GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Guide: Sabbatsår i Australien vs. Nya Zeeland

Guide: Sabbatsår i Australien vs. Nya Zeeland

Funderar du på att tillbringa ditt sabbatsår i Australien eller Nya Zeeland? Härligt! Men det är fullt förståeligt om du känner nervositet kring att säga “G’day” till ett nytt land och en ny kultur. Ta dig tid att planera din resa i god tid före avresa – läs vår guide för vad du behöver tänka på och hur du bäst planerar ditt äventyr Down Under!

Jobba – fast med vad?

Vilket är det mest logiska sättet att finansiera sin vistelse utomlands? Att jobba såklart! De kanske vanligaste branscherna att jobba inom är Hotell och Restaurang samt inom Detaljhandeln, där duexempelvis kan jobba som servitris, barista eller butikssäljare. Säsongsjobb som fruktplockare är en annan variant, som dessutom inte har samma krav på språkkunskaper. Har du precis anlänt? Många hostels hjälper dig att hitta ett jobb eller erbjuder dig att jobba på hostelet (i receptionen eller som städare) mot mat och logi. I annat fall – se till att vara utrustad med ett välskrivet CV och bege dig ut på stan!

Jobba – behövs ett visum?

Jajemensan! Australien erbjuder tillfälliga arbetsvisum och har avtal med exempelvis Taiwan, Japan, Hong  Kong, England och många länder i Europa. Det här betyder att medborgare i dessa länder kan få ett arbetsvisum för 12 månader i landet. Genom det så kallade ”Working Holiday Maker Programme” erbjuds working holiday-visum till personer mellan 18-30 år, så att du kan jobba för att finansiera ditt resande i landet. Tänk på att du behöver ha en bokad hemresa eller kunna visa att du har tillräckligt med pengar (ca AUS 5 000) för att kunna boka en biljett hem. Kika in på Australienska immigrationshemsidan eller Nya Zeelands motsvarighet för mer information.

Jobba som volontär: bästa hemsidorna

Har du en sparad slant och vill jobba för ett gott syfte? Överväg då att volontärarbeta: det finns oändligt många områden att viga din tid åt och många organisationer som gladeligen tar emot din hjälp. Surfa in på Volunteering Australia.org, GoVolunteer.com.au och Volunteering NZ för att se vilka organisationer som kan vara något för dig. På GoOverseas.com hittar du även recensioner av volontärprogram.

Plugga en kurs i engelska

Djupdyk i språkinlärning och ta en engelskakurs på plats. Att jobba med australiensare på café, kontor eller i butik kommer att ge dig en genuin språkupplevelse, men om du vill ta en akademisk rutt kan det vara en bra idé att plugga en längre kurs i engelska och utvecklas akademiskt. Men i ett så stort land som Australien – var ska du studera? Underbara Sydney är en storstad som erbjuder både puls och strandliv, och soliga Brisbane och Perth är även populära destinationer med ett bra utbud av skolor och internationell mångfald. I Nya Zeeland rekommenderas charmiga Auckland.

Hitta ett hem i bostadsdjungeln

Att hitta någonstans att bo och slå rot ett tag kan vara utmanande på många ställen i värden. Om du kommer att vara stationerad i en stad på grund av studier eller arbete kan du överväga möjligheten att dela en lägenhet eller ett hus med andra. Surfa in på Flatmate Finders och Flatmates.com.au för att hitta likasinnade, hör med människor du träffar, och håll utkik på anslagstavlor på din skola eller arbetsplats.

Om du vill få den ultimata upplevelsen av hur det är att bo i ett australiskt eller nyzeeländskt hem kan en fullfjädrad homestay vara något för dig. Homestay är vanligt bland studenter och är ett perfekt kulturellt utbyte! Du bor hemma hos en värdfamilj, får ett eget rum men delar måltider tillsammans. Du blir en extra familjemedlem, helt enkelt!

Huspassning är för de med en skral budget, och innebär som namnet antyder att du bor i huset och därmed vaktar det medan ägarna är borta. Ibland passar du – förutom huset – även husdjur. Det här gör att du kan hålla boendekostnaderna låga, och passar speciellt bra för dig som vill bo på ett och samma ställe under några veckor eller månader.

För okräsna resenärer som vill nästla sig in i det nya landet är Couchsurfing en hett alternativ. Genom ett internationellt nätverk hittar du locals som erbjuder dig att sova gratis på sin soffa, madrass eller golv. Couchsurfing bygger i stor grad på förtroende, så se till att ta reda på lite mer information om de som erbjuder dig en sovplats!

Var reser du när reslusten kickar in?

Australien är till ytan större än man först tror – större delen av europa ryms på samma landmassa! Med det sagt är Australien inget litet pytteland, medan grannen Nya Zeeland är desto mindre. Med så många hörn att utforska kommer du att bli bortskämd med alla valmöjligheter när det kommer till att planera ditt sabbatsår Down Under. Strand- och sufingtokiga lockas vanligtvis till Queenslands Goldcost eller Sunshine coast eller styr väst mot indiska oceanens kuster.

Dykfantaster och snorklare åker med fördel till norra Queenslands tropiska stränder och episka dykplatser längst det berömda barriärrevet och Whitsundaysöarna. Om du är en hiker och gillar att vandra är Tasmanien det ultimata resmålet där du kan vandra lägst med världsberömda leder, eller vad sägs om Milford sounds vackra rutter med milsvid utsikt?

Storstäderna Sydney och Melbourne gör dig inte besviken om du längtar efter puls och stadsliv, medan Brisbane, Adelaide, Perth och Nya Zeelands Auckland är lugnare.

Skidåkare kan snöra på sig utrustningen i Thredbo och Perisher (Australien), eller tuffa över till Queenstown (Nya Zeeland). Queenstown är extremsportens mecka – här kan du definitivt få dig en adrenalinkick! Bungyjump, mountainbiking, fallskärmshoppning och mycket mer finns bland utbudet.

Bonustips:

Både Australien och Nya Zeeland är bra destinationer för roadtrips. Resenärer som är borta en längre tid väljer ibland att köpa en bil vid ankomst (vanligtvis en bil eller husbil) och köra landet runt för att sälja den i slutet av äventyret. Det finns även ett flertal företag som är specialiserade på uthyrning av husbilar.

Om bilkörning inte är för dig har både Australien och Nya Zeeland flera bra flygbolag och bussbolag.

Läs en språkkurs med EF i Australien eller Nya Zeeland!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig