GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Backpacka vs. Språkkurs Utomlands: Vilket är det bästa sabbatsåret?

Backpacka vs. Språkkurs Utomlands: Vilket är det bästa sabbatsåret?

Backpacka vs. Språkkurs Utomlands: Vilket är det bästa sabbatsåret? Oavsett vad du väljer, är resor förmodligen en av de bästa och minnesvärda sakerna du kan göra med din tid på den här jorden. Under en resa lär du känna andra kulturer och människor samt upplever nya städer och fantastiska landskap. Du lär dig, såklart, också mycket om dig själv. Både backpacking och en språkkurs utomlands är utmärkta sätt att se mer av världen. Frågan är bara, vad passar dig bäst? Vi hjälper dig att besvara denna fråga! Se detta som din personliga för- och nackdelslista, vilken förhoppningsvis kan hjälpa dig att lista ut hur du ska tillbringa ditt sabbatsår på bästa sätt.

Upptäcka nya platser

Backpacka: Du bär med dig det du faktiskt behöver, ingenting annat, på ryggen. Du kan ta dig vart du vill, när du vill. Att backpacka är förmodligen det enklaste resan, men är som upplagt för  ett fullspäckat reseäventyr. Du har möjlighet att upptäcka nya länder och städer precis när och hur du vill, utan något tight schema att följa. Du har inga skyldighetet att hålla dig till en viss plats och din nästa destination är helt upp till dig. Om du vill bocka av många rutor på din checklista är backpacking ett utmärkt sätt att göra det på.

Studera språk utomlands: När du läser en språkkurs utomlands följer du ett schema – du går på lektioner och har en värdfamilj att komma hem till, vilket gör dig bunden till en stad. I takt med att dina språkkunskaper förbättras och du lär känna din hemstad, kommer du ganska snabbt känna dig som en “local”. Du kommer högst sannolikt att hitta ditt favoritcafé, nya bästa kompisar att shoppa på stan med och få en bra förståelse för den lokala kulturen. Med andra ord, kommer din nya stad och värdfamilj kännas som ett andra hem. Men det betyder inte att du är fast där. Under helgerna och efter skolan kan du utforska närliggande städer och områden. Studerar du inom Europa kan du till och med ta dig till andra länder med en kort tågresa.

Träffa nya människor

Backpacka: Backpackers har generellt en välkomnande och härlig gemenkap. Ofta brukar alla vilja dela med sig om sina historier och smultronställen, likväl som ställen de varit på eller planerar att åka till. Eftersom alla kommer från olika platser och ska vidare till nya platser, kommer du att träffa många nya människor under din resa. Väljer du att bo i en flerbäddssal när du övernattar kommer du träffa ännu fler. Det kommer alltid finnas någon att hänga med när du ska äta middag, gå en hike, surfa eller vad du än har planerat.

Studera språk utomlands: När du studerar utomlands kommer dina klasskompisar bli som en andra familj. Dina klasskompisar kommer, precis som du, ha flyttat till en ny stad för att lära sig ett nytt språk – och ni har således alla något gemensamt. Till skillnad från när man backpackar, så kommer vännerna du möter när du pluggar utomlands inte enbart bli vänner för en kväll. De kommer bli vänner för livet! Utöver dina klasskompisar kommer du givetvis också träffa lokalbor som visar dig alla smultronställen och dolda pärlor i staden samt hjälpa dig att utöka ditt internationella nätverk. Om du vill skapa djupare vänskapsrelationer är en språkkurs utomlands att föredra framför backpacking.

Skaffa livserfarenheter

Backpacka: Både som backpacker och som student kommer du samla utlandserfarenhet. Oavsett vad du väljer kommer du kastas in i en ny och spännande omgivning. Du kommer att tvingas kommunicera med nya människor, få förståelse för en ny kultur och skapa en ny vardag utomlands. Under en backpackingresa ansvarar du däremot helt själv över din tid, transport och boende. Det är således viktigt att du är självständig som person och kan klara dig själv. Du bör också vara stresstålig och tåla spänning i vardagen – många oväntade situationer kan dyka upp!

Studera utomlands: Förrutom att få försåelse för en ny kultur, träffa nya människor och få ett andra hem i en ny stad, är en extra bonus när du studerar utomlands är att du får den otroliga förmånen att tala ett annat språk flytande. Du kan nu konversera med en helt ny grupp människor på deras modersmål. Detta är något som kommer imponera på framtida arbetsgivare och vid universitetsansökningar.

Det viktiga när du bestämmer ditt sabbatsår är att lista ut vad det är du vill få ut av din tid utomlands.  Vill du checka av din checklista, se många nya platser och träffa mycket nya människor? (Planera en backpackingresa!) Eller vill du lära dig ett nytt språk, skaffa vänner för livet, få ett andra hem i en ny stad och bli ett med lokalborna? (Åk på en språkkurs utomlands!) Vi hoppas vår guide “Backpacka vs. Språkkurs Utomlands: Vilket är det bästa sabbatsåret?” kommer hjälpa dig med ditt val. Och oavsett vad du väljer kommer du att få resa och utforska världen. Och som jag sa i början, det är nog det bästa du kan göra med din tid på den här jorden.

Vill du veta mer om att lära dig språk utomlands?Kolla in våra kurser
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer