GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

6 anledningar till varför språk är viktigt för barn

6 anledningar till varför språk är viktigt för barn

Oavsett hur dina framtidsplaner ser ut är flerspråkighet en otroligt användbar kunskap. I synnerhet för barn. När de kommer till tonåren banar goda språkkunskaper väg för nya perspektiv, då de uppmuntras att förstå världen, olika kulturer och människor. Språk ökar känslan för empati och förståelse gentemot andra, samtidigt som det öppnar upp möjligheter för en internationell framtid. Här är sex anledningar till varför språk är viktigt för barn och varför du bör ge ditt barn möjlighet till flerspråkighet:

1. Språkkunskaper kan öka barns empati

När barn lär sig ett nytt språk introduceras de också till seder och värderingar som de kanske inte kommit i kontakt med tidigare. Detta förbättrar i sin tur deras kulturella förståelse. Att utsätta barn för nya sätt att se på världen och få dem att uppskatta andras ursprung kan vara karaktärsavgörande och stimulerar deras empati.

Källa_: The Economist_

2. Tvåspråkighet kan gynna hälsan

Flerspråkighet kan bromsa uppkomsten av demens. När man använder sig av olika receptorer måste hjärnan finna nya sätt att bearbeta information, vilket i sin tur hjälper för att skydda hjärnans funktionalitet. Föreställ dig en gammal bil som stått i ett garage under en längre tid som ett exempel. Motorn kommer vara desto svårare att starta desto längre bilen står avställd. Liknande gäller för språk. Akademiker kallar detta ”kognitiv reserv”. Att regelbundet utföra övningar som tränar den kognitiva förmågan, såsom språkläsning, skyddar mot effekterna av ålderdom och demens.

Källa: American Academy of Neurology

3. Barn har en inlärningsfördel

Det finns inget bevis på att barn lär sig språk bättre än vuxna. Barn är dock mindre hämmade, vanligtvis på grund av att de är mer bekväma i nya miljöer och har mer tid – exempelvis under påsk- och sommarlov.

Källa_: The Telegraph, Medical Daily_

4. Flerspråkighet kan korrelera med en högre inkomst

Flertalet studier har visat att det finns ett samband mellan flerspråkighet och en högre lön. Goda språkkunskaper resulterar till fler jobbmöjligheter – både i landet där man vuxit upp, men givetvis också utomlands. Dessutom värderar arbetsgivare språkfärdigheter då det ofta också innebär stark kommunikationsförmåga och ett internationellt tankesätt.

Källa: The Economist, Time

5. Språkinlärning vidgar vyerna

Alla spåk har sin egen stil, slang, kulturella referenser och arv. Barn som utsätts för ett annat språk, med språkets idéer, vokabulär och grammatiska variation, utrustas med de verktyg som behövs för att se och förstå omvärlden på ett nytt sätt.

Källa_: The Guardian_

6. De flesta talar mer än ett språk

De flesta på jorden flerspråkiga. Några av orsakerna till detta är en historia om kolonialism och globaliseringens moderna era.

Source: Psychology Today, The European Commission

Låt ditt barn utforska världen och studera språk utomlandsMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig