GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Världens mest talade språk är…

Världens mest talade språk är…

Har du undrat över vad som är världens mest talade språk? Och hur många språk finns det egentligen i världen? 1000? 3000? 5371? Du börjar närma dig. Enligt katalogen Ethnologue från 2009, finns det fler än 6900 språk i världen. Det innebär att jag kan beställa mat på ungefär 0.0006% av alla världens språk… Utav alla språk i världen, nästan 7000 språk, är det 230 stycken som talas i Europa medan det i Asien talas fler än 2000 olika språk. I Papua Nya Guinea, ett litet land med ungefär 3.9 miljoner invånare, talar de ungefär 830 (!) olika språk.

Jag kommer inte att gå igenom alla 6900 språk, denna gång kommer jag att fokusera på världens fem mest talade språk. Det här är språken som, troligen, aldrig kommer hotas av utrotning.

5. Arabiska: över 295 miljoner

Det arabiska språket består av många olika dialekter, det innebär att de som pratar en arabisk dialekt inte alltid förstår en som pratar en annan. Alla muslimer kan dock klassisk arabiska då det är Islams heliga språk och böner ur koreanen reciteras endast på den dialekten.

4. Hindi: över 310 miljoner

Hindi, som är en del av hindi-språkfamiljen, talas till största del av de som bor i Indien och Nepal. Förutom språkfamiljen har, förutom hindi, flera språk som är relaterat till det och av de språken är det fler än 100 miljoner människor som talar.

3. Engelska: över 360 miljoner

Även om det ”bara” är rankat som trea så är engelska fortfarande det mest inflytelserika språket i världen (så glaset är verkligen halvfullt här). Bland de som inte har engelska som modersmål är engelska det största andra, tredje eller fjärde språket.

2. Spanska: över 405 miljoner

Silvermedaljen går till spanska och de 30 olika länder det talas i. ¡Olé!

1. Mandarin: över 955 miljoner

Vi har en vinnare! Av världens mest talade språk är mandarin, som är en del av den kinesiska språkfamiljen, det mest talade. Det är främst de som bor i Kina, Taiwan och Singapore – vilket är väldigt många människor – som har mandarin som modersmål. Så här höga siffror som kan vara svåra att greppa, även om jag lägger ihop alla mina Facebook vänner och alla mina arbetskollegor kan jag fortfarande inte förstå hur det ser ut, eller låter, när nästan 1 miljard personer pratar mandarin!

Den här fantastiska infografiken visar tydligt hur språken är fördelade, med hjälp av en stor fest!

Om du gick till en fest med 100 gäster så skulle 17 av dem kunna diskutera läsk- och snacksutbud på kinesiska. Sex av personerna skulle prata om Dj:ns spellista på spanska och fem av dem snacka engelska medan de väntade i kö till toaletterna. Fyra gäster skulle berömma varandras dansstilar på hindi, medan tre festprissar skulle prata om sina partyselfies på arabiska. På tal om tre, tre besökare skulle diskutera på portugisiska om varför de inte kom in på vår topp 5 lista och tre andra på bengali. De två rysktalande gästerna skulle kunna utmana de två japanerna på en limbotävling. De resterande 55 gästerna skulle inte ha någon att prata med på deras modersmål, så de skulle antagligen bara stirra på sina telefoner och äta ost hela kvällen.

Lär dig ett nytt språk med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig