GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Tycker du att networking är tråkigt? Tänk om!

Tycker du att networking är tråkigt? Tänk om!

Om ordet ”networking” sänder kalla kårar längs din ryggrad är du inte ensam. Jag brukade vara precis som du. Jag brukade tycka att networking var onaturligt och tvingat, men med lite nytänkande och mycket övning upptäckte jag att det inte bara bidrog till min professionella och personliga utveckling, utan att det faktiskt var riktigt kul.

Här är hur du kan gå till väga:

1. Hälsa

Om du inte har en stor och varierad grupp av vänner är det nog inte varje dag som du får träffa en marinbiolog och en flygrumsingenjör talandes om sina projekt och gemensamma intressen. Leta reda på en deltagare som är olik dig när du networkar. Många evenemang kan förse med en lista på alla deltagare så att du kan sikta in dig på specifika personer eller företag.

Eller ännu lättare: ta bara kontakt med någon random. När du pratar med någon utanför ditt direkta nätverk har du möjligheten att lära dig mer om coola företag och områden, intressanta saker folk arbetar med och innovativa idéer. Inblickar som du inte nödvändigtvis kan få från Google sökningar kan även förse dig med kontakter till industrier du annars aldrig känt till.

Är du orolig över vad du ska säga när du går upp till någon? Trots att det låter så enkelt är det bara att börja med ett varmt och självsäker hej, presentera dig själv och ta det sedan därifrån.

2. Kom till de goda bitarna

Koordinator av detta, rådgivare av det. Det är ingen tvekan om att titlarna på rollerna kan vara intressanta men att bara droppa en arbetstitel kommer inte nödvändigtvis vara förståeligt för personen du talar med. Försök istället att beskriva vad du gör utan att nödvändigtvis använda din titel. Vad är det som gör ditt jobb intressant? Vad har du uppnått? Istället för att bara säga att du är en marknads koordinator kan du exempelvis berätta att du utvecklar innovativa lösningar och introducerar människor till intressanta nya produkter. En sådan öppning är mer trolig att väcka uppföljningsfrågor och ta konversationen till en ny nivå.

3. Bygg en relation

Networking handlar inte bara om att ha många kortvariga diskussioner. Allt handlar om relationer som måste bli kultiverade och underhållna, precis som vilken relation som helst. Så att följa upp efter första konversationen är kritiskt. Efter att jag utbytt visit-kort med någon skriver jag snabbt upp något som påminner mig om dem på baksidan av kortet. Det kan vara något intressant de berättade om sitt jobb eller (till och med) deras kärlek till katter. Dagen därpå går jag igenom korten som jag samlat på mig och hör av mig till alla med ett personligt meddelande. Enkla meddelanden som ”Det var trevligt att träffa dig igår kväll och prata om ditt arbete med ___. Hoppas vi kan hålla kontakten” kan verkligen göra under.

Även om du inte tror att någon är en relevant kontakt i dagsläget så vet du aldrig vart de kommer gå eller vem de skulle kunna introducera till dig i framtiden. Men på andra sidan, om du träffar någon som du skulle vilja prata mer med är det bara att fråga. Jag har insett att de flesta människor – även de i högre positioner – är väldigt öppna med att träffas om du visar genuint intresse och verkligen vill lära dig mer om vad de gör. Bli inte avskräckt. Den här personen skulle kunna ge dig några betydelsefulla inblickar eller kontakter som du kan använda dig av för att fortsätta networka och växa.

4. Lär dig från proffsen

Vare sig det är ett litet seminarium, interaktiv workshop eller en stor föreläsning finns det många platser där ute där du kan utveckla dig själv professionellt. Från affärsbekanta till universitets alumn-grupper och konferenser – evenemang som dessa erbjuder unika tillfällen att höra från anmärkningsvärda personer, lära om nya trender inom ditt område och växa både personligt som professionellt. I mitt arbete med olika kammare av handel har jag lärt mig om en bred variation av ämnen från ledare inom olika arbetsfält. Exempelvis hörde jag guvernören av Massachusetts diskutera hur Boston håller på att bli en internationell stad och jag fick även höra ett tidigare nyhetsankare föreläsa om hur man kan presentera sig själv på ett mer självsäkert sätt.

Är du intresserad av att höra mer från din favorit föreläsare från evenemanget eller kontakta dem professionellt? Försök då att gå upp till hen efteråt och utbyt kontaktinformation eller kontakta dem genom social media (att nå ut till dem via Twitter kan vara riktigt naturligt och enkelt till exempel). Du borde även associera med de andra deltagarna eftersom de också närvarar vid samma möte. Då har ni redan något gemensamt som ni kan prata om.

Networking kan utvidga din värld på många olika sätt. Med bara en liten gnutta mod och övning kan networking bli mindre obehagligt, mer användbart och ja, även roligare.

Nätverka utomlands, ta en språkkurs!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig