GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Fördelarna med att vara flerspråkig idag

Fördelarna med att vara flerspråkig idag

Enligt uppgift är det bara tre procent av världens befolkning som kan tala fyra språk eller fler. Polyglottar - de som kan tala flera språk flytande - är ovärderliga i dagens globaliserade värld.

Med dagens teknik som gör att vi kan använda nästan alla språk i världen kanske du undrar över vad det egentligen är som gör det så värdefullt att kunna behärska flera språk. AI kan visserligen översätta ord direkt, men den kan inte kommunicera med empati, nyansrikedom och kulturell förståelse på samma sätt som människor kan.

Att kunna tala flera språk ger fördelar som sträcker sig långt bortom bara språkkunskaper. Fortsätt läsa för att förstå hur många fördelar det finns med att vara flerspråkig i dagens uppkopplade värld.

Större arbetsmöjligheter

När affärer görs i andra länder ökar efterfrågan på personer som talar flera språk, så att vara flerspråkig kan leda till nya karriärmöjligheter eller befordringar. Det kan också leda till internationella förflyttningar, där du kan uppleva livet som utlandsstationerad.

Det kan handla om jobb inom resebranschen som flygvärdinna eller reseledare, karriärer inom internationell handel eller diplomati, eller språkliga roller som lärare, översättare eller handledare - att behärska flera språk kan förbättra dina karriärmöjligheter och din lön avsevärt. En nyligen genomförd studie visade att anställda som talar flera språk i genomsnitt tjänar 19 % mer än anställda som bara talar ett språk.

Och naturligtvis den växande sektorn för datorlingvistik. Förutom språk kommer denna karriär att kräva programmerings- och matematikkunskaper när du arbetar med att förbättra maskinöversättning, skapa chatbots, förbättra datoriserade assistenter och taligenkänning. 

Du är mer kraftfull än AI

Du har säkert sett videor med resenärer som beställer mat på en restaurang via Google Translate. Eller barnbarn som talar med sina mor- och farföräldrar via AI när de försöker finslipa ett familjerecept. Kanske har du till och med själv varit i den situationen.

Vi lever i en värld där vi kan kommunicera med någon på nästan vilket språk som helst via våra telefoner. Men även om detta enorma tekniska framsteg kan hjälpa oss att kommunicera över gränserna, kan det inte skapa förståelse för dessa interaktioner.

För att verkligen förstå en annan kultur, se saker ur ett annat perspektiv eller känna empati med någon måste vi fördjupa oss i deras upplevelser. Att uppskatta det exakta värdet av en mer sammankopplad värld är en utmaning. Men det är uppenbart att det krävs ökade nivåer av internationell solidaritet och samarbete för att ta itu med globala frågor.

Tekniken har visserligen överbryggat många klyftor, men för närvarande kan människor bara skapa verklig förståelse när de talar samma språk, därav behovet av polyglotter i dagens uppkopplade värld.

Stärk din hjärna

Forskning tyder på att inlärning och användning av flera språk kan stärka den kognitiva funktionen. Har du någonsin suttit på en 3-timmars språkkurs? Eller tillbringat en kväll med att konversera på ett främmande språk? Du är förmodligen ganska utmattad efteråt. Det beror på att språkinlärning är ett mentalt träningspass. Det finjusterar vårt tänkande, gör det möjligt för oss att göra flera saker samtidigt och ökar vår förståelse när det gäller kulturell medvetenhet.

Det innebär att polyglottar kan ha bättre social förmåga, logik, minne, problemlösningsförmåga och multitaskingförmåga. Allt detta kan bidra till att fördröja kognitiv försämring senare i livet.

Upplev personlig tillfredsställelse

Den känsla av personlig stolthet och tillfredsställelse som man får av att tala ett annat språk är svår att hitta någon annanstans som vuxen. Och när man väl har upplevt den känslan blir det ganska beroendeframkallande.

Att lära sig ett nytt främmande språk är betydligt enklare än att lära sig ett första främmande språk, eftersom du vet vilken inlärningsstil som passar dig bäst och hur din hjärna fungerar. Och när du väl har börjat använda din språkinlärningsmuskel är det mycket lättare att fortsätta jobba på den.

Resa och knyta kontakter

Oavsett om du vill upptäcka de bästa surfplatserna i Kalifornien eller kommunicera med alla i Schweiz (som talar fyra officiella språk) så kommer du att få mycket mer ut av dina resor om du talar fler språk.

Från att prata med äldre grannar och pruta på vintageplagg på loppmarknader till att förstå utländska filmer och upptäcka lokala gömda pärlor - att tala flera språk gör att du kan fördjupa dig helt i den lokala kulturen.

Som Alex Rawlings, en engelsk polyglott som talar 15 språk, sa: "Språk är en tillgång för vad du än vill göra i livet. De öppnar ditt sinne för världar som du aldrig visste fanns. De introducerar dig till fantastiska människor som du annars kanske bara skulle ha gått förbi."

Bli flerspråkig utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer