GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar att älska Costa Rica (och packa väskan idag)

10 anledningar att älska Costa Rica (och packa väskan idag)

Pura Vida – det är ett ordspråk som ska uttalas med ett härligt leende, det kommer du höra överallt i Costa Rica. Direktöversättningen av ordet är ’ett rent liv’, men frasen har en mycket djupare mening än så. Det beskriver befolkningens sätt att leva på som betyder att leva i lugn och ro tillsammans med lycka. Det är landets motto och det kommer inte ta lång tid innan du förstår att landets idylliska stränder, vågor av världsklass och underbara djungel erbjuder en väldigt ren livsstil.
Här har vi listat 10 anledningar till varför du borde älska Costa Rica (och börja packa dina väskor så snart som du har läst färdigt detta inlägg):

1. Vackra stränder

Om din bild av paradiset innebär att ligga på en vacker sandstrand och lapa sol så är Costa Rica platsen du letar efter. Oavsett om du är på nationens kustsida vid Stilla Havet eller vid Karibiens kust så kommer vackra stränder att sträcka sig längs hela kustremsan. Vad som gör det ännu bättre är att du kan kombinera ett avslappnat besök till stranden tillsammans med arbete för att bibehålla miljön. Stränderna vid Santa Rosa National Park och Tortugueo National Park hjälper till att skydda sköldpaddor som bygger bon genom att bevara deras normala kustmiljö.

2. Spektakulära surfplatser

Surfare från hela världen kommer till Costa Rica för att få surfa på några av världens bästa vågor. En av landets bästa surfplatser ligger precis i Playa Tamarindo (bara några steg från vår spanska skola EF Costa Rica). Här passar surfningen alla från nybörjare till lite mer erfarna surfare. För att ytterligare addera till detta så tar det endast 6 timmar att köra från kust till kust, så du hittar surfning av världsklass omkring hela landet. Ända från de hårda vågorna vid Playa Hermosa på Stilla havs-sidan till cylindervågorna i Puerto Viejo på den karibiska sidan.

3. Fantastiskt djur- och växtliv

Costa Rica är hem till ett fantastiskt djur- och växtliv, 500 000 arter för att vara exakt. Med allt från en otrolig mängd av färggranna djungelfåglar till söta sengångare och lädersköldpaddor. Costa Rica har ett av världens mest exotiska djur- och växtliv. Utforska djungelns värld till ljudet av apor eller dyk tillsammans med maneter, sköldpaddor och delfiner. Allt för att se ett otroligt exempel på hur djur- och växtliv fungerar i harmoni tillsammans med människor.

4. Skyddad mark

Detta land tar uppdraget att bevara sin naturliga skönhet väldigt seriöst. 25 procent av landet består av nationalparker, reservat och andra skyddade områden. Det är landet med högst procent av skyddad mark i världen. Costa Rica skyddar 5 procent av världens mångfald på ett lyckat sätt samtidigt som besökare kan uppleva några av naturens mest fantastiska upplevelser. Bege dig till Tortuguero National Park för att få en skymt av havssköldpaddor som bygger bon eller ströva i mangroveskogarna i Parque Nacional Marino Las Baulas, innan du vandrar runt i parkerna dedikerade att skydda den rika biologiska mångfald som omger vulkaner.

5. En uppskattande miljö

Costa Rica är även ekoturismens världshuvudstad. Faktum är att denna centralamerikanska nation är det mest miljövänliga landet i världen och leder vägen i kampen mot klimatförändringar. Under de första 75 dagarna under 2015 så använde Costa Rica endast förnybar energi för att få elektricitet. Där kan du tala om ett ledande exempel!

6. Fantastiska äventyr

Det här är ett äventyrligt land. Med allt från zip-lines genom djungel till, om du känner dig modig, bungee jumps från en bro. Costa Rica är himmelriket för alla er som letar efter adrenalinkickar där ute. Om du föredrar att få dina adrenalinkickar närmare marken, varför inte åka på flodränning eller för ett lugnare alternativ – kanot genom djungeln på den lugna floden eller på havet? Du kan också spendera en morgon med att snorkla i det azurblå vattnet eller vindsurfa längs den oförstörda kustremsan innan du tar dig in mot landet till fots eller på en hästrygg, påväg mot en av öns aktiva vulkaner.

7. Vackra vyer

Nämnde vi att vyerna är så vackra att man knappt kan tro sina ögon? Några av Latinamerikas mest spektakulära landskap hittar du här, med allt från regnskog till vulkaner och vattenfall. Du kan ta ett dopp i den varma källan i Rio Celeste’s eller i poolen som bildas vid Nauyaca Waterfall. Eller varför inte vakna upp i skuggan av en vulkanen samtidigt som du upptäcker Costa Ricas landskap. Och då har jag inte ens börjat att prata om de otroliga solnedgångarna.

8. Blomstrande nattliv

Glittrande solnedgångar må uttrycka att dagen är över, men medan solen går ned så vaknar ett blomstrande nattliv. Tamarindo är ett väldigt populärt ställe att fira Pura Vida på vid småtimmarna. Kanske bör du bege dig til Jacó, surfstaden, för att få partyatmosfären att sjunka in. Se även till att göra ett besök i huvudstaden San José för att uppleva den legendariska och älskvärda kulturen av en Latinamerikansk stad.

9. Fantastisk mat (och finaste kaffet i världen)

För matälskare är detta himmelriket, med allt det bästa från det latinamerikanska och karibiska köket kombinerat för att tillverka en massa av fantastiska rätter som fokuserar på färsk fisk, frukter och grönsaker. Om du har ett egenutnämnt chokladberoende så kommer Costa Rica verkligen vara platsen för dig, då det faktiskt växer här. Landet producerar även en av världens finaste kaffesorter och lokalbefolkningen är väldigt stolta över en av landets mest populära produkter med all rätt. Vårt tips till alla som älskar kaffe är att bege sig till plantagen som dekorerar Tilaran Mountain Range för att få känna på en riktig smak av Latinamerika.

10. Lyckliga människor

Det är inte konstigt att Costa Ricas befolkningen är det lyckligaste folkslaget i världen efter att ha läst allt detta. The Happy Planet Index rankar länder baserat på befolkningens välmående, livslängd och landets ekologiska fotavtryck. Om du frågar mig så är det ytterligare bevis för att vi behöver få lite mer Pura Vida i våra dagliga liv….

Åk med EF till Costa Rica!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig