GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Bästa sätt att förbättra hjärnan? Lära sig ett nytt språk

Bästa sätt att förbättra hjärnan? Lära sig ett nytt språk

Om du vill göra dig själv en tjänst, lär dig ett språk. Jag erkänner, att lägga upp det här inlägget kan kanske ses som ensidigt men forskarna är på min sida. Pratar man mer än ett språk får man inte bara mer möjligheter när man söker jobb eller när man dyker ner i dejting-poolen, det kan faktiskt även påverka hjärnans struktur och förstora den. Nästan som att den plötsligt skulle få ett sex-pack eller killer biceps!

Dessa uppumpade mentala muskler hjälper dig att fokusera, ger dig mer kreativitet och ett bättre analytiskt tänk med ett exceptionellt minne och du blir  dessutom bättre på att planera och resonera. Kortfattat: att lära sig ett språk kan förvandla dig och din hjärna från medelmåtta till superstjärna!

Här är lite fakta om vad som händer med din hjärna när du lär dig ett nytt språk:

MULTITASKING BLIR LÄTT SOM EN PLÄTT

Att kunna tala två språk hjälper dig att fokusera och filtrera ut information som är inte är relevant. Men ni enspråkiga behöver ej oroa er, att vara tvåspråkig betyder inte att man automatiskt är mer intelligent. Det betyder helt enkelt bara att hjärnan tacklar mentala utmaningar lättare. Varför ansluter du dig inte till klubben och gör din hjärna till en laser-fokuserad multitasker också?

GRÅA CELLER

Hjärnor hos folk som pratar ett annat språk har mer ogenomträngliga grå celler. Detta kanske inte är speciellt kännbar information, men grå hjärnsubstans består faktiskt av mycket fiber och celler som går igenom information. Det är en av platserna där mycket av hjärnans magi händer, så ju mer desto bättre. Hur blir dessa gråa celler mindre genomsynliga? Man tränar dem regelbundet. Att välja rätt ord med rätt betydelse i rätt språk låter inte bara som mycket arbete, det ÄR mycket arbete. Det är den mentala typen av träning som sätter igång de där cellerna och fibrerna, vilket gör din hjärna starkare och får den i topp-form.

MEN ÅLDER GÖR DET INTE

Vi har inte slut på goda nyheter än. Hur många ljus du än har på födelsedagstårtan så kan du fortfarande träna din språkhjärna. Ignorera alla myter du hört. Vuxna som är motiverade och investerar tillräckligt med tid kan inte bara bemästra språket som de yngre, deras språkinlärningshjärna kommer dessutom bli bättre, snabbare och starkare.

KICKA DEMENSENS ASS

På tal om ålder: Forskare har upptäckt att inlärning och regelbundet talande av ett annat språk kan reducera utvecklingen av alzheimer och fördröja början av demens med ett antal år. Bra att veta att vilken ålder du än har så är förebyggande alltid bästa medicinen.

Lär dig ett språk med ossLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig