GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Överväg ett sabbatsår: Därför är det bra att ta ledigt

Överväg ett sabbatsår: Därför är det bra att ta ledigt

Steget från gymnasiet till universitetet är en avgörande övergång som kommer att definiera resten av ditt liv. Det är dock inte ett enkelt steg att ta. Att stressa fram ett beslut som visar sig vara fel universitetslinje eller skola kan ge en sämre universitetsupplevelse. Förhastade beslut kan också bana väg för en känsla av rädsla för den ”verkliga världen”. Genom att ta ett sabbatsår före dina universitetsstudier kan du ta reda på vad du vill göra med ditt liv.

Ta ett sabbatsår, eller “gap year” som det också kallas

Ett sabbatsår är en period då man tar en paus – vanligtvis från studier – för att jobba, resa, volontära eller kombinera alla tre. Ett sabbatsår behöver nödvändigtvis inte vara ett helt år. Perioden kan sträcka sig från två år till ett helt år – eller till och med längre än så. Använd tiden väl genom att kombinera något som du alltid drömt med något som du kan ta lärdom av. Genom att ta ledigt från vardagen kan du utforska världens alla möjligheter, samtidigt som du funderar över vad du vill göra med ditt liv.

Det lönar sig att ta ledigt

Det finns många anledningar att ta ledigt. Om du väljer att tillbringa tiden utomlands kan erfarenheten det öka dina chanser att komma in på ett universitet eller få drömjobbet då du sticker ut ur mängden. Du kommer förmodligen också prestera bättre på universitetet eller jobbet då du under din lediga tid lärt dig mer om dig själv och om andra. Under din lediga tid kommer du nämligen snabbt att inse vad du älskar att göra och vad du bör undvika. Du får en bättre känsla av vad som är viktigt för dig och hur det påverkar din framtida karriär. När du vet vad du vill göra i livet, kommer din lediga tid att hjälpa dig att uppnå det. Viktigt är dock att ha tillräckligt med ledig tid att fundera; det finns ingen anledning att fatta ett brådskande beslut som därefter kommer definiera ditt liv.

Gör det du älskar och älska det du gör

Kommer du ihåg vad du ville bli när du var liten? Framtidsplanerna har förmodligen förändrats flertalet gånger och kanske vet du inte ens nu vad du vill göra. Med praktiska upplevelser i nya miljöer kan du lista ut vad du vill göra. Du kan inte älska eller hata något förrän du testat det. Ingen vill förmodligen befinna sig i en situation där man påbörjat sina studier för att sedan inse att det inte var rätt. Att ta en period ledigt för att lista ut vad du vill göra kommer inte bara göra dig lycklig – utan också spara både tid och pengar.

I genomsnitt har endast 30% av universitetsstuderande ett jobberbjudande efter examen. Efter en avslutad praktik stiger dock siffran till 58%. Om du drömmer om att jobba inom ett visst företag kan ditt sabbatsår vara ett ypperligt tillfälle för att praktisera på företaget – både för att öka jobbchanserna, men också för att lista ut om det verkligen är det som du vill göra. Eller gör det motsatta: gör något som du övetvägt, kanske som barn, men som du av någon anledning inte valde att göra. Det kanske är ditt drömjobb!

Bara för att du funderar är du inte vilsen

Genom att tillbringa tid utomlands under ditt sabbatsår kan du växa som person. Du får ett ökat självförtroende och en känsla av självständighet. Utforska nya länder, kulturer och människor. Reseupplevelse och kulturell erfarenhet gör dig också mer attraktiv på arbetsmarknaden; 91% av arbetsgivare understryker fördelarna med utlandsstudier och 73% av anställda håller med om att ett sabbatsår är värt. Du kommer att kunna gå utanför din ”comfort zone” och få nya perspektiv på livet. När du återvänder hem har du en djupare förståelse för vad du vill ha ut av livet.

Livet är antingen ett äventyr eller ingenting alls

Om du väljer att volontära under ditt sabbatsår kan du utforska något du är riktigt bra på samt utveckla nya färdigheter. Om du exempelvis skulle vara värd för ett insamlingsevenemang kommer du kunna lära dig mer om planering, budgetering och genomförande. Likaså kan en väggmålning på en skola i Tanzania få dig att känna dig viktig och vara ett sätt att bidra till ett samhälle i behov. Oavsett volontärarbete kommer du bära med dig av upplevelsen under hela ditt liv och du kommer känna en djupare samhörighet med samhället du hjälper. Och företag älskar volontärer! Enligt en undersökning utförd av TimeBank genom Reed Executive visade att bland 200 av Storbritanninens ledande verksamheter skulle 73% av arbetsgivarna rekrytera en kandidat med volontärerfarenhet över en person utan. 94% av de anställda som frivilligt lärde sig nya färdigheter hade antingen fått sitt första jobb snabbare samt ökade möjligheter till löneförhöjning eller befordran.

Sammantaget främjar volontärarbete utforskandet av nya intressen samt ger en känsla av uppfyllelse som är bra för din moral.

Ta ett sabbatsår utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig