Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

11 tips på hur du lyckas med arbetsintervjun

11

Ditt CV imponerade din eventuella framtida arbetsgivare, du fick en intervju och nu behöver du göra bra ifrån dig för att få jobbet. En arbetsintervju kan vara ganska skrämmande men i slutändan kommer framgång till den som förberett sig väl, är sympatisk och har självförtroende.

Här är våra 11 tips som kommer att hjälpa dig med just det.

1. Mer kunskap = mer självförtroende

Du började undersökningsprocessen med en skräddarsydd ansökning och nu gäller det att satsa: Ta reda på mer om företagets uppdrag, kärnvärden och milstolpar. Sociala medier är lika viktiga som profiler inom industrin, konkurrenter och personen som intervjuar dig. Ju mer du vet, ju mer berättigad och självsäker kommer du känna dig på arbetsintervjun.

2. Klä dig för rollen

Arbetsintervjukläder bör alltid se professionella ut, vara bekväma och få dig att känna dig självsäker. Ta reda på hur företagskulturen är och hur folk klär sig innan du bestämmer dig för vad du ska ha på dig (tänk kostym för banker, business casual för reklambyråer etc.). Kom ihåg att om du aldrig burit en kostym innan men vill bära en till intervjun bör du öva på att bära en i förväg (du kanske slutar att se och känna dig obekväm annars). Glöm inte att putsa skorna och se till att de inte ger dig blåsor innan du går ut ur dörren.

3. Bemästra uppvärmningsfrågorna

Jag kan slå vad om att du kommer behöva berätta om dig själv, varför de bör anställa dig och vad dina karriärmål är. Öva på svaren men låt inte som en trasig CD. Kom inte bara ihåg ditt CV och läsa det högt när du blir tillfrågad att berätta om dig själv. Det är smart att använda det som referens då din intervjuare med all sannolikhet lär ha det framför sig och nämn några huvudsakliga händelser eller poäng när det är lämpligt. Men se till att du lägger till något intressant till historien som ditt cv inte redan berättar.

4. … och förbered dig för de svåra

Kan du berätta lite om dina svagheter? Här kan du vinna bonuspoäng: Välj en svaghet och omvandla den till en styrka som relaterar till jobbet. ”Jag är lite otålig med det är bara för att jag gillar att avsluta projekt i tid och inte störa arbetsflytet i hela teamet”. Nyckeln är att vara ärlig och aldrig svara med: ”Jag har inga svagheter.”

5. Förbered dig för några brainteasers

Om du var ett köksredskap, vilket skulle du vara och varför? Dessa frågor dyker inte alltid upp, men om de gör det, försök att vara avslappnad och självsäker när du svarar på dem. De är där för att testa ditt kritiska tänkande och hur bra du tänker på rak arm. Se till att lyfta fram din personlighet med ditt svar och svara så roligt och intressant som möjligt (utan att vara opassande såklart). Om det där köksredskapet då? Överväg ett svar som detta: Jag är en burköppnare. Även om det inte är det första redskapet man tänker på så kan det vara avgörande för varje typ av måltid.

6. Veta när det är tid att be om en paus

Om du inte vet svaret på en fråga eller känner att du får lite panik, ta ett djupt andetag och fråga självsäkert och lugnt om du kan komma tillbaka till frågan senare. Undvik att babbla på och visa inte paniken. Det är mycket bättre om du bygger upp ditt självförtroende med några (enklare) frågor och går tillbaka senare till de svåra. (Vem vet, din intervjuare kanske glömmer att fråga i slutändan i alla fall!) En varning dock: Förlita dig inte för mycket på detta och skippa bara frågor om det är ytterst nödvändigt: att be om att skippa en fråga för många gånger kan få dig att verka oförberedd.

7. Var ärlig

Glapp eller omvägar i ditt CV är inget att oroa sig för. Du fick en intervju trots allt, så de gillar din profil och vill lära känna dig bättre. Var ärlig och förklara vad du lärde dig under den tiden du var borta (vad nu anledningen var) och hur det kommer gynna dig i jobbet du ansöker till. Exempelvis är en språkresa utomlands en tid du investerat för att föbättra dina språkkunskaper och uppleva ett kulturellt ubyte, det uppskattas alltid av en arbetsgivare. Även en period av arbetslöshet kan bli en fördel om du använder tiden till att utveckla dig själv på något vis och aktivt jobbsökande.

8. Undvik dessa

Var inte sen, oartig eller prata illa om dina tidigare chefer eller kollegor. Ljuga, dela med sig av för mycket, göra opassande skämt eller dominera konversationen är andra sätt att göra ett dåligt intryck. Äta en löksmörgås med vallmofrön precis innan intervjun är inte heller något vi rekommenderar. Om du dyker upp i tid, se representabel ut och gör ett intryck av att vara snäll och social, så är du ganska garanterad att få en bra start.

9. Ha alltid (alltid) en fråga förberedd

Frågor är lätta att förbereda så missa aldrig en chans att visa dina kritiska färdigheter med juveler som ”Vad talar mot att anställa mig?” Om det finns något tvivel eller tvekan om att detta är det nu du har din chans att förtydliga något om jobbet och förse intervjuledaren med mer information om dig själv.

10. Eller förresten, ställ en smart fråga

Introducera din fråga med lite personlig information och slå två flugor i en smäll lite elegant med: ”Jag lärde barn koda på sommarläger. Skulle min roll möjliggöra att jag involveras i projekt som ger tillbaka till samhället?”

11. Följ upp som en boss

Sist men inte minst, följ alltid upp med ett email eller till och med ett handskrivet kort där du tackar din intervjuledare för möjligheten. Det är en bra chans att lite snabbt nämna varför du passar bra och hur trevligt det var att träffa alla. Håll det kort, sött och vänligt och kom ihåg att skicka det inom 24 timmar från att du lämnade din intervju.

Lycka till! Vi håller tummarna för dig!

 


Bli ännu bättre inför din arbetsintervju med en språkkurs hos EF!Läs mer