Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

3 Anledningar varför jag lärde mig italienska

3 Anledningar varför jag lärde mig italienska

“You may have the world if I may have Italy.”

Giuseppe Verdi

Tack vare italiensk mat kan alla i världen lite italienska (Pizza! Pasta! Spaghetti Bolognese!) Men det finns så mycket mer i detta vackra land och det är ljuvligare än det ljuvliga språket och några få kända maträtter.

Här är tre anledningar varför jag lärde mig italienska och varför du också borde det:

1. LÄGE

Även om jag gick på ett amerikanskt universitet där de flesta klasserna var på engelska så var universitetet plaserat i Lugano ― en helt italiensktalande stad i södra Schweiz. Jag tyckte det skulle vara riktigt synd att ha studerat på ett ställe i fyra år och bara kunna säga “Ciao, pizza margherita!” eller “Grazie!” i slutändan. Att studera italienska lät mig ha en mer lokal upplevelse då jag nu kunde prata med alla egentligen; lokalbefolkningen, servitörerna, taxi chaufförerna osv. Övning ger färdighet och man får en helt annan upplevelse.

2. FILMER

Italienska filmer är fantastiska. Jag kunde ta några italienska filmkurser på universitetet med en professor som var så passionerad att det smittade av sig! Jag upptäckte neorealism och regissörer som Fedrico Fellini och Vittorio De Sica, och den helt otroliga skådespelaren Marcello Mastroianni. Moderna italienska filmer är bra men inget slår en klassiker (speciellt utan undertext!)

3. ITALIENSKA MÄN

Kolla upp Raoul Bova innan du läser vidare. En lite personlig och kort berättelse för att förklara min ehem… besatthet: Under min första resa till Italien såg jag och några vänner en italiensk man som liknade Michelangelos Davidstaty och jag var bara tvungen att ta en bild. Självklart gjorde jag något ljud och hans vän såg mig ta en bild, vilket slutade med att de kom upp till oss och bad om fem Euros. Detta var ett skämt men allt jag kunde göra var att stamma. Jag hade inget smart svar redo, speciellt inte på italienska. Tänk er nu om jag hade kunnat italienska. Det skulle förmodligen fortfarande vara lite dregel involverat men kanske också något lite mer polerat, som “Ciao Bello!”

Gå nu och lär dig italienska. Öva på alla som är villiga att lyssna (ja, även den där Davidstatyn du definitivt kommer att stöta på i Rom!)

Lär dig italienska med oss!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk