GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

3 sätt att lära din hjärna att anpassa sig till ett nytt språk

3 sätt att lära din hjärna att anpassa sig till ett nytt språk

Att lära sig språk är otroligt lärorikt, givande och kul men ibland kan det känns som att hjärnan jobbar emot oss. När det kommer till att lära sig nya språk från grunden, och i mitt fall, fyra nya språk så finns det konkreta tips och steg för att överkomma tröskeln och turbo-aktivera din inlärning. Här är mina topp tre tips för att lära din hjärna att anpassa sig till ett nytt språk:

1. Skapa en känsla av brådska

En vanlig frustration när man lär sig ett nytt språk? Ont om tid.

Efter en heldag på jobbet eller i skolan, har din hjärna matats med ny information och din hjärna kanske vägrar att plugga ett nytt språk. Så, hur ska du kämpa emot?

Studera språk med en riktig klass, med riktiga människor

En online-klass, en klassrumsbaserad lektion eller en lördags-workshop. Målet är du ska känna en liten press på att lärare och klasskamrater förväntar sig att du ska dyka upp och närvara. Om du väljer att studera språket utomlands får du extra fördelar eftersom du då är konstant omgiven av språket.

Följ upp din utveckling… och dela det på sociala medier!

Har du någonsin provat att spela in dig själv för att följa din utveckling? Det finns flera olika grupper på sociala medier, bland annat på Facebook, där man kan dela sin uppsats eller skoluppgift och hjälpa varandra att utvecklas.

Träna in det nya språket när du inte ens tänker på att du faktiskt pluggar

Lyssna på musik på väg till jobbet eller skolan, kolla på filmer eller Netflix-serier på helgerna, läs tidningen under frukosten eller uppdatera på sociala medier på det nya språket du studerar. Målet är att hjärnan ska vara omringad av det nya språket hela tiden eftersom du är det.

Man kan även sätta upp post-it lappar med ord på språket du studerar på objekt i huset, så att du hela tiden omges av det nya språket!

2. Gör din inlärning så personlig som möjligt

Våra hjärnor tenderar att glömma saker som vi inte behöver. Eller saker som vi inte tycker är intressanta. Faktum är att de flesta av oss skyller på att de har dåligt minne och inte kommer ihåg nya ord. Det kanske å andra sidan är naturligt med tanke på hur mycket våra hjärnor bombarderas med information varje dag.

Ditt uppdrag? Att lura din hjärna att tro att dessa nya ord och inlärning visst är viktig, meningsfull och behövlig och ska fastna i minnet.

Använd dina egna bilder

Ett inlärningssätt du kanske använde dig av som liten var att lära dig ord genom att kolla på bilder. Exempelvis en bild på en anka och sedan ordet på baksidan, men gammal som ung, detta är ett vinnande koncept vid inlärning! Använd dig av personliga bilder vilket gör att din hjärna har lättare att lära sig det nya ord om det finns en personlig koppling. Använd därför en bild på exempelvis din hund, skriv ordet på baksidan av bilden och plugga genom att titta på bilden, lära dig ordet och för att du ska snabbare reflektera till det nya ordet. Ett tips som verkligen fungerar och något jag kommer att återkomma med i denna guiden!

Om du inte har tillgång till skrivare kan man även göra detta via din smartphone – exempel på appar att installera för “flashcards” är “Quizlet”, “AnkiApp” där kan du ladda upp dina egna bilder och lär dig nya ord.

Välj ut nyckelord och skriv ned dem på listor

Istället för att memorera vokabulära listor, använd ord som är relevanta till ditt liv som erfarenheter, rutiner och förhållanden.

Som exempel, det är vanligt att lära sig ord för olika yrken när du lär dig ett nytt språk. Istället för att lära dig oändligt med jobbpositioner, börja med ditt eget, din partners, dina föräldrars eller din bästa väns jobb. Om du igen, har en koppling till ordet är det lättare att komma ihåg och att använda.

Skriv om dig själv så tidigt som möjligt

Använd ditt nya vokabulär för att beskriva ditt liv, för att uttrycka dina känslor, åsikter och din personliga berättelse. Istället för att fastna i en generell textbok. Det du läser och lär dig i böcker är början på ditt lärande, men inte slutet då målet är att du faktiskt ska använda det nya språket i din vardag där det är naturligt och användbart.

3. Lär dig att öva på ett sätt som faktiskt fungerar

Vissa personer kan livligt komma ihåg hela tabellen på engelska eller spanska verb som de lärde sig i grundskolan och rabbla dessa upp och ner. Men, kan de också sätta in orden i kontext och medan de berättar en historia? Kanske, kanske inte, och att endast repetera verben i följd är inte alltid den bästa tekniken inom inlärning att följa.

Att lära sig genom repetition har sina egna fördelar, men hemligheten är inte att hetsplugga. Utan att upprepa det effektivt.

Gör dig hemmastadd med upprepad repetition

Ur boken “Fluent Forever”: How to Learn Any Language and Never Forget It, introducerar flerspråkiga Gabriel Wyner oss till tekniken “upprepad upprepning” för inlärningen vid ett andra språk. Istället för att råplugga och sen aldrig kolla tillbaka på dina material igen är målet är att repetera det då och då vid en längre tid och med längre intervaller.

Målet är att på översikt få din hjärna att komma ihåg språket du vanligtvis skulle ha glömt av. Som Wayner säger, “Under en fyramånadersperiod, öva 30 minuter per dag, du kan förvänta dig att lära dig att memorera 3600 olika bildkort med 90 till 95 procents noggrannhet.” Lita på oss!

Var mer visuell

Kommer du ihåg vad vi berättade om tidigare? Att göra din inlärning mer personlig genom att använda dina egna personliga bilder!

För att träna språket ytterligare kan du googla ord som du inte förstår eller lätt glömmer bort och då spara en bild på din telefon som beskriver ordet för att memorera. Du kan sen med hjälp av dina bilder på familj och sparade bilder på telefonen repetera språket. Ett bättre inlärningssätt än att bara traggla ord!

Repetera och tillämpa vad du har lärt dig med en gång

Att kunna återupprepa långa listor med verb är inte samma sak som att veta hur man kan använda dem. Vår hjärna har även lättare att komma ihåg saker som vi använder vid verkliga konversationer.

Att tillägga vad du precis har lärt dig genom att prata med din lärare, en klasskompis eller en grupp kompisar är avgörande och blir som en extra belöning vid inlärandet. Du kan också prova att skriva ordet som du precis lärde dig i tio olika meningar. Att repetera i kontext kommer inte bara få dig komma ihåg utan lär dig att förstå det du precis lärde dig.

Hoppas att mina tips på hur du lär din hjärna att anpassa sig till ett nytt språk var till hjälp! Lycka till!

Studera språk utomlands!Läs mer här!
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig