GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Världens 4 mäktigaste språk

Världens 4 mäktigaste språk

Ungefär 15 språk står för hälften av alla språk som används mest i världen, samtidigt som att det faktiskt finns runt 6 000 aktiva språk. Ganska galet, va? De populäraste språken, som används och lärs ut mest, kommer med stor säkerhet fortsätta att vara störst framöver. Läs för att få reda på vilka är våra mäktigaste språk – och se hur många av språken du kan!

1. Engelska

Det kanske inte kommer som en överraskning, men flest talar engelska i världen – 335 miljoner som modersmål och närmre 2 miljarder som lär sig språket.

London och New York är två av världens främsta städer, likaså Hong Kong och Singapore. Vad har de gemensamt? Engelskan! Det är värt att veta att 9 av 10 finansiella center i världen är primärt engelskspråkiga (Tokyo sticker ut på den listan!). Det gäller inte bara politiskt och ekonomiskt, utan engelskan är även viktig kulturellt! Engelskan påverkar andra språk, där både franskan och spanskan har tagit an flera engelska termer. Detta märks speciellt i musik, där det blir allt vanligare att mixa in engelska verser eller refräng i en fransk eller spansk låt! Och spangelskan, mix av spanska och engelska, har nästan blivit ett eget språk i sig.

2. Mandarin

Detta är det språk, med ett gäng olika dialekter, som flest människor har som modersmål – nästan 1 miljard! Det är tre gånger fler än för något annat språk. Utöver det, talar ytterligare 1 miljard språket runt om i världen, men främst i Asien. Visste du att det finns över 100 000 tecken i mandarin? När det inte är ens modersmål, är det svåraste att tyda, läsa och skriva tecknena, medan grammatiken är lättare än den engelska eller franska!

3. Franska

Tro det eller ej, men franskan är det officiella språket i 25 länder och används därför fortfarande i många internationella sammanhang och i organisationer. Franskan var ju lingua franca före engelskans genomslag. Men det som är fascinerande är att franska inte är ett förekommande modersmål, utan det är 13 andra språk som fler har som förstaspråk – däribland koreanska, japanska och tyska! Så det är fortfarande ett viktigt språk för att så många utanför fransktalande länder pluggar språket. C’est dingue!

4. Spanska

Efter kinesiska har flest människor spanska som modersmål – nästan 400 miljoner människor (den siffran ökar snabbt!) i 22 länder! Spanskan ser ut att växa och få mer inflytande i och med Sydamerikas ekonomiska framfart i världen. Det är även det språk som, efter engelska, flest pluggar och ytterligare en fun fact är att om tre generationer sägs 10 % av världens befolkning kunna spanska. Muy interesante!

Testa dina språkkunskaper!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig