GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vill du jobba utomlands? 12 tips för att lyckas

Vill du jobba utomlands? 12 tips för att lyckas

Att jobba utomlands är inte bara en bra erfarenhet, det kan också öppna upp för en utlandskarriär och andra nya möjligheter runt om i världen. Förutom att du förbättrar dina språkkunskaper får du även en större förståelse för andra kulturer. Med andra ord: om du har chansen att jobba utomlands, gör det! För att du ska vara så förberedd som det bara går för din utlandsvistelse har vi sammanställt en lista över saker du bör fundera på och frågor du bör ställa till dig själv innan avresan.

1. Lär dig allt om visum och arbetstillstånd

För att din dröm om att jobba utomlands ska gå i uppfyllelse får du inte glömma att ansöka om visum och arbetstillstånd. Ditt första steg är därför att ta reda på vilka papper du behöver fylla i för att få jobba i ett annat land. Tänk på att detta också kan kosta pengar och ta lite tid att fylla i. Du måste också veta hur länge du kan stanna i landet med dokumenten: är visumet bundet till din anställning, eller kan du stanna i landet för en viss tid, oavsett anställning eller inte?

2. Jämför levnadskostnaderna i landet mot din lön

Nästa steg du behöver fundra över är: pengar. Kanske vet du inte exakt vad du kommer tjäna varje månad, men se till att leta fram genomsnittsinkomsten för din bransch. Jämför sedan dessa med gemonsnittliga levnadskostnader. Säkerställ att din lön kommer kunna täcka dina fasta kostnader, så som hyra, mobil, träningskort etc. Få saker kan vara så deprimerande som att leva i en fantastisk stad och inte ha råd att faktiskt leva där.

3. Ta reda på hur du skaffar jobb utomlands och var du kan bo

Kanske har du redan besämt dig var du skulle vilja åka? Ta då reda på hur du skaffar jobb i denna stad. Det är alltid bra att höra sig för, kanske har en kompis till dig redan bott i din drömstad eller så har du en släkting som varit där? Våga höra av dig! Försök samtidigt att leta efter boende. Ett tips är att gå med i “Svenskar i New York” på Facebook om du funderar på att åka till New York till exempel. Sådana grupper finns för nästan alla städer runt om i världen.

4. Tänk på hur mycket fritid du kommer kunna ha

En anledning till att många väljer att jobba utomlands är för att upptäcka en ny kultur – helst vill man därför  vara borta ett tag. Det kan därför vara bra att redan innan man planerar hur länge man ska vara borta att reflektera över hur många dagars ledighet du kan tänkas få utöver dina jobbdagar. Ledighet kan ju variera erormt mycket länder emellan. Att bara planera in att du ska jobba och inte ha någon ledighet är inte att rekomendera. Se till att du har tid och pengar att kunna resa och eventuellt resa hem och hälsa på nära och kära om så behövs.

5. Börja bygga ett nätverk

Som jag redan nämnt är Facebook ett optimalt verktyg att använda sig av om du vill komma i kontakt med andra svenskar som redan befinner sig i din drömstad. Försök att hitta människor som faktiskt jobbar med det du vill jobba med. Fråga om hjälp och råd! Bli mer aktiv på Twitter och LinkedIn, gå med i olika gruppforum och prata med såväl lokala invånare som andra människor som flyttat dit från andra länder.

6. Lär dig mer om landet och dess kultur

Att besöka en stad under semestern är inte riktigt samma sak som att faktiskt leva och bo där. Du kommer att ha en vardag där, precis som hemma. En vardag bestående av bland annat betala räkningar och vänta på en försenad buss. Kanske kommer du inte heller att leva lika nära stranden som du hade önskat. Vi vill inte hävda att allting kommer vara sämre, verkligen inte! Men du får inte glömma att vara realistisk. En bra idé är att resa till staden du skulle kunna tänka dig att bo i, innan du faktiskt bestämmer dig för att flytta dit. På så sätt kan du få tips, prata med folk i den branch du är intresserad av att jobb i och vandra omkring i områden där du skulle kunna tänka dig att bo.

7. Ta reda på hur lokalinvånarna hittar jobb

Att skaffa jobb i Sverige kan skilja sig från hur det går till i andra länder. I vissa länder är det väldigt formellt och många papper ska fyllas i, medan andra länder gillar ansike-mot-ansike interkationen. Ta därför reda på hur lokala invånare skaffar sina jobb och ta reda på om du själv har möjlighet att skaffa/hitta ett jobb på egen hand. Kanske är det så att du måste gå via en rekryteringsfirma?

8. Skriv ett bra CV och personligt brev

När du väl vet hur man skaffar ett jobb utomlands behöver du också snickra ihop ett riktigt bra CV. Ta reda på vilken design som fungerar, vad du ska skriva och inte skriva samt om det något mer du bör tänka på när du skriver ditt CV och personliga brev.

9. Ta reda på om du behöver göra något specifikt test

Beroende på din utbildning, dina kunskaper och tidigare jobberfarenheter kan ditt nya hemland kräva att du gör ett visst språktest. Ta reda på vad som gäller för din arbetsplats och hur du i så fall gör detta test. Om du behöver visa din engelskanivå är EF SET ett bra gratistips.

10. Förbered dig på att sticka ut

Att upptäcka nya platser, starta ett nytt kapitel i ditt liv och vidga dina vyer är förhoppningsvis några utav anledningarna till att du väljer att jobba utomlands. Men något du inte kommer kunna komma undan är att det kan bli lite av en kulturchock. Kanske kommer du också till en början att längta hem eller ställa dig själv frågor i stil med ”varför gjorde jag det här?”. Men var lugn, det händer oss alla. Se det istället som ett tecken på att du växer som människa och att du snart kommer känna dig mer som hemma.

11. Ha en plan B (bara för att)

Jag vill såklart inte avskräcka dig från att åka, men som en van resenär kan jag tipsa om att det alltid är bra att ha en alternativ plan (om saker och ting inte skulle gå enligt din plan). Det är till exempel bra att ta reda på hur länge du har råd att stanna i ett land utan att ha ett jobb. Men andra ord, det är bra att ta reda på hur mycket du behöver spara innan du reser iväg.

12. Åk!

Om du inte gör det nu, när kommer du då göra det?

Gör dig redo att jobba utomlands genom att förbättra dina språkkunskaper, boka din språkkurs nu!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer