GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Varför det är svårt att lära sig ett språk & tips på hur det blir lättare

Varför det är svårt att lära sig ett språk & tips på hur det blir lättare

Om du kämpar med att lära dig ett nytt språk, andas, du är inte ensam. Vuxna tycker oftast att det är svårare att lära sig ett språk, än vad barn gör som är superflexibla.

Men varför är det så svårt att lära sig ett nytt språk? Jo, det är svårt eftersom det utmanar hjärnan och det tar tid. Men, det finns fler anledningar än dessa.

I det här inlägget kommer vi utforska tre avgörande faktorer till varför språkinlärning är svårt. Du kommer även att få sex tips för att det ska bli lättare.

Hjärnan

Har du någonsin funderat på varför vissa lär sig spanska supersnabbt, medan andra knappt kan uttala ”hola”? Forskning visar att våra hjärnors unika utformning kan förutbestämma hur bra vår språkinlärning är. I en studie av McGill University, scannade de elevernas hjärnor före och efter de gick en 12 veckors intensivkurs i franska. De kom fram till att eleverna med stark utformning vid delen av hjärnan som styr tal och skrift, var också de elever som presterade bäst i språket.

Detta kan betyda att vissa helt enkelt är bättre utformade för att lära sig språk, men det betyder inte att alla inte borde försöka.

Hur vi lär oss

Kvällskurser, utomlandsstudier, appar, diskussioner med dina utländska vänner, jobba utomlands, ta en intensivkurs – det finns många olika sätt att lära sig ett nytt språk. Men när vi är vuxna – har vi fullt upp med att vara just det, att vara vuxna. Vi kan inte göra som barn gör och ta efter en person som pratar det språk vi vill lära oss. Tyvärr stoppar våra vuxna hjärnor oss från att inlärning.

Som vuxna tenderar vi att lära oss genom att samla ordförråd. Men vi vet oftast inte hur varje bit samverkar för att bilda ett grammatiskt korrekt språk. Forskning från MIT visar att vuxna har en tendens att överanalysera, vilket hindrar förmågan att plocka upp ett främmande språk. Forskningen visar också att det inte ger bättre resultat desto mer man anstränger sig.

Katie Nielson på Voxy skyller detta på idén att språk är ett objekt. ”På historielektionerna lär vi oss kronologisk ordning och att använda datum när saker hände. Men så fungerar inte alls språk”, säger hon. ”Du kan inte memorera massa ord och regler för att sedan tro att du behärskar språket. Det du kan då, är kunskap om språket – du kan beskriva språket, men du kan inte prata det.”

Hon säger vidare att det är bättre att fokusera på ”kunskapsinlärning” (något du gör), istället för ”objektinlärning” (något du vet). Slutsatsen? Sträva inte efter perfektion. Var rörig i ditt lärande – oavsett om det är via en app, en klass eller en resa. Gör misstag med en klackspark och acceptera att du kommer säga fel ibland.

Likheten mellan olika språk

Vi förstår! Det är inte lätt att lära sig ett språk som är helt annorlunda än ditt modersmål. Intressant nog visar studier att dessa svårigheter inte beror på personlig motvilja. Utan snarare på neurologiska preferenser i hjärnan.

Forskning på Donders Institute och Max Planck Institute för Psykolingvistik visar att våra hjärnor inte förstår likheterna mellan språk och kommer att återanvända vårt modersmåls grammatik och egenskaper för att förstå ett liknande strukturerat språk.

Professorn av psykolingvistik Nuria Sagarra håller med om att de som vill lära sig ett språk som är annorlunda än deras modersmål, har en större utmaning framför sig. ”Om ditt modersmål är likt det andra språket kommer det vara lättare”, säger han.

Tips på hur det blir lättare

Att lära sig ett nytt språk kommer aldrig vara superlätt. Men det är roligt och gynnsamt! Så vad kan du göra? Som tur är, finns det en hel del.

Fokusera på ditt mål

Varför lär du dig det här språket? För jobbet? För nöjets skull? Eller kanske för att kommunicera med familjen? Fokusera på målet och sök aktivt efter tillfällen att lära dig vad du behöver veta. Fokusera inte på sådant som är oviktigt. Om du exempelvis ska åka på en roadtrip i USA behöver du inte lära dig affärsengelska. Fokusera på ditt mål så att du håller dig på rätt bana och lär dig det som är relevant.

Hitta barnaglädjen

Även om den vuxna hjärnan inte är lika flexibel som barnens, så kan vi vara lika nyfikna som dem! Att djupdyka och att leka med språket är viktigt. För vuxna är det perfekt att exempelvis gå en kurs i fransk matlagning på franska, eller dansa salsa på spanska. Eller att åka på en språkresa som kombinerar språket med nöjet av att resa.

Två för en

Kan du redan ett annat språk? Ge dig själv en tjuvstart genom att lära dig ett språk som liknar det! Till exempel Portugisiska/Spanska, Holländska/Tyska eller Norska/Danska om du kan svenska. Det kommer hjälpa dig eftersom du redan har lärt dig ett liknade språk tidigare.

Motivera dig själv

“Du behöver motivation för att kontinuerligt lära dig nya uttryck i språket. Motivation är en stor nyckel till framgång när du lär dig ett språk,” säger Angela Grant från Pennsylvania State University. Hitta din motivation genom att köpa flygbiljetter eller genom att köpa en fin anteckningsbok.

Omringa dig

Ha språket runt dig! Ändra dina inställningar på telefonen och datorn till det språket. Titta på filmer, lyssna på musik, läs böcker, titta på dokumentärer eller laga mat med recept i språket. Då blir det roligt och lättare att lära sig.

Acceptera att det är rörigt

Kom ihåg att du lär dig något nytt. Njut av de löjliga stunderna, speciellt under de första månaderna och va inte rädd för att misslyckas. Acceptera att din accent inte är perfekt och att du inte förstår precis allt. Långsiktigt så spelar det ingen roll. Det som spelar roll är ditt engagemang!

Lär dig ett språk utomlands med ossLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig