GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Varför en app inte räcker för att bemästra ett språk

Varför en app inte räcker för att bemästra ett språk

I en tid där vi alla är konstant fastklistrade vid våra telefoner, så finns det en app för allt. Till och med för att lära sig ett nytt språk. Och eftersom fler förstår värdet i att kunna tala flera olika språk, har språkinlärningsappar blivit populärt. Men tyvärr räcker inte det. Vi kommer förklara varför en app inte räcker för att bemästra ett språk.

Inlärning via appar har absolut sina fördelar. Det finns bland annat möjlighet att lära sig via spel. Att skapa appar med speldelar kring viktiga moment, som att memorera ord eller använda korrekt grammatik kan göra att lärandet känns mindre som ett måste, utan mer som något kul. För vem gillar inte starka färger, fåniga gimmicks och glada vinstfanfarer?

Appar är också väldigt nära till hands, bokstavligen. De flesta av oss går inte ens till toaletten utan att ta med mobilen. Detta innebär att man knappt behöver ändra sina vanor för att använda sig av en sådan app. Du behöver ju inte tänka på att gå till någon lektion eller hålla tider. Helt enkelt så ändrar du från att sitta hemma och scrolla på Instagram till att sitta hemma och scrolla på en app där du lär dig enkla fraser på franska eller spanska.

Varför en app inte räcker för att bemästra ett språk

När det kommer till att läsa och förstå text, kan dessa appar hjälpa dig att komma igång. Speciellt om det språk du valt använder sig av ett annat alfabet än ditt eget. De har testats om och om igen för att kunna lära ut just sådant. Om du regelbundet lägger ner tid på appen, kommer du med största sannolikhet se hur förståelsen för det valda språkets lexikon, satslära och grammatik förbättras.

Men, kan en app göra dig helt flytande på ett annat språk?

Tyvärr inte.

Kultur och fördjupning krävs för att bemästra ett språk

Nu säger jag inte att dessa två inlärningsmetoder inte fungerar båda två. Båda sätten kan vara värdefulla för din inlärning. Att använda en språkinlärning-app kan hjälpa dig att kickstarta igång lärandet, och du kan öva på att läsa och skriva på det språket. Vilket är viktigt, själva grunden för ditt lärande till och med. Men för att kunna föra en konversation på ett annat språk krävs det att du tar dina kunskaper till nästa nivå. En nivå som är grundläggande om du vill kunna tala språket flytande. Det har utvecklats spel med röstigenkänning och algoritmer skapade för att göra din inlärning till en personlig upplevelse. Men trots detta så kommer appar aldrig kunna lära dig hur du reagerar på de oförutsägbara situationer som händer i verkliga livet.

När du och dina trötta tummar har täckt det grundläggande, är det dags att leta reda på ditt pass. Det är upplevelsen av att lära utomlands, bo med folk som har språket som modersmål och att faktiskt navigera genom vardagen på ett annat språk, som kommer hjälpa dig att helt bemästra ett nytt språk.

När det kommer till att bygga livslånga språkkunskaper, så är språkfördjupning det mest effektiva lärandet. Och eftersom du inte får den fördjupningen av att använda en app, är det bästa sättet att ta språkkurser, internationellt.

Att lära sig på plats har sina fördelar

Logiken här är ganska simpel. Genom att studera utomlands, får du ett bättre grepp av språket i sin rätta kontext. Det genom att du också får en djupare förståelse för kulturen. När du har börjat förstå språket mer, kommer du också bli tvingad till att använda dina språkkunskaper i olika situationer. Hemma när du pratar med din värdfamilj, när du åker kommunalt för att ta dig till skolan, eller i matbutiken när du veckohandlar. Dessa verkliga konversationer hjälper dig att beskriva situationer, känslor och åsikter på ett djupare plan. Men också att svara snabbt och effektivt i riktiga konversationer. Det är sådant som lär en att verkligen bemästra ett språk.

1. Du kommer träffa nya personer utomlands

När du anmäler dig till en språkkurs utomlands, kommer du bli omgiven av människor med samma mål. Ni är alla där för att lära er språket. De kommer ställas mot samma svårigheter som dig, vilket gör dem till perfekta pluggkompisar och ni kan stötta varandra. Plus, när man pluggar i grupp kommer du att kunna lära från dina klasskompisars misstag, precis som de kommer lära sig från dina.

2. Det finns oändligt med samtalspartners

Genom att interagera med lokalinvånare från olika generationer och regioner, kommer du öva på att konversera med folk med olika dialekter och kulturella erfarenheter. Det kommer göra dig till en mer effektiv talare av språket i det långa loppet. Det ger dig också en bra möjlighet att finslipa på dialekten. När du är helt omgiven av språket, kommer du snart att utveckla ett bra öra för det.

3. Vardagligt snack lär dig mer än böckerna

Språk utvecklas snabbt. En app kommer aldrig kunna lära dig de senaste vardagsuttrycken eller slangorden. Den kommer heller aldrig visa det rätta sättet att böja eller uttrycka något för att få fram det rätta syftet med meningen. Appar är ju inte riktigt kända för sin sarkasm eller komiska timing. Men vet du vad som kommer lära dig detta? Att hänga med dina polare i det verkliga livet. Och det kommer dessutom skapa betydligt bättre och roligare minnen!

Det är många faktorer som krävs för att bemästra ett nytt språk. Att förstå grammatiken och ordförrådet är bara första steget. Att lägga ner din telefon och prata med folk runt omkring dig är det som kommer göra dig flytande. Och egentligen, så behöver vi väl inte ännu mer skärmtid?

Lär dig språk utomlands med ossSe mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig