Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Guide: Sabbatsår i Europa

Guide:

Sabbatsår kan tillbringas på flera olika destinationer med flera olika syften. Allt från att lära sig ett nytt språk och få internationell erfarenhet till att utforska världen – allt samtidigt som du tar en paus från studer eller jobb. Om du vill utforska Europa under ditt sabbatsår har du mycket att se fram emot. Vår kontinent har mycket att erbjuda; god mat, fängslande kulturer och spännande landskap. Som grädden på moset tar du dig runt med en kort tåg- eller flygresa från Sverige. Vi har samlat en guide för dig som vill ta ditt sabbatsår i Europa:

Varför Europa?

Europa är en kontinent som erbjuder allt ifrån spännande storstäder till svindlande bergskedjor och idylliska stränder. Här finns något för alla! Oavsett om du drömmer om skidåkning eller vandring i Alperna, sola på de vackra stränderna i södra Spanien eller Frankrike eller shoppa loss i Milano eller London, kommer du inte bli besviken! Europa erbjuder en perfekt blandning av allt. Välj en destination – eller varför inte besöka flera städer under ditt sabbatsår? Att utforska Europa har nämligen aldrig varit lättare. Det kan göras både med konfort och stil – och med ditt favorittransportmedel. Bil, båt, flyg, tåg eller kanske på en cykel? Allt är möjligt!

Och dessutom, glöm inte maten! De kulinariska köken är lika varierande som landskapen. Under en tur genom Europa kan du mätta magen med små tapasrätter i Madrid, dregla över en krämig pasta i Rom eller varför inte njuta av en rejäl weisswurst i München?

Lär dig utomlands

Europas mångfald präglar inte endast maten och landskapen – givetvis även språken! Du kommer att höra olika språk i alla länder. Vissa länder är dessutom två- eller flerspråkiga. Om du vill lära dig något av språken flytande under ditt sabbatsår i Europa erbjuder EF språkkurser i de flesta av Europas länder. Det finns inget bättre sätt att lära sig ett språk än att direkt djupdyka i språket samt utforska dess kultur. I färgglada Barcelona kan du ta spanskan till en ny nivå, i London kan du förfina engelskan samtidigt som du blir ett med storstadspulsen, i Nice kan du njuta av det härliga klimatet på de vackra stränderna samtidigt som du lär dig franska. Vill du leva “la dolce vita” är Rom en utmärkt plats för italienskastudier. Du övar dina nya språkkunskaper varje dag – både i och utanför klassrummet. Dessutom träffar du nya vänner när du lär känna din nya hemstad.

Upptäck mer

Då Europas länder ligger nära varandra är det enkelt att utforska flera av dem på kort tid. Inga långflygningar är nödvändiga – du kan vakna upp i en stad och lägga dig i ett annat land utan att behöva flyga. Packa pass och köp ett Interail Card, så är du redo att färdas med högfartstågen genom Europa. Snabbt och bekvämt! En månad av tågluff och sightseeing i Europas storstäder kan vara perfekt efter några månaders arbete eller studier utomlands.

Om du föredrar att nå din destination ännu snabbare finns många kortare flyg från varje huvudstad eller de mindre städerna i varje land. Budgetflygbolag som easyJet, Ryanair och Monarch erbjuder billiga flyg om du bokar i förväg, mitt i veckan eller under lågsäsong.

“Säsonga”

Att hitta ett jobb utomlands är ett bra sätt att finansiera dina internationella upptäckter om du väljer att ta ett sabbatsår i Europa. Dessutom kommer du att ha det riktigt kul när du umgås med likasinnade människor samtidigt som du lär dig ett nytt språk och ökar din globala erfarenhet och färdigheter som ger ditt CV en extra glans. Lyckligtvis finns det många öppna säsongsarbeten i europeiska länder så det finns något som passar alla!

Om du är en skarp skidåkare passar en skidsäsong utmärkt. Har du aldrig åkt skidor kan ett sabbatsår vara den perfekta perioden för dig att lära dig! Skidorterna söker ny personal varje säsong – skidskolorna behöver lärare, restaurangerna behöver servitriser och resebyråerna behöver guider. Och det bästa av allt är ju såklart att du kan tillbringa upp till sex månader i den friska bergsluften och pumpa puder! Tips är att välja en skidort belägen på hög höd, exempelvis Tinges eller Val Thorens. Skidorter som ligger högt upp har en längre säsong då snön inte smälter lika snabbt. Kom bara ihåg att många intervjuer för vintersäsongen startar redan i juni och juli. Var ute i god tid!

Om du är en soldyrkare kan du njuta av solen samtidigt som du arbetar som vattensports- eller dykinstruktör i Nice eller Teneriffa eller varför inte jobba på en båt utanför Sicilens kust? Om du är en skarp seglare så gör hemsidor som CrewRecruit det enkelt att hitta “sjöjobb” som en besättningsmedlem på en mängd olika segelbåtar eller yatchs för alla nivåer av erfarenhet. För de som kan hålla tempot i Ibiza eller Mallorca så är efterfrågan alltid hög på partyöarna vid Medelhavet. Om du fortfarande behöver idéer så gör Seasonworkers det enkelt för dig att hitta jobb och har en mängd alternativ för att få dig inspirerad.

Visum

Visum i Europa varierar mellan länder och beror på din nationalitet. Precis som var som helst i världen, se till att kolla upp din destination, ha ett pass som är giltigt för den tiden du planerar att vara utomlands och lämna gott om tid till att faktiskt skaffa ett visum. Det finns gott om hemsidor som redogör för all juridisk jargong för att ge dig enkla svar oavsett din plan.

Tillbringa ditt sabbatsår utomlands med EF!Läs mer

Vill du lära dig ett språk utomlands? Beställ en gratis broschyr

Learn more