GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

9 sätt att hålla ditt barn sysselsatt och motiverad hemma

9 sätt att hålla ditt barn sysselsatt och motiverad hemma

Ibland måste vi tillbringa tid hemma. Det kan bero på dåligt väder, en förkylning eller andra omständigheter. Med det möter vi också utmaningen att våra barn så småningom klättrar på väggarna. För att underlätta för dig har vi samlat en lista med 9 sätt att hålla ditt barn sysselsatt och motiverad hemma. Här är våra bästa tips:

1. Belöna hushållssysslor

När stora delar av familjen är hemma samtidigt blir det ganska fort stökigt. Låt barnen hjälpa till med hushållsarbete, såsom att städa rummet, bre smörgåsar till lunch eller vattna blommor – i utbyte mot poäng. Poängen kan sedan växlas in mot belöningar, såsom en rolig utflykt eller ett nytt sällskapsspel.

2. Laga mat eller baka tillsammans

Förvandla ert kök till en oas för matematik och naturvetenskap. Matlagning och bakning är förmodligen det mest näringsrika och roliga sättet att smyga in kunskap i, exempelvis när ni följer recept, mäter ingredienser eller analyserar varför vatten kokar. Som grädden på moset, är det även kreativt. Låt ditt barn komma mer förslag på hur ni ska forma kakor och dekorera pizzor. Det kommer garanterat bli både färgglatt och lekfullt! (OBS! Glöm inte att tvätta händerna.)

3. Lär ditt barn engelska med hjälp av film

Många barn gillar att se samma film om och om igen, och då kan det vara utmanande att välja engelskt tal när innehållet ändå är känt. Öppna en biograf i vardagsrummet, gör egna biljetter som barnet får visa i ”entrén”, poppa popcorn och tänd mysbelysning. Med en engelskspråkig film slår du två flugor i en smäll – ditt barn förbättrar sina engelskkunskaper och du håller barnet sysselsatt under en längre tid.

4. Spela ordspel

Gör inlärning roligt med ordspel. Spel underhåller inte bara ditt barn, utan utmanar även deras sinnen och ordförråd. Alfapet är en klassisk favorit som hela familjen kan spela tillsammans runt matbordet. ”Hänga Gubbe”, Charader och Med Andra Ord är tre andra klassiker som boostar både ordförråd och kreativitet.

5. Besök virtuella museum

Vad sägs om en virtuell rundvandring på Nationalmuseum i Stockholm, Pergamonmuseet i Berlin eller British Museum i London? Med Google Arts & Culture kan du besöka flera världsberömda museum från soffan, och givetvis gratis. Utforska och upptäck tillsammans!

6. Pyssla

Pyssel kan givetvis bli stökigt, men det är väldigt roligt! Om du vill utmana ditt barns kreativitet kan du hitta på en saga, och låta barnet måla karaktärerna och omgivningarna. Ett annat tips är att sno ihop en enkel trolldeg och skapa figurer som ditt barn får måla och dekorera. Allt ni behöver är mjöl, vatten, olja och salt. Behöver du egentid eller kunna jobba ostört under en längre tid kan du be ditt barn sätta upp ett helt café och skapa alla kakor som behövs. Har du tur kan det resultera i flera timmars lekande.

7. Skriv ett brev

Låt ditt barn träna på sin formulering i skrift genom att skriva ett brev till mor- eller farföräldrarna eller till en kompis som bor i en annan stad. Komplettera brevet med en teckning eller dekorera texten med glitter och färgpennor.

8. Gör läsning till en vana

Det är aldrig för sent att få upp intresset för läsning. Läsning berikar ordförrådet och stimulerar kommunikation. Belys vikten av läsning genom att göra det själv regelbundet, och gärna tillsammans. Skapa en mysig atmosfär hemma och bunkra upp med nya tidningar och böcker. Om barnet finner det ointressant eller svårt kan du komplettera med ljudböcker.

9. Utforska världen hemifrån

Slå er ner vid en dator och slå upp Google Earth. Tillsammans kan ni besöka Eiffeltornet, Frihetsgudinnan och Kinesiska Muren. Låt ditt barn bestämma vart ni ska gå och läs på tillsammans om platserna, människorna och djuren i närheten.

Vi hoppas att vår lista med 9 sätt att hålla ditt barn sysselsatt och motiverad hemma har varit till hjälp.

Behöver du sysselsätta ditt barn i sommar? Beställ hem gratis information om EF Språkresor Utomlands för barn.Mer information
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig