GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 anledningar till att våga bosätta sig utomlands

5 anledningar till att våga bosätta sig utomlands

Många drömmer om att bosätta sig utomlands under en period i sitt liv. Samtidigt så kan många oroa sig över om de faktiskt klarar av att vara borta en längre tid hemifrån.

Jag förstår dig, för jag har varit där. Jag har bott i både USA, Spanien och Australien samt gjort längre resor runt om i världen.

Men trots min oro för hemlängtan så har jag gång på gång valt att ge mig ut i världen. Och jag är lika glad och tacksam att jag gjort det varje gång. Därför tänkte jag dela med mig av 5 olika anledningar till att du ska våga ta steget ut i världen – för tro mig, det är värt det.

1. Kultur

Finns det något mer spännande än att möta nya kulturer? Inte om du frågar mig. Att få chansen att ta del av en annan kultur är givande på grund av så många anledningar. Allra främst för att du får ett större perspektiv på världen och på så vis även får en större förståelse för alla typer av människor. Många kulturer har även roliga och annorlunda traditioner jämfört med vad vi har hemma i Sverige. Det bästa är att en kan ta med sig sina favorit-traditioner hem och göra det till en tradition i sitt eget liv. Thanksgiving är en sådan tradition som jag tog med mig hem från USA. Thanksgiving är en mysig högtid där en äter mat med nära och kära samtidigt som det pratas om vad en är tacksam för i livet.

2. Erfarenhet

Erfarenheten du får av att bo utomlands är guld värd. Inte nog med att du kommer få lära dig en ny kultur så kommer du även att få lära dig massor av andra värdefulla saker. För att inte tala om språkutvecklingen! Dina språkkunskaper kommer utvecklas både genom att du lär dig ord och meningar på nya språk, och dina befintliga kunskaper kommer även att utvecklas. Detta kommer till stor del ske samtidigt som du är ute och har kul med dina vänner. Win-win!

3. Vänner

På tal om vänner. Du kommer träffa så många nya människor och skapa vänrelationer som du på ett eller annat vis kommer att ha med dig genom livet. Du kommer säkerligen också knyta an till människor som du från början inte trodde du skulle komma nära. Det fina är också hur fort ni kommer varandra nära. Du kommer slås av tanken att det känns som att du känt vissa personer i flera år, trots att ni bara varit vänner ett par månader. Inte nog med att du kommer få massor av nya vänner, du kommer även ha vänner från både olika länder och städer. Perfekt när du vill ut och resa nästa gång! I en och samma resa får du möjligheten att träffa en kär gammal vän och dessutom får du en personlig guide på destinationen. Har du tur får du även bo hos vännen och behöver inte betala för ett dyrt hotell eller ett trångt hostel (även om trånga hostel har sin charm).

4. Utveckling

Personlig utveckling. Ja jag vet att alla tjatar om detta men det är för att det är sant. När du flyttar till ett främmande land utan att känna någon så kommer du personligen att utvecklas. Det är omöjligt att undvika. Fantastiskt va?

5. Äventyr

Ingen resa är den andra lik och det är det som gör resandet så spännande. Begreppet äventyr är brett, det kan bestå av allt från att vandra i naturen till att hoppa bungy jump. Personligen älskar jag båda. Men att bara vara i ett främmande land är ett äventyr i sig. Oavsett vilken resa du än bestämmer dig för att göra så kan jag lova dig ett äventyr som du kommer ha med dig resten av livet.

Bonus

“När du minst anar det” är ett gammalt uttryck som efter mina äventyr har fått en personlig betydelse. Jag träffade kärleken när jag var ute och upplevde världen. Det gjorde även en nära vän till mig. Så vem vet, kanske är det din tur nästa gång?

Är du intresserad av att testa dina vingar ute i världen men känner dig fortfarande inte helt övertygad?

Då är mitt råd till dig: Om du är det minsta sugen på att bo utomlands, åk! Det kommer att vara en fantastisk upplevelse. Du kommer tacka mig senare.

Våga ta steget!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig