GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Lär dig japanska hemifrån – 5 tips

Lär dig japanska hemifrån – 5 tips

Om du drömmer om att lära dig japanska, men inte har möjlighet att resa till Japan, finns flera sätt att lära sig språket hemifrån.  Vi har samlat 5 tips på hur du lär dig japanska hemifrån:

1. Välj en japansk läroplan och öva (varje dag)

De flesta japanska skolor använder sig av läroplanen ”Minna no Nihongo” (= Japanska för alla). Böckerna utges med både kanji och latinska tecken. När du lär dig japanska kommer du, förr eller senare, att behöva tackla kanji och det är därför att rekommendera att börja med det. När du övar din förståelse för tecknen utvecklar du dessutom dina konstnärliga kunskaper parallelt med de akademiska. Om du är nybörjare rekommenderas du att köpa “bok 1”. Om du inte är nybörjare är du förmodligen redan bekant med dessa böcker. Det finns flera videos online som beskriver de olika lektionerna.

Proffsen tillbringar cirka 4-5 timmar per dag med sin läroplan: 2-3 timmar på morgonen och 2-3 timmar på eftermiddagen. Du kan givetvis dela upp din undervisningstid till fler och kortare pass om du vill. Tips är att fokusera halva studietiden på repetition och andra halvan på nytt material. Sist, men inte minst, öva. Öva, öva och öva… Och gärna varje dag! Är du med? Bra!

Nu är det dags att gå över till den resterande tiden av din dag, hemligheten bakom att framgångsrikt lära sig japanska hemifrån. I rond två av din språkinlärning är det dags att lyssna på språket, lära dig mer om japanska seder och försöka växla till att tänka på japanska i den mån det går. Fördjupa dig i det japanska språket och i den japanska kulturen.

2. Titta på anime, filmer och TV-serier på japanska

Det är givetvis okej att använda undertexter, men så fort du kommer på dig själv med att läsa dem istället för att lyssna på språket bör du dölja dem. Det är bättre att lyssna och absorbera ljudet av det japanska språket även om du inte förstår allt. När du väljer att använda dig av japanska undertexter lär du dig nya tecken och får en bättre förståelse för hur tecknen uttalas. Japans public service radio- och TV-bolag, NHK, har en serie med videos som de satt samman för skolbarn. De lämpar sig utmärkt för dig som vill lära dig japanska!

3. Lyssna på japansk radio, musik och podcasts

Exponeras för det japanska språket så mycket som möjligt! Det finns tusentals radiostationer, bra musik och intressanta podcasts som du kan lyssna på samtidigt som du tränar, lagar mat eller tappar upp ett bad. Se det som avkoppling – du behöver inte förstå alla ord.

4. Laga japansk mat

Mat är hjärtat av den japanska kulturen. Slipa knivarna, sök efter japanska recept online och inhandla de ingredienser som behövs. Varför inte titta på en receptvideo på japanska? (videosök レシピ or 料理番組 för fler alternativ).

5. Skaffa japanska vänner

Förr eller senare kommer du behöva prata japanska med andra, och inte bara med din katt. Ju tidigare, desto bättre! Det behöver faktiskt inte vara så svårt, även om du befinner dig hemma. Ladda ner en språkutbytesapp eller sök på onlineforum efter japaner som vill lära sig engelska. Om du önskar ett formellt möte kan du betala för japanskaundervisning online tillsammans med en lärare.

Hoppas att du uppskattade våra tips på hur du lär dig japanska hemifrån och att du känner dig redo för att ge dig an språket. Så, vad väntar du på? 頑張ってください

Lär dig japanska i Tokyo med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer