Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

10 anledningar till varför du bör ta ett sabbatsår

10 anledningar till varför du bör ta ett sabbatsår

Ett sabbatsår (eller gap year som det heter på engelska) är en fantastisk upplevelse som gör dig till en bättre person. Vi har samlat 10 anledningar till varför du bör ta ett sabbatsår:

1. Bättre i plugget

Under ett sabbatsår kan du faktiskt bli bättre akademiskt. Många tror att ett sabbatsår kan bidra till att man hamnar efter i skolan – men det stämmer faktiskt inte. Studenter som tagit ett sabbatsår förbättrar faktiskt sina betyg. Att ta en paus, hitta rätt väg i livet och börja skolan igen med ett nytt sinne och stärkt motivation kan göra underverk.

2. Flyt i språket

Språkkunskaper är en av de bästa kunskaperna du kan besitta. Goda språkkunskaper ger dig superkrafter då det boostar din hjärnkapacitet, gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och ger ditt själförtroende en knuff i rätt riktning. Du kan givetvis lära dig ett språk i skolan, men varför inte leva språket till fullo? Genom att bli en del av en annan kultur och tala språket 24 timmar om dygnet, samtidigt som du minglar med lokalbefolkningen kommer du få flyt i språket.

3. Ökad jobbtillfredsställelse

Studenter som har tagit ett sabbatsår uttrycker generellt en högre jobbtillfredsställelse. Detta är kanske inte den första prioriteringen du har i åtanke när du börjar universitetet, men det är viktigt på lång sikt. När du väl kommer ut i arbetslivet kommer det vara på jobbet du tillbringar större delen av din tid. Om du har ett arbete som gör dig lycklig (även på måndagar) kommer ditt liv också bli mer meningsfullt. Under ett sabbatsår har du tid att fundera kring din karriär och vilket typ av jobb som passar dina intressen och passion – något som kommer göra skillnad senare i livet.

4. Ett globalt medborgarskap

Dagens globaliserade värld möjliggör daglig kontakt oavsett avstånd och du kommer med största sannolikhet att arbeta med människor från olika länder. Att ha förståelse för andras kulturer är mycket viktigt – en egenskap som du bäst tar till dig när du utforskar nya platser. Genom att tillbringa ett sabbatsår utomlands kommer du att förstå hur olika men ändå olika vi alla är. Tiden utomlands kommer också göra dig mer medveten och ge dig nya perspektiv på olika kulturer, språk och människor. De som väljer att ta ett sabbatsår utomlands vet vad det innebär att vara en global medborgare – och de har erfarenheten att backa upp det.

5. Ökad ekonomisk medvetenhet

En anledning som imponerar både föräldrar och arbetsgivare! När du budgeterar före och under ditt sabbatsår kommer du bli en expert på att hålla koll på dina utgifter. Du kommer att lära dig att spara och prioritera dina utgifter, något som kommer att göra vuxenlivet mycket enklare.

6. Ovärderlig social kompetens

Att kunna kommunicera med människor från andra länder och anpassa sig efter andra kulturer är egenskaper som du förbättrar under ett sabbatsår utomlands. Något som dessutom väger tungt på ett CV.

7. Mer attraktiv på arbetsmarknaden

Många är oroliga över att ett sabbatsår skulle minska chanserna till anställning. Det är faktiskt motsatsen. Oavsett om du väljer att ta ett sabbatsår för att resa och utforska världen, volonära i Kapstaden eller praktisera i Barcelona kommer tiden utomlands vara en otrolig bonus på ditt CV. Det är dessutom en perfekt konversationsstartare under alla jobbintervjuer!

8. Minskad risk för akademisk utbrändhet

Om du har gått i skolan större delen av ditt liv kan det vara dags för en paus för att inte bli utbränd. Ambitiösa studenter med höga krav lever ofta under extrem press att alltid prestera bra och välja rätt karriär i livet. Många universitet känner till riskerna för utmattning och uppmanar sina studenter att ta en paus för reflektion och samla kunskper som kan boosta karriären senare i livet. Under ett sabbatsår spelar deadlines och betyg inte någon större roll. Och om som det inte vore nog – 90% av alla studenter som tagit ett sabbatsår återvänder till skolan med ökad motivation och entusiasm.

9. Utforska och hitta din väg

Det kan vara svårt att hitta sin väg genom studier och karriär för att bli vuxen. Under tjugoårsåldern (och ibland även trettioårsåldern) finns tid för många förändringar, samtidigt som man navigerar genom en snabbföränderlig värld. Det är perioden i livet då du måste ta beslut som kommer influera stora delar av ditt liv: att ta extra tid att hitta vad det är som gör dig lycklig och kommer göra dig lycklig de nästkommande 20-30 åren kan göra oerhörd skillnad i livet. Ett sabbatsår kan hjälpa dig att testa olika och nya saker och där med ge dig en bekräftelse på vad du vill och inte vill göra. Men se till att du vet vad du vill göra med din tid iväg eller under din paus från studierna.

10. Ha den bästa tiden i ditt liv

Förhoppningsvis kommer du resa, uppleva och ge dig ut på äventyr under ditt sabbatsår. Det kommer vara ett fantastiskt tillfälle att lära dig mer om dig själv och världen, samtidigt som du blir mer självsäker och en vinnare i livet. Det är en tid livet då oförglömliga minnen skapas tillsammans med underbara historier – detta komplett med vänner över hela världen. Se till att njuta av varje sekund medan du är iväg och ha ditt livs år – för det är vad sabbatsår är till för!

 

Ta ett sabbatsår utomlands med EFLäs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Karriär