Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

3 Anledningar varför jag lärde mig spanska

3 Anledningar varför jag lärde mig spanska

“I speak Spanish to God, Italian to women, French to men and German to my horse.”

– Charles V

Spanska är ett passionerat språk och det reflekteras i maten, kulturen och människorna som omfamnar det. Omkring 329 miljoner talar det som förstaspråk och den latinska passionen finns i mer än 40 länder runtom i världen, vilket gör det till det fjärde mest geografiskt utspridda språk som talas i världen. Mina föräldrar kom till Kalifornien och pratade bara spanska med mig i början – det var det enda språk de hade gemensamt – men vid tre-års-ålder hade jag gått över till engelska.

Allt handlade om engelska tills jag bestämde mig för att lära mig Español på nytt. Här är varför:

1. Musik

Spansk musik är så bra! Den har influencerats av arabiska, afrikanska, naturliga och lokala blandningar som skapar sköna beats och bra vibbar (språket i sig har också påverkats mycket av arabiska). Plus, jag är en hopplös romantiker och den mesta spanska musiken är baserad runt temat kärlek. När du dessutom ska förstå låttexten kommer orden själva få dig att svimma. Kom ihåg, i spanska handlar allt om passion, eller borde jag säga “pasión“, och även om du ibland får en låt om gasolin och Pitbull ropandes “Dale!” (som ungefär betyder “kom igen!/Nu gör vi det”), allt handlar om en passionerad inställning till livet ända in i slutet.

2. Min mormor

Om du ännu inte har insett det så har spanska talare en tendens att vara ganska dramatiska. Deras ton, handgester och kroppsspråk, praktiskt taget allt används för att berätta en historia. Min mormor är en peruansk dam, väldigt uttrycksfull och vad är ordet nu igen.. ja, passionerad! Att lära sig spanska hjälpte mig förstå att hon faktiskt inte har panik för att huset brinner. Nej, det är för att Isabelas städerska egentligen är hennes onda tvillingklonsyster som precis försökte tända eld på hennes hus. Eller något sådant. Men nu kan jag i alla fall förstå skillnaden när min mormor panikar över hennes “telenovela” (dokusåpa) eller för att huset brinner ner.

3. Spansk litteratur

Gabriel Garcia Marquez, Miguel de Cervantes, Isabel Allende, Mario Vargas Llosa, Jorde Luis Borges och Carlos Fuentes – för att nämna några – är några kända författare som har gett oss litteraturguld. Saken med spanska är att det finns så många uttryck och fraser som tappar sin romanticism när man översätter. Till exempel, när man vill säga “att föda barn” på spanska är det “dar a luiz” som bokstavligt betyder “att ge till ljuset”. Det bara låter så mycket sötare och poetiskt på spanska. Dessutom vet vi alla varför det är så… för att de bär med sig passion i allt de gör, skrivandet inkluderat!

Gå nu och lär dig spanska. Det är värt din tid vare sig du har en lättretlig spansktalande mormor eller inte.

Lär dig spanska med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk