GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så blir du mer attraktiv på arbetsmarknaden: 5 tips

Så blir du mer attraktiv på arbetsmarknaden: 5 tips

Att ha en bra utbildning är inte tillräckligt för att kamma hem ditt drömjobb på dagens arbetsmarknad. Du behöver den rätta blandningen av utbildning, erfarenhet och andra färdigheter – inklusive språkfärdigheter – för att stå ut bland alla andra hungriga kandidater. Så hur blir du attraktiv på arbetsmarknaden? Här är 5 tips:

1.      Förbättra dina språkkunskaper

Att ha lärt dig ett nytt språk är en imponerade detalj på ditt CV. Inte bara för det visar på att du är nyfiken på världen, utan även att du vill utvecklas och förbättra dina färdigheter. Att lära sig ett nytt språk går hand-i-hand med en högre lön.

Ett av de mest eftertraktade språken är självklart engelska. Engelskans dominans och betydelse i globala affärer, diplomati och akademiska sammanhang är stor. Det finns dock andra eftertraktade språk. Till exempel arabiska, mandarin, spanska och tyska, språk som talas av miljontals människor runt om i världen.  I vissa affärssammanhang utmanar och utklassar dessa språk engelskan.

2.      Kulturell erfarenhet

Att våga vidga sina vyer och  att skaffa erfarenhet genom att leva, studera eller jobba i en annan kultur är något som hjälper dig att växa som människa. Det kommer även få ditt CV att sticka ut. Du kommer defintivit att möta fler utmaningar än om du hade stannat hemma. Vilket i sin tur gör dig mer kreativ och anpassningsbar i i oförutsedda situationer – kvaliteter som är attraktiva på dagens arbetsmarknad.

Studier visar även att människor som har bott utomlands har bättre självkänsla och det är därför mer troligt att de bara söker tjänster som de verkligen är intresserade av. (Läs: vilket gynnar arbetsgivaren).

3.      Fortsätt med studierna

Inom många yrken kommer en universitetsexamen hjälpa dig att få ett mer kvalificerat jobb, vilket kan öka din inkomst. Branscher som finans, ekonomi, politik och affärer anställer oftast bara personer med universitetsexamen. Därför är det väsentligt att hitta en inriktning som är rätt för dig och för det karriärval du vill göra. Det är inte bara din examen som arbetsgivaren tittar på.  Det tittar även på det faktum att du har bevisat att du kan jobba hårt, lösa problem och tänka själv.

Har du redan tagit en universitetsexamen? Studierna behöver inte sluta där. Genom att fortsätta studera (online, på universitet, högskola eller språkskola – valen är idag ändlösa!) kan du fortsätta bygga upp dina färdigheter.

4.      Nätverka, nätverka, nätverka

Du kanske har hört att “det viktiga är inte vad du vet eller kan, utan vem du känner.”? En bra utbildning och rätt sorts livserfarenhet är viktigt, men när det kommer till att hitta din framtida arbetsplats handlar mycket om vem du känner. Att konstant leta efter nya vänner och bekanta är, även om det kan känns tråkigt, utmananade eller jobbigt, en viktig del i att öka ditt sociala nätverk..

Delta i nätverkningskvällar, var med på konferenser, var trevlig och prata med alla du möter (här har du fler tips på hur du nätverkar som ett proffs). Kom ihåg att hålla kontakten med de mest intressanta kontakterna, även om du inte letar efter ett nytt jobb just nu. Man vet aldrig, en dag kanske någon tycker du är rätt för ett jobb och rekommenderar dig. Våga prata, det kommer ge dig mycket.

5.      Få relevant arbetserfarenhet

Hur får du ditt första jobb, när alla arbeten kräver tidigare erfarenhet? Praktik är ett första steg till att få arbetslivserfarenhet. Gräv lite (använd ditt nätverk!) för att hitta öppningar inom din drömbransch. Du kan behöva arbeta utan lön och arbeta upp dig från botten, men att hämta kaffe, eller skicka brev för ett relevant företag är bra första steg.

Med lite arbetslivserferenhet på ditt CV kommer du bli mer kvalificerad för en heltidstjänst än kandidater som kommer direkt från universitetet. Dessutom kommer du få en god uppfattning om din valda karriär är rätt för dig redan innan du får en fast anställning.

Vad väntar du på? Ut på arbetsmarknaden och visa vad du går för. Våga tro på dig själv. Jag hejjar på dig!

Vill du få ett imponerande CV? Res med EF!Klicka här!
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig