Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Vad nu? 5 saker du kan göra efter studenten

Vad

Du har klarat dina tentor, tagit studenten eller universitetsexamen och har all tid i världen att göra vad du vill. Det finns bara ett problem – du har ingen aning om vad du vill göra… Några väljer kanske att studera vidare, medan andra har fått nog av studier för nu. Om du känner igen dig i det sistnämnda, kan ett sabbatsår vara optimalt för dig. Ett sabbatsår ger mölighet till att rensa tankarna, njuta av frihet samt lära dig mer om dig själv. Jag har samlat några saker att göra efter studenten – förhoppningsvis kan de vara till hjälp:

1. Starta en blogg eller bygg en hemsida

Har du ett intresse som du vill ägna ditt liv åt, men aldrig haft tid då du varit begravd i skolböcker? Vare sig det är att resa, laga mat, ta hand om djur eller designa kläder – varför inte dokumentera det du gör? Antingen på en blogg där du skapar en portfölj med historier, bilder och videos. Har du tur kan du till och med livnära dig på det (många gör faktiskt det idag, så kallade influencers eller bloggare).

Om du redan har byggt upp en portfölj med exempelvis bilder kan du ta ett steg längre och bygga en personlig hemsida. En snygg hemsida är alltid en tillgång, i synnerhet när du letar efter jobb.

2. Skapa arbetslivserfarenhet

Vet du vad som är det bästa ett sabbatsår? Du som bor hemma hos dina föräldrar har ingen (eller mycket liten) hyra att betala och alltid ett fullt kylskåp. Men även om dina utgifter är minimerade innebär det inte att du bara ligga på soffan och göra ingenting hela dagarna. Under ett sabbatsår kan du ge dig ut i arbetslivet, utan att behöva tänka på skyhöga räkningar. Nej, nu är din chans att skaffa en praktik! Praktik är utmärkt då det hjälper dig att ta reda på vad du tycker om att göra och vad du brinner för, kanske kommer du på vad du vill studera eller jobba inom i framtiden.

3. Lär dig ett språk

Bra språkkunskaper innebär också fler möjligheter – så enkelt är det. Fundera över hur internationell vår värld faktiskt har blivit och hur viktigt det är att kunna kommunicera med människor från hela världen. Språkkunskaper är viktiga för din framtida karriär. Det handlar dock inte bara om att behärska enstaka ord och grammatik, det är viktigt att våga gå utanför ”comfort zonen”. Lär dig ett språk samtidigt som du lär känna nya kulturer och människor. Som grädden på moset är det roligt, särskilt om du åker utomlands för att studera det.

4. Volontära

Ett annat bra sätt att gå utanför din ”comfort zone” och få en djupare förståelse för ett land och dess invånare är att anmäla i ett volontärprojekt i ett annat land. Att lämna vänner och familj hemma kommer förmodligen att vara en av de svåraste sakerna du gör, men det kommer förmodligen att visa sig vara den mest givande upplevelsen du någonsin har haft. Du lär känna en ny värld, kanske ett nytt sätt att leva och samtidigt gör du nytta för samhället. Du kommer också att mogna på sätt som du inte trodde var möjliga.

5. Gör något som du aldrig har gjort tidigare

“Om du vill ha saker du aldrig har haft, måste du göra saker du aldrig har gjort”. Tiden efter studenten kan vara den perfekta perioden att krypa ur din comfort zone för att förverkliga några av dina drömmar. Det kräver mycket mod att tänka utanför boxen och möta livet på ett helt nytt sätt, men det är vad som måste göras för att utvecklas och bli den person du alltid drömt om att vara. Har du alltid drömt om att resa runt världen eller tågluffa i Europa? Tillbringa sommaren eller det kommande året att jobba och spara ihop pengar och sen är du redo att åka!

Hoppas att du uppskattade mina tips på vad du kan göra efter studenten. Framtiden är din, vad gör du härnäst?

Upptäck världen med EF!Läs mer

Utforska världen och studera språk utomlands

Learn more