GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Varför det är viktigt att lära sig spanska

Varför det är viktigt att lära sig spanska

Drömmer du om att ta en siesta innan du beger dig ut för att avnjuta tapas och dricka mojitos i en pulserande, spansk stad? Jag med! Men för att ta dig runt behöver du iallafall kunna några enstaka fraser – ännu bättre att kunna språket flytande. Men är det en bra investering av tid och pengar att studera spanska? Si! Det finns så många anledningar till varför det är värdefullt att lära sig spanska. I listan nedan har jag delat med mig av mina främsta anledningar, men det finns många fler.

1. 400 miljoner människor har spanska som modersmål

Spanska är ett officiellt eller betydande sekundärt språk i 20 länder spridda över Europa, Afrika, Central- Syd- och Nordamerika. 400 miljoner människor har språket som modersmål. Förutom i Spanien och Latinamerika är spanska det officiella språket i Ekvatorialguinea och Västsahara och ett betydande minoritetsspråk i Gibraltar, Belize och Andorra. Som grädden på moset är spanska mycket vanligt i USA – språket als av cirka 45 miljoner invånare som antingen har spanska som första eller andraspråk. Summan av kardemumman – spanskan är ett av världens mest spridda språk.

2. Världens näst mest talade modersmål

Spanska är rankat som nummer två i världens näst mest talade modersmål. Kinesiskan är världens mest talade modersmål med sina över en miljard invånare. Ändå talas spanska mycket mer spritt runt om i världen, vilket resulterar i ett oerhört användbart språk att lära sig.

3. Det är lätt att lära sig…

Det finns genvägar för att lära sig spanska, i synnerhet om ditt modersmål också är ett romanskt språk. Studenter som talar franska, italienska och portugisiska hittar många språkliga likheter med spanska. Tack vare språkets latinska rötter har engelsktalare inte blivit helt utelämnade: spanska och engelska har tusentals ord som är släkt med varandra. Vill du ha några exempel? Chocolate, capital, flexible, panorama, radio, visual, triple och tropical är typiska ord som är släkt och diario/dairy, salario/salary, clásico/classic, insécto/insect och curioso/curious är bara några av språkens många besläktade ord.

4. ..och att uttala spanska

Spanska är ett fonetiskt språk vilket betyder att det uttalas som det är skrivet. Naturligtvis finns det skillnader i dialekter mellan regioner och länder – men de hindrar inte betydelsen. Latinamerikanerna använder till exempel inte engelska / th / ljud som spanjorer ofta använder när de uttalar a / z / eller / c / i ord som cerveza (“thervetha”) och gracias (“grathias”). I Argentina uttalas ord som börjar med / ll / och / y / som engelska / sh / (till exempel: yo “sho”, llegar “shegar” och lluvia “shuvia”) medan i Chile uttalas andra personordändelser / ai / och / i / som i cómo estái (cómo estás – hur är det) och tú querí (tú quieres – du vill)

5. Spännande litteratur

Nästan alla studenter som har studerat utomlands kommer tillbaka med kärlek till Cervantes eller Gabriel García Marquéz “Cien Años de Soledad” – och vi förstår absolut varför. Men det finns andra anmärkningsvärda spanska språkskribenter att krypa upp till och läsa på en regnig dag. Fyll på din läsplatta med verk av Robert Bolaño, Ildefonso Falcones, Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Leonora Carrington och Carmen Martín Gaite för att nämna några.

6. Ett viktigt affärsspråk

Affärsdelen för spanska är också stark. Språkets status som ett officiellt språk i FN, EU, Amerikanska organisationen och Unionen för Sydamerikanska länder möjliggör stora affärsförbindelser och investeringar som ska bildas över kontinenterna. I USA är Hispanics den största minoritetsgruppen och utgör en stor andel av landets köpkraft för varumärken och företag. Tvärs över havet i Storbritannien visade det sig att brist på språkkunskaper och förtroende för andra att prata engelska i affärsinteraktioner kostade den brittiska ekonomin omkring 3,5% av landets BNP. Faktum är att brittiska rådets rapport för språk för framtiden identifierade spanska som ett av de fem viktigaste språken efter Brexit.

7. Bra att kunna för resor och annat kul

Tänk på de länder där spanska talas och alla roliga saker du kan göra där. Surfa i Playa Tamarindo på Costa Rica, åka skidor i Pyrenéerna, vandra Camino de Santiago eller besök några av världens mest spännande städer, inklusive Buenos Aires, Madrid, Barcelona och Havanna. Med spanska i bakfickan är det dags att börja checka av din bucketlist.

Lär dig spanska utomlands med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig