GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Studera utomlands och förändra din akademiska framtid

Studera utomlands och förändra din akademiska framtid

Nya platser, nya maträtter, nya ansikten – att studera utomlands tilltalar vår nyfikenhet och vårt sinne för äventyr. Många säger att deras tid utomlands var den bästa i deras liv – och att det förändrat dem på mer än ett sätt. Men hur är det med din akademiska prestation?  Visst måste det finnas fördelar inom det området också.

Oavsett om det handlar om att förbättra dina betyg eller hitta mer motivation så kan studier utomlands förändra din akademiska framtid och hjälpa dig nå dina mål – det här är anledningarna:

1. Du upptäcker ditt driv på nytt

Att studera utomlands gör att du bryter dina rutiner. Det kan hjälpa dig att se saker på ett nytt sätt. Säg hejdå till det vardagen och säga hej till en nystart. Du kommer kunna handskas med vad du än möter på din skola eller ditt universitet med förnyad motivation och nyfikenhet. Kanske kommer du till och med börja uppskatta ett ämne som brukade tråka ut dig eller så kanske du anmäler dig till en oväntad kurs. Att åka iväg och bryta dina mönster kommer göra att du uppskattar dem mycket mer när du kommer tillbaka.

2. Dina språkkunskaper förbättras

Studentutbyten där du flyttar till ett annat land och ett annat universitet under en period är populärt och kan hjälpa dig förbättra dina språkkunskaper. Men ett enklare sätt att uppleva fördelarna med att studera utomlands är att lära sig ett språk utomlands (det är vår specialitet). Du kan ta en språkkurs under ett lov eller när du är klar med dina studier och behöver lite tid för att lisat ut ditt nästa drag.

Oavsett vilket språk du studerar utomlands så kommer du märka skillnad i klassrummet. Du kommer utveckla din vokabulär, lära dig svåra uttal och bli mer trygg när du pratar med dina klasskamrater. Du kommer känna dig stolt över dig själv som utvecklats och vem älskar inte den känslan? Kanske vill du till och med studera ett annat språk eller fördjupa dina existerande språkkunskaper med nya utlandsstudier.

3. Du kommer hantera dina studier bättre

När du väl bott utomlands kommer du kunna hantera allt. Tänk på saken – allt är nytt när du kommer fram, från kollektivtrafiken till valutan och kulturen. Du måste landa i det nya och anpassa dig efter det. Under tiden så utvecklas du som person och stärker ditt självförtroende, din disciplin och din kreativitet. Du får nya livserfarenheter som följer med dig livet ut. Var beredd på att du kommer bli en stjärna på att organisera din att-göra-lista, ta initiativet i grupparbeten, tänka mer kreativt gällande problem och studera inför tentor med finess.

4. Du kommer knyta viktiga kontakter

Det finns en anledning till att det sägs att det viktiga är inte vad du vet utan vem du känner. Nya vänner, värdfamiljemedlemmar, mentorer och lärare kan komma att inspirera dig i din framtida akademiska strävan. Kanske får du en praktikplats genom någon du träffar eller studerar utomlands i en stad du aldrig tänkt på innan. Det gäller att nätverka med människor du träffar för du vet aldrig vart det kan leda någonstans.

5. Du blir mer eftertraktad när det kommer till praktikplatser  och stipendier

Att studera utomlands visar att du är öppen och nyfiken på världen. Det är en investering i dig själv och din framtid och det skiljer dig från andra. När du söker en praktik eller ett stipendium, dela med dig om hur dina erfarenheten har varit både utmanande och givande för dig. Det kan inte garantera dig ett ”ja” men det ger dig en fördel.

6. Du kan komma till klarhet gällande dina mål

Det är okej att inte veta ditt nästa steg. Livet är inte menat att utspela sig som en rak linje och det inkluderar även din akademiska tidslinje. Att åka utomlands hjälper dig att rensa tankarna och upptäcka vem du är och vad du vill. Ibland behöver vi alla lite förändring för att hitta motivationen igen. Ta lite tid att skriva ner dina mål före och efter din resa, jämför dem sedan och se vad som förändrats.

7. Du utökar din världsbild

Att leva i en främmande kultur är spännande men också utmanande. Du lär dig kommunicera över olika kulturer, upptäcker kreativa sätt att lösa problem och ser saker ur nya perspektiv. Det är uppfriskande att möta personer som utmanar dig att tänka utanför boxen. Du kommer komma tillbaka till ditt universitet och uppskatta människorna omkring dig. Kanske kommer du också att ifrågasätta dina egna övertygelser.

8. Du bestämmer dig för att söka högre utbildning

Genom att studera utomlands vidgar du dina vyer och det gäller inte bara under en kort period. Studier visar kontinuerligt att studenter som studerat utomlands är mer benägna att ta en examen. Vilket låter vettigt med tanke på att dina upplevelser utomlands kommer förändra ditt liv. Det kanske inspirerar dig att nå nya akademiska nivåer. Inget säger ”jag älskar studier” lika mycket som en forskarutbildning.

Studera ett språk utomlands med EFLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer