Du kanske behöver framhäva olika kunskaper/erfarenheter till olika tjänster för att göra dig till en stark kandidat.

6. Använd jobbanonnsen som facit

När du söker ett jobb har du troligtvis hittat en annons någonstans där du söker en specifik tjänst. Den annonsen kan du ha väldigt stor användning av när du ska skriva ditt CV (och även ditt personliga brev). Där hittar du allt som just rekryteraren letar efter för den tjänsten, det blir som ett litet facit! Men såklart ska du inte skriva av de kompetenser, egenskaper och erfarenheter även om du inte har dem. Du kan använda den till att veta vad du ska ta fram och visa upp för att rekryteraren ska lägga märke till ditt CV. Om de letar efter en person som är bra på eneglska kan det vara bra att få dina engelska kunskaper att sticka ut lite mer än allt annat.

7. Kolla upp din onlineprofil

Det här tipset hör egentligen inte till ditt CV men det är väldigt bra att ha i baktanken när du söker jobb. Hur ser din profil ut om man söker upp dig på internet? Dina sociala medier eller andra sidor du är med på måste spegla en bra profil av dig, så var noga med vad du lägger upp! Att ha en profil på Linkedin är bra att ha och den profilen ska vara en spegelbild eller en bättre verision av ditt CV. Där kan du till exempel uppge länkar till exempelvis artiklar du skrivit, presentationer du gjort eller kommentarer du fått från andra chefer. Saker som inte är så enkelt att ha på ditt CV kan du ha på din Linkedin profil.

8. Stavning och grammatik

Glöm inte bort att kolla så att du inte har några stav- och/eller grammatiska fel i ditt CV. Det kan hända att du tryckt på fel tangent eller varit slarvig på något ställe. Detta gillar inte rekryterare för de vill inte rekrytera en slarvig person. Läs själv igenom ditt CV några gånger och be gärna någon annan att göra det också för det kan vara att den personen kanske ser fel som du inte ser. Bästa sättet är att använda rättstavningskontroller på exempelvis Microsoft Word eller andra sidor på nätet.

9. Ta bort klyschorna

När man beskriver sina egenskaper så kan det lätt hända att man använder sig av klyschor så som ”Jag gillar att vara spindeln i nätet” eller ”Jag gillar att ha många bollar i luften”. För en rekryterare blir man väldigt trött på att läsa flera CV med liknande klyschor. Försök att inte ha med sånna typiska meningar utan var lite kreativ och beskriv gärna vad som gör att du har den egenskapen och hur du använder den! Istället för att bara skriva ”Jag är stresstålig” kan du skriva det ”Jag gillar stress, det håller mig igång och fokuserad på arbetet”.

10. Undvik komplicerad design

Du söker kanske inte direkt ett designerjobb, men om du gör det kan det ändå inte alltid vara bra att fixa och trixa allt för mycket med designen på ditt CV. Välj vanliga typsnitt som de allra flesta känner igen, exempelvis Arial och Times New Roman. Du tjänar väldigt mycket på att ha ett CV som är enkelt och läsvänligt då rekryterare bara vill titta igenom CV i några sekunder. Ha därför inga utstrålande färger utan behåll den vita bakgrunden med svarta texten. Som tidigare nämt är det väldigt bra att ha en tydlig struktur så att det är lätt för rekryteraren att läsa CV:t. Då kan rekryteraren verkligen ta in din profil!

Skaffa utlandserfarehet med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Karriär