GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Du vet att du talar ett annat språk flytande när…

Du vet att du talar ett annat språk flytande när…

Du har bott utomlands under en längre period – och varit del av den lokala kulturen, historian och språket. Några av dina vänner har det andra språket som sitt modersmål och du kan utan problem shoppa, jobba och beställa mat på det (tidigare) främmande språket. Du har utvecklats mycket från den nybörjare du en gång var. Faktum är att du känner dig fantastisk – fram tills en vän frågar ”Kan du ett annat språk flytande nu?”

Vad innebär flytande?

Det är svårt att definiera vad som anses vara ”flytande”. Många – framförallt de som aldrig lärt sig ett annat språk – tror att man måste kunna rabbla en hel ordbok samt kunna kommunicera med alla utan misstag för att vara flytande. Men, om så vore fallet – skulle du anse dig själv vara flytande i ditt eget modersmål? Troligen inte!

Låt oss istället se på ordet flytande som förmågan att kunna kommunicera snabbt, enkelt och ”flytande” i olika former och vaiationer med olika människor.

Så, anser du dig själv vara flytande?

Det är såklart en svår fråga. Som tur är finns många sätt att få en hum om din språknivå. Här är sju sätt vi upptäckt under åren.

1. De du pratar med anpassar inte längre sitt språk efter dig

När du först började lära dig språket var allt annorlunda – till och med en enkel konversation kunde vara en odyssé. Dina stora, rädda ögon och snabba svar avslöjade dina nybörjarkunskaper och alla talade långsamt för att låta dig hänga med. Om detta längre inte är din vardag, är det en av de största indikationerna på att du är på god väg att bli flytande i språket.

2. D****u kan smyglyssna på andras samtal

När du är flytande i språket kan du sitta på ett café eller torg och smyglyssna på andras samtal. Konversationerna omkring dig flyter inte längre samman till en dimma. Iställt kan du nu aktivt välja vilka du vill lyssna på och förstå de intressanta detaljerna. Denna milstople är något du kan vara stolt över, då du nu kan förstå andra utan att se deras gestikulationer och ansiktsuttryck.

3. En ny värld av humor har öppnats

Stand-up klubbar och komediserier på TV? Lätt som en plätt! Tidigare behövde du få varje skämt förklarat för dig, men nu förstår du dem utan problem. Du förstår till och med slutklämmen i varje skämt – helt själv! Denna språkliga framgång är något du kan glädjas av (i dubbel bemärkelse) då det innebär att du förstår den lokala kulturens specifika jargong, uttal och språknyanser.

4. D****u läser och lyssnar utan att reflektera över vilket språk det är

Vi slår vad om att detta kändes omöjligt när du var nubörjare! Men, nu när du utvecklats läser och lyssnar du utan att reflektera över att det är ett främmande språk. Detta är en spännande milstople och visar att du kan skifta mellan ditt modersmål och ett annat språk utan att reflektera över det.

5. Att gå till läkaren känns inte lika läskigt

Läkarbesök kan vara läskiga som de är – att dessutom genomföra besöken på ett främmande språk kan skapa oro. Vad händer om du inte kan förklara dina symptom och får recept på laxerande istället för antibiotika? Nu är de dagarna historia! Konversationer med läkare (såväl som bankpersonal, brevbärare etc.) flyter på lika bra som om det vore på ditt modersmål.

6. D****u vet när och hur du ska använda svordommar

Vi alla känner nog igen att människor gärna lär ut svordommar på sitt modersmål till människor från andra länder. När du först fick höra svordommarna på det då främmande språket lät de troligtvis bara jättemärkliga. Men, nu vet du inte bara när dessa ohyggliga ord används i det land och i den kultur du befinner dig i – du kan också uttrycka dem på samma sätt som lokalbefolkningen. Om du inte tycker om att använda dig av svordommar, vet du iallafall förståelsen av dem.

7. D****u är medveten om de misstag du gör

Även de som kan språk ”flytande” gör misstag – det finns alltid utrymme för förbättring! Huvudsaken är att man då upptäcker de fel man gör. Nu när du kan ett språk flytande kommer du att upptäcka dina fel och rätta dig själv oftare – ibland även under samtal! Var stolt över de misstag du gör och upptäcker.

Lär dig ett språk flytande med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig