GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

4 anledningar till varför du borde låta ditt barn studera utomlands

4 anledningar till varför du borde låta ditt barn studera utomlands

Runt om i världen vinkar föräldrar dagligen av sina barn. De undrar hur de ska klara av att vara så långt ifrån dem under flera veckor, kanske månader. Du kanske aldrig trodde att det skulle bli din tur. Men nu har ditt barn frågat dig om de får åka iväg och studera utomlands. Allt du egentligen vill göra är att be dem stanna hemma för evigt. Som förälder är det naturligt att känna sig orolig. Det är stora förändringar som sker och att man själv inte är redo för de stora stegen ens barn vill ta. Ibland kan det  kännas som att avståndet växer ju äldre de blir. Kom ihåg att det snarare handlar om att de vill bli mer självständiga. Det är bara en naturlig del av att växa upp.

Även om det inte är en enkel övergång så ger du ditt barn möjligheten att forma sin egen framtid genom studier och utlandserfarenheter. Det är något av det finaste de kan få med sig. Här är några anledningar till varför du borde låta ditt barn åka iväg och studera utomlands!

Förberedelse inför framtida universitetsstudier

Perioden mellan gymnasiet tills man väljer att studera vidare på universitet eller högskola kan ibland kännas som en gråzon. Sommarjobb och tid med vänner kanske tar mycket tid, men det finns andra sätt att ta vara på dessa månader. Fråga inte dig själv hur det ens är möjligt att din lilla stjärna redan tagit studenten. Ge ditt barn internationella karriärmöjligheter genom att studera engelska (eller ett annat språk) utomlands. Utlandsstudier är mycket meriterande för framtiden. En värdefull investeirng som kommer hjälpa ditt barn att lättare få jobb, då det är något som de flesta arbetsgivare idag ser som ett grundkrav.

Förutom att förebereda sig inför framtiden, genom att läsa engelska utomlands, kommer ditt barn också få nya lärdomar som är värdefulla att ha med sig. Din son eller dotter kommer bli bättre på att hantera oväntade vardagssituationer i en ny stad och på ett nytt språk. De kommer lära känna en hel del nya människor från olika delar av världen. Det är inte bara något som är utvecklande, det är också förberedande inför kommande universitetsstudier och de krav det innebär. Ditt barn kommer att bli mer självsäker och vara redo för att sätta upp mål, struktutera upp sitt skolarbete och ta ansvar för sin egen framtid.

Det främjar självständighet och förmågan att lösa problem

Så länge ditt barn bor kvar hemma kommer vardagliga behov, som att äta och få kläder tvättade, tas hand om åt dem i stor utsträckning. Nu när du överväger att låta ditt barn flytta utomlands kanske du känner dig mer än villig än någosin att ta hand om allt för evigt. Men kom ihåg att ditt barn börjar nu bli vuxen och behöver få hitta sin egen väg i livet. Under perioden utomlands kommer ditt barn med all säkerhet att stöta på utmaningar som de själva kommer behöva ta ansvar över. Men välj istället att se detta som möjligheter. Det kommer hjälpa ditt barn att bli mer självständigt genom att de får hitta sitt egna sätt att tackla problem som kan tänkas uppstå.

Nyckeln till en framgångsrik karriär

Engelska är ett affärsspråk som används över hela världen för att kommunicera. Förmågan att känna sig trygg med engelskan kommer underlätta när ditt barn så småningom ska ge sig ut i arbetslivet, oavsett bransch. Bortsett från alla fördelar av att kunna två språk (som större empati och en snabbare, mer aktiv hjärna) öppnar engelskakunskaper upp en värld av internationella karriärsmöjligheter. Att studera engelska utomlands kommer även ge ditt barn möjligheten att knyta kontakter med människor som har liknande mål och intressen. Det nätverket kommer kanske kunna vara värdefullt i framtiden? Dessa relationer kan leda till att de blir kollegor i framtiden eller riktigt bra vänner. Ett stort nätverk kan vara ovärderligt.

Att säga hejdå är inte så farligt som du tror

Oavsett hur positiv du än är kommer du förmodligen vara orolig till en början. Det finns en del knep för att känna dig involverad i ditt barns nya vardag. Skicka ett litet paket med barnets favoritgodis hemifrån eller starta en familjechatt via Whatsapp. Det gör det lättare för er att hålla kontakt dagligen och det är kul att hålla varandra uppdaterade med bilder. Allt för att avståndet mellan er ska känns mindre. Ett annat kul sätt att kommunicera på är via Skype. Så se till att ditt barn enkelt kan ringa dig närsomhelst, så att ni då och då kan se varandra medan ni pratar.

Hur du än väljer att hålla kontakten med ditt barn kan du känna digg trygg. Ditt barn gör något för sig själv som kommer vara en investering för framtiden och ett minne för livet.

Plugga engelska utomlands med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig