GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 internationella filmer som förbättrar dina språkkunskaper

10 internationella filmer som förbättrar dina språkkunskaper

Några av de bästa filmerna på senare tid har varit internationella filmer (Parasite är ett praktexempel på detta). Nedan har vi samlat 10 internationella filmer som förbättrar dina språkkunskaper från soffan:

1. Warehoused (Almacenados) (2015) – Spanska

Warehoused (Almacenados) är en härligt absurd och hjärtevärmande komedi om en snart pensionerad anställd och hans unga ersättare. Berättelsen är enkel att följa, väldigt rolig och språket är okomplicerat. Oavsett om du är främmande för det spanska språket eller redan talar och förstår flytande spanska är filmen en fröjd att titta på.

2.Happy as Lazzaro (2018) – Italienska

Happy as Lazzaro utspelar sig på den italienska landsbygden under 70-talet. Filmen präglas av bizzara plottvridningar och är en vacker skildring av livet på den italienska landsbygden. Lazzaro är en ung, italiensk bonde vars familj utnyttjas av en fruktansvärd markisinna. När markisinnas son iscensätter sin egen kidnappning blir Lazzaro hans vän och bundsförvant. En dramatisk händelse gör att de kommer ifrån varandra, men Lazzaro värdesätter vänskapsbandet så starkt att han reser genom tid och rum för att återförenas med sin vän.

3. Jiro Dreams of Sushi (2011) – Japanska

Jiro Ono är välkänd i Japan, och med goda skäl – han är en sushimästare och driver en trestjärnig Michelinrestaurang. Han är en perfektionist, men hans äldsta son (Yoshikazu) har svårt att leva upp till sin fars goda rykte. Du kommer lära dig mycket om sushi i denna dokumentärfilm, likväl som om den japanska kulturen och det japanska språket.

4. Aquarius (2016) – Portugisiska

Om du endast har tid att kolla på en av filmerna på denna lista bör du utan tvekan välja denna flerprisbelönta filmen. Aquarius handlar om Clara, en pensionerad musikkritiker och änka, men också den sista lägenhetsinnehavaren i Aquarius – ett tvåvåningskomplex från 1940-talet i överklassens vackra strandresidens Recife i Brasilien. Alla hennes grannar har tvingats sälja sina boenden till ett företag som har byggplaner för området, men Clara vill inget hellre än bo kvar. Spänning uppstår då ett stilla krig startar mellan henne och företaget. Berättelsen är enkel att följa, språket är reaktivt enkelt att förstå och med enastående skådespeleri. En otroligt passionerade film!

5. Burning (2018) – Koreanska

Burning är en gripande koreansk thriller om en kärlekstriangel och en mystisk hemlighet. Filmen är baserad på en kort berättelse av Haruki Murakami, en prisbelönt japansk författare, och du kommer att ha filmen på hjärnan lång tid efter dess slut. Filmen präglas av många intressanta dialoger mellan komplicerade karaktärer och är idealisk för att förfina det koreanska vokabuläret.

6. Divines (2016) – Franska

I denna slående film kan du förvänta dig slang och svordomar (som du kanske anser är mer eller mindre användbara). Divines handlar om en tonåring som bor i ett bostadsområde utanför Paris och som blir vän med en ung dansare som vänder hela hennes liv upp och ner. Dialogen är snabb, men du kommer åtminstone lära dig massor av fransk slang!

7. The Lives of Others (2006) – Tyska

Troligtvis en av de bästa internationella filmerna genom tiderna. The Lives of Others utspelar sig under 1984 i Östberlin och skildrar historien om en hemlig polisagent som övervakar ett par – vilka han sedan blir alltmer upptagen av. Det är intensivt och du kommer lära dig mycket om livet i Berlin på 80-talet.

8. I Lost My Body (2019) – Franska

Ytterligare en fransk film, men jag kunde inte låta bli att nämna den också. I Lost My Body är ett flerprisbelönt mästerverk som kommer att fängsla dig. Filmen är en vackert animerad, spöklik fransk fantasyfilm som handlar om en demonterad hand och dess resa genom Paris för att finna sin kropp. Den är, minst sagt, unik!

9. My Neighbor Totoro (1988) – Japanska

Denna lista skulle inte vara komplett utan My Neighbor Totoro. Detta är en klassiker och min absoluta favorit i internationella filmer-kategorin. Den har dubbats på många språk, så försök hitta orginalet. Den är charmerande, hjärtevärmande och lite galen – precis som alla Studio Ghibli-filmer. Huvudkaraktärerna är två unga flickor och språket är således ganska enkelt och lätthjärtat.

10. Roma (2018) – Spanska

Sist, men inte minst, Roma är en djupt rörande och vacker film som handlar om en medelklassfamiljs städerska i Mexico City under tidigt 1970-tal. Filmregissören ligger bakom filmer såsom Gravity samt Harry Potter och fången från Azkaban.

Så, släng dig i soffan, bunkra med popcorn, stäng av telefonen och slå på en streamingtjänst! Jag hoppas att mina tips med internationella filmer som förbättrar dina språkkunskaper kommer att ge dig en härlig stund i soffan, samtidigt som du tar dina språkkunskaper till nya höjder.

Förbättra dina språkkunskaper utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig