GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 anledningar att lära sig italienska

5 anledningar att lära sig italienska

Om du också brinner för vänskap och nätverkande, varför inte ta din passion till ett av de vackraste och mest besökta länderna i världen? Om jag inte lyckats övertala dig än kommer här några ytterligare anledningar till att lära sig italienska:

1. Italien som land

Italien är ett land som är svårt att beskriva då det inte finns något annat land som speglar samma multikulturella samhälle. Med över 46 miljoner besökare varje år kammar Italien hem femteplatsen över världens mest besökta länder. Och inte så konstigt… Landet har fler UNESCO-världsarv än något annat land i världen, forntida ruiner, fantastiska museer, idylliska stränder och vackra naturlandskap.

Landet rymmer dessutom flertalet hisnande städer, exempelvis Rom, Venedig och Florens likväl som de härliga kuststäderna i syd – Amalfi, Ravello, Sorrento och Postiano. Du kommer aldrig bli uttråkad i Italien – varje region upplevs som ett litet land som är redo för att utforskas och älskas.

2. Maten

Det italienska språket kan vara en perfekt ursäkt för att bekanta dig med det italienska köket eller för att imponera på dina vänner och familj när du beställer på en italiensk restaurang. Som vi alla känner till är Italien känt för sin mat. Pizza, pasta, pesto, ragù och glass… Listan kan göras lång! Italienska kockar fokuserar på kvalité snarare än kvantitet, vilket får smaklökarna att dansa.

Ingredienser och rätter varierar dock beroende på region, i synnerhet mellan norra och södra Italien. Men det är just det som gör italiensk mat så intressant och god. När du bemästrar det italienska språket förstår du vad du faktiskt äter. Lär du dig italienska i Italien har du kanske tur och blir inbjuden till dina italienska vänners hem för att avnjuta en italiensk, hemmalagad måltid.

3. Det är kärlekens, musikens och konstens spåk

Precis som Julia Roberts sa i filmen Eat Pray Love – “No language was ever more perfectly ordained to express human emotions”. Italienskans rytmiska blandning av konsonanter och vokaler formar språket till en vacker melodi. Det låter nästan som de sjunger när de pratar. När du bemästrar det italienska språket kommer du kunna ta del av Dante Aligheris mästerverk, the Divina Commedia samt förstå orden i Pavarottis opera.

4. Människorna

Italien är värt ett besök enbart för att träffa den italienska befolkningen. Italienarna är högljudda, matintresserade, vänliga och gestikulerar mycket. Den italienska kulturen präglas av att umgås med familj och vänner. Du kan således alltid lita på italienarna om du vill träffa nya vänner – de är mycket extroverta och det är således enkelt att knyta kontakt med dem. Som grädden på moset får du öva din italienska i bästa möjliga miljö.

Som grädden på moset kan italienskakunskaperna ge dig ett försprång om du därefter önskar lära dig ett annat romanskt språk, exempelvis spanska, portugisiska eller franska.

5. Il dolce far niente

Att lära sig italienska innebär också att fördjupa sig i språkets kultur. En av huvudaspekterna i den italienska kulturen är att njuta av ”il dolce far niente”, vilket betyder hur vackert det kan vara att inte göra någonting.

Den italienska kulturen handlar mycket om att njuta av livet till fullo. Två av många exempel på utsökt, italiensk livsstil är att svänga in på en espressobar efter lunchen och prata med människorna som sitter bredvid dig eller spatsera med en gelato i handen samtidigt som du analyserar livets skönhet.

Förmågan att kunna uttrycka sig på ett annat språk och förstå vad andra säger öppnar ditt sinne såväl som många nya dörrar. Att lära sig italienska handlar inte bara om att lägga till ett nytt språk på ditt CV. Det innebär att upptäcka den rika kulturen och Italiens skönhet med allt därtill.

Lär dig italienska i italien med EFLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig