GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Fem fun facts om italienare

Fem fun facts om italienare

Om du funderar på att lära dig italienska eller åka till Italien, så är det en del saker du bör veta om italienare. Det finns många delar ur vår kultur som är kända runtom i världen. Så som vår mat, musik och vårt kaffe. Men det finns också flera roliga och lite udda delar i vår kultur som du kanske inte är medveten om än.
Så nu dyker vi in i allt de italienska. Låt mig få dela fem fun facts om italienare, som kan hjälpa dig att förstå kulturen ännu bättre.

1. Kaffe efter lunchen är ett måste

Italienare startar ofta dagen med en cappuccino. Sen alltid en espresso efter lunch och ibland även en kaffe efter middagen. Kaffet avnjuts oftast stående vid cafédisken. Anledningen till det är ofta att det är en så liten mängd man ska få i sig, bara en liten espressoshot. Så en sak du bör ta med dig, är att i Italien finns det alltid tid för kaffe!

2. Du kan använda handgester för att kommunicera

Vill du starta en konversation med en italienare, men inte riktigt lärt dig behärska språket än? Ingen fara! Du behöver nämligen inte förlita dig helt på talet, utan du kan försöka prata med händerna. Italienarna kommer förmodligen att förstå dig ändå. I Italien handlar mycket om gester, men se till att lära dig när och hur du ska använda dem. Inte alla handgester är harmlösa i Italien. Och du vill ju helst undvika att sätta dig själv i en obekväm situation.

3. Tacka aldrig nej till mat från farmor (eller mormor)

Det värsta du någonsin kan tänkas göra i Italien, är att motstå hemlagad mat från en italiensk farmor. Familjen (la famiglia) är den viktigaste delen i en italienares liv, och mor- och farföräldrar är högt respekterade. Speciellt när det kommer till deras mat. Mat som är lagad av mor- och farföräldrar ses som helig. Så, om du är inbjuden till ett italienskt hem, så ska du alltid svara nej på frågan ”är du mätt?”.

4. Ananas på pizza finns inte i Italien

Ananas på pizza är alltid en aktuell och högst viktig debatt, som många är oense om. I Italien existerar inte ens den diskussionen. Ananas ses enbart som en frukt, och inte som en pizzatopping. För italienare är det helt oacceptabelt med frukt på pizza. Främst beror detta på att det inte är en italiensk produkt. Men också för att en pizzatopping bara är okej, om den inte tar över för mycket. Och tyvärr, så är ju det fallet för just denna frukt.

5. Gå aldrig ut med blött hår

Om du är sugen på att se en italienare tappa förståndet, kan du bara gå ut med blött hår. Om du går ut med blött hår i Italien, riskerar du att drabbas av ”colpo d’aria”. Det betyder i princip att luften aggressivt blåser ditt hår torrt. Det sägs att om detta händer kan du drabbas av allt från en öm nacke till dålig matsmältning. I Italien anser man att en förändring i vädret generellt sett är dåligt för hälsan. Så när italienare blir sjuka skyller de det oftast på vädret och vinden.

Hoppas du gillat våra fem fun facts om italienare! Om du istället vill läsa fun facts om språk hittar du det här

Upplev den italienska kulturen med ossSe mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig