GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 engelska slanguttryck du behöver veta år 2020

10 engelska slanguttryck du behöver veta år 2020

Med ett nytt år kommer en skara med nya, ofta förvirrande, slanguttryck. Lika snabbt som de kommer verkar de försvinna, förvisade till djupet av pinsamma uttryck som inte längre borde yttras.

När man lär sig engelska är det ofta svårt att hålla sig uppdaterad kring vilka slanguttryck som är inne och vilka man borde sluta använda. Men oroa dig inte – vi hjälper dig! Här är de senaste slanguttrycken, vissa är roliga och vissa är bara konstiga.

  1. Hate to see it

En kombination av något som är både pinsamt och en besvikelse, det här är ett slanguttryck som kan användas som en reaktion på en mindre bra händelse. Säg till exempel att din vän fuskade på ett prov och blev påkommen, då kan du säga ”hate to see it”. Kombinera uttrycket med en suck och ett sympatiskt ryck på axlarna och du är på rätt väg.

  1. Ok, boomer

Den här frasen har skapat viss diskussion på sociala medier. När man ska dissa någon äldre (vanligtvis från babyboomgenerationen) så använder sig gärna millennials och Generation Z av uttrycket ”ok, boomer”. Till exempel när någon äldre säger något i stil med ”När jag var i din ålder så läste vi böcker och var ute istället för att bara stirra på en skärm i timmar.” så kan du svara ”ok, boomer”. Ett lite kaxigt men inget illa menat sätt att svara på äldre människors snack.

  1. Cap

Att göra en ”cap” är detsamma som att ljuga. Det här uttrycket kan användas när du är skeptiskt till någon (”he’s capping”) eller när du ska övertyga någon om att ditt påstående är sant (”no cap”). Som en bonus, om du känner att din kompis inte riktigt berättar hela sanningen kan du skicka en basebollkeps (cap) emoji för att få fram din mening.

  1. Basic

Det här ordet har varit populärt länge och det håller än idag. Med ”basic” refererar man till saker som är tragiskt mainstream. Det är en ganska dryg kommentar så det passar väl att himla med ögonen samtidigt.

  1. Retweet

Jag vet vad ni tänker, det här ordet är typ antikt. Men istället för att det refererar till den faktiska handlingen där man ”retweetar” någons Twitter inlägg, så används detta uttryck numera när man håller med någon. Så om någon säger något du håller med om, istället för att säga ”ja jag håller med” så säger du helt enkelt ”retweet”. För ärligt, vem har tid att säga en hel mening längre?

  1. Fit

När vi ändå pratar om att spara tid, ”fit” betyder outfit. Man har helt enkelt tagit bort ”out” av någon oklar anledning. Så när du ska ge någon en komplimang för deras outfit kan du helt enkelt bara säga ”cute fit”.

  1. Fr

En annan förkortning är ”fr” som står för ”for real”, vilket kan betyda flera olika saker. Du kan använda det för att betona att det du säger är sant eller för att ifrågasätta någon. Den här förkortningen är naturligtvis till för att bara användas i sms eller liknande. Om du inte känner dig modig och vill försöka uttala det högt.

  1. Canceled

”Canceled” används vanligtvis om till exempel inställda tåg, men nu för tiden kan vad som helst bli ”canceled”.Om en kändis säger något upprörande eller gör något som uppfattas som dåligt kan den bli ”canceled”. Om Burger King skulle råkar ha kött i en vegetarisk burgare? Då blir de ”canceled”. Huruvida dessa människor, saker eller företag fortsätter sitt arbete efter en sådan diss är helt irrelevant.

  1. Clout

Enligt Oxfords ordbok så är en av de officiella definitionerna för detta ord ”power and influence över other people or events.”. På svenska blir det: makt och inflytande över andra människor eller händelser. På sociala medier använder man uttrycket med hänvisning till influensers och YouTubers berömmelse. Med ”chasing clout” menar man att influensers är ute efter att få fler följare och eventuellt mer berömmelse.

  1. And I oop

Den här pärlan kommer från den här videon på Jasmine Masters, en av de tävlande i det populära programmet RuPauls Drag Race. Masters skulle precis börja på en ny mening när hon plötsligt skadade sig själv så att hennes nästa mening blev hastigt avbruten och ”And I oop” föddes. Uttrycket gå att använda vid en mindre olycka eller när man gör något klumpigt. Till exempel om någon tappar sin telefon kan den säga ”and I oop”.

Det här var vår lista med 10 slanguttryck du behöver veta år 2020. Vill du lära dig engelska förkortningar istället? Läs mer här

Studera engelska med ossLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig