GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hjälp ditt barn att lära sig ett nytt språk snabbare – 5 tips

Hjälp ditt barn att lära sig ett nytt språk snabbare – 5 tips

Det är ingen hemlighet: att lära sig språk kan hjälpa ditt barn att lyckas i livet. Det stärker deras CV:n och universitetsansökningar, förbättrar kommunikationsfärdigheter och möjliggör för en karriär utomlands. Det kan även förbättra deras hjärnor och förhindra demens senare i livet.

När du har hjälpt ditt barn att bestämma vilket nytt språk de är intresserade av finns det flera saker du kan göra för att hjälpa dem att lära sig språket snabbare.

1. Prata språket hemma

Se till att prata med ditt barn på det nya språket så tidigt som möjligt, särskilt om du redan är två- eller flerspråkig. Att använda språket kontinuerligt är ett naturligt sätt att introducera det för ditt barn.

Då det är lätt för barn att lära sig ett nytt språk är det bra att starta så tidigt som möjligt. Flerspråkigheten blir då en naturlig del av vardagen, de lär sig hur språket låter och uttals, och ger dem en grund att stå på när de lär sig andra språk.

Förutom de passiva språkkunskaperna barnet får med sig hemifrån finns det flera andra intressanta och roliga sätt att ge ytterligare kunskap. Gör språket till något roligt genom lätta språkövningar med bilder, och språkappar.

2. Hjälp dem att hålla sig till ett schema

Genom att ge support och utveckla hälsosamma vanor kan du som förälder hjälpa ditt barn på flera olika sätt.

Att öva ger färdighet och att sitta ner för att skriva, öva förståelse och anteckna under lektioner är väsentligt. Det är även viktigt att memorera och repetera.

Det har visats att barn hjälps av struktur vid inlärning. Planera in en timme varje dag då ni övar på språket, och repetera kontinuerligt.  Det gör att barnet lär sig språket lättare än om det endast har lektioner en eller två gånger i veckan.

3. Läs hela tiden

Barnböcker är fyllda med varierade men lätta ord och har en grundläggande grammatik. De ger därmed den perfekta grunden för att lära sig ett nytt språk på.

Yngre barn har en naturlig kärlek till läsning, och älskar när föräldrarna läser för dem. Att läsa böcker på språket de lär sig är ett bra sätt att göra framsteg varje dag.

Äldre barn kan behöva mer uppmuntran. Något som kan uppmana till läsning är att hitta en bokserie som de redan känner till på sitt modersmål som finns översatt på det nya språket. Några exempel är Harry Potter och Dagbok för alla mina fans.

4. Hitta en ny TV-serie

Försök att använda barnets skärmtid till att träna på språket (jag lovar att det inte kommer vara svårt att sälja in).

Om du är förälder till yngre barn, testa att ändra språket på deras favoritprogram på Netflix. De flesta serier finns på flera olika språk och om barnet redan känner igen språket kommer det inte ha några svårigheter att följa med. Barn har mer tålamod, och är mer öppna, för den sortens ‘obehag’ än vuxna och anpassar sig därför snabbt.

För tonåringar kan du leta efter populära tv-serier på språket de lär sig. Att regelbundet titta på ett 20 minuter långt program på det främmande språket kan hjälpa dem att följa med i konversationer och lär dem vardagsuttryck och slang.

5. Skicka dem utomlands!

Jag menar inte att köpa en enkelbiljett och sedan tårfyllt vinka av dem på flygplatsen. Jag menar att boka in dem på en språkresa utomlands under sommarlovet.

Att spendera några veckor utomlands i landet där språket tals kan accelerera deras språkutveckling. Detta är särskilt viktigt för tonåringar som kan tappa motivationen om de inte ser en konkret fördel med att lära sig språket. Något som att träffa nya kompisar från hela världen, resa, upptäcka och få en oförglömlig sommar ger!

EF erbjuder vi varierade språkkurser och program för barn, tonåringar och vuxna och fokuserar på att göra språkinlärning roligt, effektivt och naturligt.

Hjälp ditt barn att lära sig ett nytt språk!Beställ en gratis broschyr idag
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig