GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Dags att skriva CV? Här är 6 steg till ett super CV!

Dags att skriva CV? Här är 6 steg till ett super CV!

Ditt CV, eller ditt curriculum vitae, är din wing-man på arbetsmarknaden. CV:et ger din framtida arbetsgivare en introduktion av vem du är och hjälper dig göra ett bättre första intryck. Även om vi alla vet på ett ungefär hur man ska göra för att skriva CV (eller resumé, en aning kortare version som ofta används i Nordamerika) skadar det aldrig att upprepa några tips och trick för att piffa upp en fyrkantig resumé och ge den en personlighet.

Följ dessa steg för hur du ska skriva CV och du kommer garanterat hamna högst upp i rekryterarens bunt av ansökningar.

1. SKRÄDDARSY

Det är högst osannolikt att du ansöker till ett jobb som marknadsföringspraktikant och servitris samtidigt. Om du gör det, mer kudos till dig. Även om du ansöker om samma jobb inom samma arbetsfält är det fortfarande viktigt att ditt CV passar in på beskrivningen. Fastän du inte behöver göra om allt från början så bör du heller inte skicka samma CV varje gång. Ett trick är att ha en CV-mall med allt du gjort, lärt och uppnått, och sedan bara redigera och anpassa lite snabbt för varje jobb du ansöker.

Pro tip: Skriv CV med jobbet du söker i åtanke – ändra ordningen för kompetens och meriter så att det viktigaste för just detta jobb blir mer uppenbart och iögonfallande för rekryteraren.

2. BLI EN DEL AV LÖSNINGEN

När du ska skriva CV, börja då med att fråga dig själv vad du kan göra för arbetsgivaren, inte vad arbetsgivaren kan göra för dig. De vill trots allt inte höra vad du vill, de är mer intresserade av hur du kan gynna dem.

Ett sätt att göra dettta på är att på toppen av ditt CV skriva en introduktion på en till två rader om dig själv. Istället för att berätta vad arbetsgivaren redan vet (att du vill ha jobbet och har de kvalifikationer som krävs för det), använd det till att berätta vem du är, vad du brinner för (något relaterat till jobbet du söker) och hur du kan bidra till företagets succé! Se till att det är kort, trevligt och rakt på sak.

Pro tip: Få din introduktion att sticka ut genom att ändra färg på texten (någon hårfin förändring som grått istället för svart) eller gör det i kursivt (överdriv inte formatering och håll hela ditt CV rent och professionellt!).

3. VISA UPP DINA FÄRDIGHETER

Lista dina erfarenheter först därefter din utbildning när du ska skriva CV. Även om betyg är bra så är du inte dina betyg. Du är dina erfarenheter, färdigheter och det du åstadkommit. De är dina största fördelar och kommer hjälpa dig att sticka ut. Om du precis är utexaminerad och haft ett deltidsjobb, praktik eller gjort ett volontärarbete kan det ha hjälpt dig att bli en ansvarsfull person som vet hur man gör en budget, är ordningsam och kan hålla en deadline.

Pro tip: Se till att dina erfarenheter och utbildningssektioner har tydliga ledtexter. Återigen, när du ska skriva CV, tänk ordning och reda – ett rent och välorganiserat CV med huvudtexter och med punktform förenklar läsningen. Detta gör det troligare att någon faktiskt kommer vilja läsa igenom det och bjuda in dig till en intervju.

4. UTÖKA DINA MERITER

En viktig sak som kan hjälpa dig att få den där erfarenheten du är ute efter under eller efter skolan är utlandsresor, särskilt om du bor utomlands, antingen medan du studerar ett språk, gör praktik eller är volontär. Helt plötsligt har du utvecklat planerings- och organisationsfärdigheter. Du har förbättrat din kommunikationsförmåga och du har lärt dig hur du tar dig an hinder. Och bara sådär har du blivit en självständig, flexibel och kreativ problemlösare som imponerar med dina kulturella färdigheter!

Pro tip: Om du brinner för att resa och upptäcka nya kulturer, inkludera detta i din introduktion på CV:et. Skriv även in dina erfarenheter under meriter eller under utbildningsdelen om det är relevant. Detta är väldigt viktigt ifall du ansöker till ett internatinellt företag eller jobb utomlands.

5. Gör en lista och dubbelkolla

Att skriva CV är inte helt lätt, använd vår checklista för att vara säker på att du lyckats skräddarsy ditt CV så att just du framstår som den perfekta kandidaten till jobbet:

  • Använd en klassisk font som finns tillgänglig i allas typsnittsbibliotek. Arial, Times New Roman eller Helvetica är säkra val.

  • Välj en läsbar typsnittsstorlek. Små ord irriterar ögonen och leder inte till intervjuer.

  • Lämna lite utrymme. Det gör CV:et både mer läsbart och får det att se mer professionellt ut.

  • Använd punktform. Du listar det du uppnått, du skriver inte en novell.

  • Skriv i en aktiv röst. ”Ansvarig för” och ”Arbetet inkluderar” är inte skrivna i en aktiv röst. Använd dig av aktiva verb som ”Verkställa”, ”Förbättra”, ”Organisers” etc. istället.

  • Dubbelkolla stavning och grammatik. Inga misstag är tillåtna. Be mamma eller pappa, eller en vän att kolla igenom innan du skickar (små misstag gör inget bra första intryck helt enkelt!).

  • Spara och skicka din resumé som en PDF-fil. Alla kan läsa PDF:er och det kommer inte strula med din layout som ett Word-dokument kan göra.

6. SE TILL ATT DIN ONLINEPROFIL SKINER

Skriva CV? Check! Du är nu redo att ansöka till det där drömjobbet och nu måste du även se till att en googlesökning visar dina bästa sidor. Du borde alltid utgå från att din potentiella arbetsgivare kommer att kolla upp dig online. Det är superviktigt att din onlineprofil är bra och att din LinkedIn profil matchar ditt CV. Det behöver inte vara exakt samma information men det bör få dig att verka mer eftertraktad på arbetsmarknaden och ge yttligare information (länkar till artiklar du skrivit, rekommendationer från kollegor eller chefer). Saker som är svårare att inkludera när du ska skriva CV helt enkelt.

Pro tip: Glöm inte att inkludera dina språkkunskaper på din LinkedIn profil, speciellt om du ansöker till ett internationellt jobb. För engelska rekommenderar vi det kostnadsfria EFSET tester. Lägg sedan till certifikatet direkt på din profil.

Få ditt CV att sticka ut med en språkkurs!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig