GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Spara pengar till sabbatsåret: 10 saker du kan börja med idag

Spara pengar till sabbatsåret: 10 saker du kan börja med idag

Om jag endast fick ge ett råd till alla skulle det utan tvekan vara att resa. Passa på att resa så fort du har tid, så långt bort du vågar och gärna under en lång period. Ett sabbatsår är en utmärkt möjlighet för att resa. Ju mer av världen du ser, desto mer kommer du också att lära dig. Det handlar inte bara om att lära sig mer om människorna du möter och deras kulturer, utan också om dig själv. Det låter kanske kliché, men det är sant. Det kan dock bli dyrt att resa – och i synnerhet om du planerar att göra det under ett helt sabbatsår. A och O är således att planera och spara pengar i god tid. Lättare sagt än gjort – att spara pengar till sabbatsåret kan vara en utmaning, men förhoppningsvis kan mina tips hjälpa dig ut i världen.

Så, här kommer dem – 10 tips för att spara pengar till sabbatsåret:

1. Sätt mål

Varför ska du ta ett sabbatsår? Det är viktigt att fundera över detta då du kommer investera mycket tid, pengar och energi under ditt sabbatsår. Sätt mål, exempelvis hur länge du vill ta ett sabbatsår och vart du vill resa eller kanske något du vill lära dig under ditt sabbatsår. Målsättningen kommer att underlätta din planering, ditt sparande samt vara användbart i situationer där du måste övertala dina föräldrar.

2. Skaffa ett jobb

Kanske uppenbart, eller hur? Lön ger klirr i kassan – pengar som du kan lägga undan till din reskassa. Fråga din chef om du kan arbeta fler timmar, även på kvällar och helger. Om det inte är ett alternativ kan du överväga ett andra jobb. Var barnvakt, sök statistjobb, frilansa, skotta snö, gå ut med grannens hund… Möjligheterna är oändliga! Ju mer pengar du tjänar, desto mindre tid har du också att spendera dem (före ditt sabbatsår, såklart!). När dina vänner tillbringar sina fredagskvällar ute och har kul är det viktigt att komma ihåg att du om några veckor är iväg på ditt livs äventyr – kanske på en paradisstrand i Thailand eller dyker med hajar utanför Kapstaden.

3. Bo hemma hos dina föräldrar

Detta kan låta ganska brutalt om du redan flyttat hemifrån och blivit självständig med egna rutiner. Att bo hemma hos dina föräldrar kan dock vara en otrolig fördel för din budget! En full kyl med allsidig kost, mindre städ (förhoppningsvis) och du blir ompysslad om du skulle bli sjuk. Det låter inte så jobbigt, eller hur? Även om dina föräldrar anser att du bör betala hyra, kommer det med största sannolikhet vara billigare än att hyra en boende på egen hand. Som grädden på moset kommer du att slippa hyra ut eller flytta när du senare beger dig av mot ditt livs äventyr.

4. Välj dina sociala tillställningar

Bosätt dig inte under en sten, men tänk igenom varje restaurangbesök, drink ute, biobiljett och konsert. Många bäckar små! Istället för att gå på bio kan du kanske ordna en filmkväll med vännerna hemma. Ha matlagningskvällar, istället för att gå ut och äta. Eller varför inte säga upp ditt gymkort och tillbringa tid ute i naturen istället? Frisk luft gör alla gott – och det är dessutom gratis!

5. Sälj

Om du har garderoben full av kläder som aldrig används, sälj det! De saker du kanske upplever som skräp kan komma till nytta för någon annan.

6. Se över dina utgifter

Skriv ner hur mycket du spenderar på bensin, mat, hyra och nöje varje vecka. Analysera sedan hur du kan dra ned på kostnaderna eller hur du kan stryka dem helt. Säg exempelvis farväl till snuset, och välkomna istället snorkling i Costa Rica!

7. Samåk

Eller cykla, promenera och åk kommunalt. Det är bra för plånboken, hälsan och miljön.

8. Öppna ett sparkonto

Öppna ett sparkonto och för över pengar vecko- eller månadsvis. Och viktigast av allt – rör inte pengarna! Om frestelsen är svår att motstå kan du be dina föräldrar öppna ett sparkonto, vilket du för över pengar till, så att du inte kan röra pengarna.

9. Ät vegetariskt

Som den köttälskare jag är gör det ganska ont för mig att skriva – men kött är dyrt! Genom att äta vegetariskt, eller iallafall minska på köttkonsumtionen, kan du spara pengar. Sorry, bacon <3

10. Önska dig pengar

Det är enkelt! Önska dig pengar i studentpresent och i födelsedagspresent. Berätta om vad du ska använda pengarna till så kanske dina nära och kära kanske blir lite mer generösa. Resor är något som (nästan) alla tycker är roligt och lärorikt!

Sist, men inte minst, så länge du fokuserar på ditt mål och är ute i god tid med att spara pengar till sabbatsåret kommer du också bana väg för din oförglömliga resa med minnen och vänner för livet – och allt medan du lär dig mer om dig själv!

Tillbringa ditt sabbatsår utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig